Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ
Απελευθέρωση γερακιού
Δημοσιεύθηκε στις: 17-10-2011

Πέταγμα στην ελευθερία για ένα νεαρό γεράκι χθες το πρωί στον οικισμό του Ναυστάθμου Κρήτης, στη Σούδα. Το μικρό γεράκι απελευθερώθηκε από τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Μικρή Κιβωτός του Νώε» και πέταξε μακριά προς μεγάλη ικανοποίηση δεκάδων μικρών παιδιών και των γονιών τους, που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.
Το θαυμάσιο πουλί είχε εντοπιστεί σε φρεάτιο στην περιοχή του Καλαμίου πριν από δυο, περίπου, εβδομάδες από κατοίκους της περιοχής και ο Φιλοζωικός Σύλλογος κατάφερε να το διασώσει. Το πουλί ήταν πολύ αδύνατο και σε κακή κατάσταση. Για δύο εβδομάδες το φρόντισαν, το τάισαν και χθες κρίθηκε ότι μπορούσε να επανέλθει στον φυσικό του χώρο.
Τα μικρά παιδιά ενθουσιασμένα από την απελευθέρωση το έβγαλαν δεκάδες φωτογραφίες, λίγο πριν αφεθεί ελεύθερο, ενώ στη συνέχεια έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν είδαν άλλα δύο γεράκια της περιοχής να πλησιάζουν το δέντρο όπου είχε καθίσει το νεαρό γεράκι, μετά από μια σύντομη βόλτα στον αέρα. «Το απελευθερώσαμε στο συγκεκριμένο σημείο για να βρει αέρα κάτω από το σώμα και τα φτερά του, ώστε να μπορεί να πετάξει χωρίς προβλήματα. Δεν μπορεί να πάει κατευθείαν ψηλά μετά από δύο εβδομάδες», ανέφερε η κα Σίλκε Βρόμπελ, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου, ενημερώνοντας μικρούς και μεγάλους για ποιον λόγο αφέθηκε ελεύθερο το πουλί στη μικρή χαράδρα στα δυτικά του οικισμού.
«Αυτά τα ζώα κινδυνεύουν πάρα πολύ, διότι κάποιοι πετάνε παντού φόλες με ποντικοφάρμακο για τα ποντίκια. Το γεράκι πιάνει το δηλητηριασμένο ποντικάκι και το φέρνει στη φωλιά για τα παιδιά του. Μπορεί ένα μεγάλο γεράκι να μην πάθει κάτι αλλά τα μικρά κινδυνεύουν να πεθάνουν. Γι’ αυτό δεν πετάμε φόλες στην περιοχή. Αρκεί να ταΐζουμε τα γατάκια μας και αυτά θα αναλάβουν τα ποντίκια», ανέφερε η κα Ελίζαμπεθ Ηλιάκη, μέλος του Φιλοζωικού, απευθυνόμενη στα παιδιά.
Η ίδια επισήμανε πως το γεράκι έχει την καλύτερη όραση σε όλο το βασίλειο των ζώων και έχει υπολογιστεί πως όταν κάνει «βουτιά» από ψηλά για να πιάσει κάποιο θήραμα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως και 200 χλμ. την ώρα!

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου