Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ


ΣΕ ΛΑΦΟΝΗΣΙ, ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ
Αγώνας δρόμου για την άρδευση
Δημοσιεύθηκε στις: 14-09-2011

Σε αγώνα δρόμου για την άρδευση της περιοχής της Χρυσοσκαλίτισσας, του Λαφονησίου και των Λιβαδίων έχουν επιδοθεί οι τοπικοί φορείς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ζημιά που προκάλεσε η κατάπτωση της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων.
Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Α. Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Κισάμου Γ. Μυλωνάκης, ο κ. Βοζινάκης από τη Διεύθυνση Υδάτων, ο κ. Πατρελάκης από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., ο κ. Σπερελάκης πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες βρέθηκαν στη λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας, από την οποία αντλείται νερό και διοχετεύεται στο σύστημα άρδευσης, αλλά και στη θέση «Βολακίας», όπου θα γίνει και νέα γεώτρηση για την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος.
«Εχει ξεκινήσει η άντληση του νερού από τη λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας για να γίνει η άρδευση της περιοχής. Σοφά ποιώντας, ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. έβγαλε ανακοίνωση να μην ποτίζονται τα ελαιόδεντρα, για να εξυπηρετηθούν τα θερμοκήπια. Στη θέση 'Βολακιάς' θα γίνει η νέα γεώτρηση για να ενισχύσουμε το σύστημα άρδευσης και φέτος και του χρόνου. Εχουμε κάνει τις μελέτες και εντός των ημερών θα κάνουμε τον διαγωνισμό για να ξεκινήσει η γεώτρηση από την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε 70 κυβ.», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο κ. Βουλγαράκης.
Από τη μεριά του ο κ. Μυλωνάκης, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια για τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια, σημείωσε πως «από την αρχή αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σοβαρά και η εξέλιξη είναι σύμφωνη με τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε βάλει. Ηδη αντλείται νερό από τη λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, γιατί, αν ποτιστούν οι ελιές, δεν θα φτάσει και θα είναι μεγάλο το πρόβλημα και στον 'Βολακιά' θα γίνει νέα γεώτρηση που θα δώσει και την οριστική λύση».
Πάντως, αυτή τη στιγμή, το κόστος της άντλησης του νερού είναι πολύ υψηλό, αφού η αντλία καταναλώνει πετρέλαιο αξίας 1.000 ευρώ την ημέρα!
Σημειώνεται ότι η λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αφού κατέρρευσε ένα μέρος της πριν από 13 περίπου χρόνια, ενώ φέτος είχαμε την καθίζηση τμημάτων της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρώτη.
Για το ενδεχόμενο ανακατασκευής των δύο λιμνοδεξαμενών ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε πως «είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ελπίζω να ακολουθήσουν την πρόταση που κάναμε για επισκευή των δύο δεξαμενών και για να μην μειωθεί ο όγκος τους. Θα συζητήσω με τους μελετητές και ίσως αυτόν τον μήνα να ανέβω στην Αθήνα προκειμένου να δω την πρόοδο των μελετών». Ερωτηθείς πάντως για το κόστος της ανακατασκευής ο αντιπεριφειάρχης αρκέστηκε να αναφέρει πως είναι μεγάλο, ωστόσο, δεν θέλει να το αναφέρει πριν συναντηθεί με τους μελετητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου