Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011


ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
Προβλήματα ζητούν λύση
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 27-09-2011

Ανοιχτά παραμένουν δεκάδες ζητήματα που αφορούν τη φύλαξη, την ασφάλεια, τα λιμενικά τέλη και τα έργα υποδομής για τη φιλοξενία σκαφών στο ενετικό λιμάνι Χανίων.
Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελλιμενιζομένων Σκαφών έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή για όλα τα παραπάνω με κορυφαίο πρόβλημα αυτό της φύλαξης της περιοχής.
«Εχουμε βάλει μια σειρά από ζητήματα τόσο στον ίδιο τον δήμαρχο όσο και στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και στον λιμενάρχη και αναμένουμε τις δικές τους ενέργειες», λέει στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μιχάλης Παπαβασιλείου, συμπληρώνοντας πως τα περισσότερα από τα 170 σκάφη που ελλιμενίζονται «δεν ανήκουν σε εκατομμυριούχους, αλλά σε ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα και έχουν ένα σκάφος, όπως ένας άλλος πολίτης έχει ένα καλό αυτοκίνητο».

ΦΥΛΑΞΗ
Πολύ σοβαρό είναι το ζήτημα της ασφάλειας των σκαφών καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου «το πρόβλημα έχει οξυνθεί τόσο πολύ, ώστε φτάσαμε στο σημείο πρόσφατα ιδιοκτήτες να έχουν έρθει στα χέρια με πιτσιρικάδες που πηγαίνουν στην προβλήτα και προχωρούν σε δολιοφθορές. Δεν λέμε ότι όλα τα παιδιά που πηγαίνουν εκεί κάνουν ζημιές, υπάρχουν όμως ορισμένα που μπαίνουν μέσα στα σκάφη με σκοπό να καταστρέψουν. Προσωπικά μου έχουν σπάσει τρεις φορές το σκάφος και έχουν πάρει όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό». Η πρόταση των ιδιοκτητών είναι, πέρα από την πραγματοποίηση περιπολιών από το Λιμενικό, να μπει και σεκιούριτι για λόγους πρόληψης. «Ενας σεκιουριτάς από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αρκεί. Δεν θα συλλαμβάνει φυσικά, απλά θα ενημερώνει το Λιμεναρχείο. Το Λιμενικό μας λέει ότι δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη φύλαξη των σκαφών. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά μέχρι ένα σημείο. Το κόστος της σεκιούριτι δεν είναι μεγάλο, περίπου 800 ευρώ τον μήνα, που είναι γελοίο ποσό», δηλώνει ο κ. Παπαβασιλείου.
Από τη μεριά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ο πρόεδρός του, κ. Ν. Ξυνίδης, απαντά μέσω των «Χ.Ν.» στο αίτημα του Συλλόγου πως «έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία κατά πόσο μπορούμε να αναθέσουμε σε εταιρεία security να κάνει μια επιπλέον φύλαξη από αυτή που κάνει το Λιμεναρχείο. Δεν υπάρχει θέμα κόστους, αλλά διαδικασίας και κατά πόσο θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το αίτημα που έχουμε υποβάλει».

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΕΛΗ
Ο Σύλλογος εξαιτίας της κρίσης διεκδικεί τη μείωση των λιμενικών τελών που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες σκαφών. «Τη στιγμή αυτή με την τόση έντονη κρίση, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μια απόφαση να μειώνει τα τέλη. Δεν λέμε αυτή η μείωση να είναι διαρκής, αλλά για όσο διαρκέσει η κρίση. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε για ένα σκάφος 7 μέτρων 1.000 ευρώ τον χρόνο, γιατί τα λεφτά αυτά είναι πολλά. Προεκλογικά ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα τα δει τα θέματα, αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει», τονίζει ο κ. Παπαβασιλείου.
«Κατανοούμε την οικονομική δυσχέρεια που μπορεί να υπάρχει, αλλά λόγω της κείμενης νομοθεσίας τα λιμενικά τέλη δεν μπορούν να αλλάξουν από εμάς», απαντά ο κ. Ξυνίδης, επεξηγώντας πως «η τιμή και η αξία του κάθε σκάφους είναι με συγκεκριμένο συντελεστή όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και όχι από το Λιμενικό Ταμείο. Εξάλλου, ειδικά για όσους έχουν βάρκες η χρέωση είναι πολύ μικρή».

Οι υποδομές
Αίτημα των ιδιοκτητών είναι να αντιμετωπιστούν και κάποια ζητήματα που αφορούν τον ελλιπή και προβληματικό φωτισμό του λιμανιού. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Ξυνίδης υπογραμμίζει πως ο Δήμος άμεσα θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων που υπάρχουν τώρα και στην τοποθέτηση νέων, ενώ επίσης και φέτος θα γίνει έλεγχος για την κατάστασης των ξύλινων προβλητών όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου