Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011


ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 21-09-2011

Αλυτο παραμένει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ρίψης λυμάτων στη θάλασσα και εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και του Γραφείου Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και φέτος διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ό,τι αφορά τη ρίψη λυμάτων, με το πρόβλημα να εντοπίζεται πιο έντονα σε Παλιόχωρα και Γεωργιούπολη.
"Αυτό που διαπιστώσαμε από τις καταγγελίες και τους ελέγχους που πραγματοποιήσαμε είναι ότι το πρόβλημα είναι έντονο στην περιοχή της Παλιόχωρας, στα νότια του Νομού όπου υπάρχει χρόνια τώρα εκεί το πρόβλημα με τη μη λειτουργία του βιολογικού. Από την υπηρεσία μας έχουν συνταχθεί πολλές δικογραφίες. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα κατασκευαστεί ο βιολογικός και θα λυθεί το πρόβλημα", ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης προϊστάμενος του Γραφείου Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.
Αντίστοιχο πρόβλημα στα νότια των Χανίων δεν παρουσιάζεται, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ίδια στο βορειοανατολικό τμήμα του και ειδικά στην περιοχή της Γεωργιούπολης. Και σε αυτήν την περιοχή δεν υφίσταται βιολογικός καθαρισμός για τον οποίο έχει εκπονηθεί η μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα", ανέφερε ο κ. Καστρινάκης.
Συνολικά στην περιοχή ο τοπικός Λιμενικός Σταθμός έχει προχωρήσει σε πάνω από 160 μηνύσεις σε βάρος ιδιωτών για απόρριψη λυμάτων σε ρυάκια και ποταμούς που οδηγούν στη θάλασσα!
Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις ξενοδοχείων, δωματίων αλλά και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμα και καντινών, όταν εντοπίζονται να απορρίπτουν λύματα; Ο κ. Καστρινάκης λέει "πως κάθε χρονιά εντοπίζουμε και κάποιους και γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σχηματισμός δικογραφίας και προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα". Παράλληλα, ενημερώνεται και η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκειμένου από μέρους της να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Πάντως, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση για κλείσιμο ή για σφράγισμα επιχείρισης που απορρίπτει λύματα σε θάλασσα ή χείμαρρο.
Ο αξιωματικός του Λιμενικού αναφέρει πως "από την Υπηρεσία μας γίνονται τακτικοί έλεγχοι ειδικά Σαββατοκύριακα και τις βραδυνές ώρες που παρατηρείται συνήθως η απόρριψη λυμάτων καθώς την ημέρα υπάρχει κόσμος και δεν το διακινδυνεύουν. Το κάνουν συνήθως σε ρυάκια, χειμάρρους ή ποτάμια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν".
Πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια είναι η κατάσταση στον βόρειο άξονα λόγω της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών Χανίων και της επέκτασης του δικτύου του, όπως επίσης και του βιολογικού του Βόρειου Αξονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου