Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΙΧΩΝ



ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ SAN SALVATORE

Αποκατάσταση τειχών
Ένα αρχαιολογικό «έγκλημα» αποκαθίσταται πάνω στον προμαχώνα San Salvatore, στο βορειοδυτικό τμήμα των ενετικών τειχών των Χανίων.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα συνεργεία του Γραφείου Τειχών της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχωρούν στην αποκατάσταση των τμημάτων του προμαχώνα, που είχαν καταστραφεί τη δεκαετία του ’60, όταν κτιζόταν το ξενοδοχείο «Ξενία». Για να γίνουν τα μαγειρεία και οι χώροι εστίασης του ξενοδοχείου κυριολεκτικά κατεδαφίστηκε ένα σημαντικό μέρος του μνημείου.

Αυτές τις ημέρες τα συνεργεία προχωρούν στην ανάπλαση των «καμαρών» που υπήρχαν με βάση τα σχέδια της Αρχαιολογίας, χρησιμοποιώντας πέτρα, ενώ παράλληλα γίνονται και εργασίες αποκατάσταση των τμημάτων, όπου είναι εμφανής η επέμβαση των ανθρώπων, όταν έκτιζαν το ξενοδοχείο.

«Ουσιαστικά ανακατασκευάζεται ένα μεγάλο μέρος του προμαχώνα, ώστε να αντιλαμβάνεται ο κόσμος πώς λειτουργούσε. Ο προμαχώνας San Salvatore είχε γύρω γύρω καμάρες και αυτές θα τις ανακατασκευάσουμε, ενώ παράλληλα θα γίνουν εργασίες για την ευρύτερη ανάπλαση του χώρου, ώστε να γίνει επισκέψιμος», λέει ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και ξεκίνησε πριν από ενάμισι μήνα και αναμένεται να διαρκέσει άλλους 18 περίπου, μαζί με τη διάνοιξη της τάφρου ανάμεσα σε τείχος και πισίνα. «Το Ξενία κτίσθηκε σε εσφαλμένο τόπο και προκάλεσε πολύ μεγάλες καταστροφές στον προμαχώνα San Salvatore, το μοναδικό έργο στα τείχη των Χανίων από τον Μιγκέλε Ντεμιγκέλι», επισημαίνει ο κ. Ανδριανάκης.

Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της ανάδειξης των τειχών της παλιάς πολης είναι η πλήρης απομάκρυνση των κτισμάτων από το τείχος, η ανάπλαση του χώρου της πισίνας και η περαιτέρω αποκάλυψη της Δυτικής Τάφρου με εργασίες στον χώρο του πάρκου στην οδό Πειραιώς κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου