Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Τελεσίγραφο για τα απορριμματοφόρα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 16-09-2011

Προειδοποίηση σε Δήμο, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν την κίνηση των απορριμματοφόρων προς τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και της διαχείρισης των σκουπιδιών, θα βρουν μπροστά τους κατοίκους του Ακρωτηρίου, έδωσαν οι φορείς της περιοχής.
Σε χθεσινή σύσκεψη στον χώρο των γραφείων της τέως Κοινότητας Αρωνίου, Τοπικά Συμβούλια και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής συζήτησαν τα προβλήματα με τον αντιδήμαρχο, κ. Μ. Λιονάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., κ. Λ. Κοπάση, τον κ. Στεργιάννη από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και υπηρεσιακούς παράγοντες.
«Είμαστε ξεκάθαροι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθούν», τόνισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο κ. Ζαχάρης Καζάκος, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μουζουρά. Δίνοντας μια εικόνα της καθημερινότητας ο κ. Καζάκος σημείωσε πως «πλέον η ταχύτητα των απορριμματοφόρων δεν ελέγχεται. Περνάνε πολύ γρήγορα μέσα από το χωριό με ό,τι κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτό. Θυμάστε ότι παλιότερα είχε πέσει και ξύλο για αυτό το θέμα. Εμείς δεν θέλουμε να κινούνται με πάνω από 30 χλμ.».
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «υπάρχει σοβαρό θέμα με τα ζουμιά που τρέχουν από τα οχήματα και με τη λυματολάσπη που μυρίζει. Είναι απαραίτητο τα αυτοκίνητα να καλύπτονται, ώστε να μην έχουμε διαρροές υγρών και πτώση σκουπιδιών και να γίνει κάτι με τη λυματολάσπη που φέρνουν στο Ακρωτήρι από τον βιολογικό καθαρισμό και το τελευταίο διάστημα μύριζε πάρα πολύ».
Από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής ο αντιδήμαρχος, κ. Μανούσος Λιονάκης, επεσήμανε πως στόχος όλων των Υπηρεσιών είναι να δοθούν άμεσες λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το Ακρωτήρι και ορισμένες εξ αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ειδικότερα ο κ. Λιονάκης σημείωσε:
? ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Θα γίνουν συστάσεις στους οδηγούς και θα διερευνηθεί, αν επιτρέπεται νομικά η τοποθέτηση σαμαρακιών.
? ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ: Η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη, σε σύγκριση με πριν από λίγες ημέρες.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κατέβασε την υγρασία των ποσοτήτων που στέλνουμε πάνω χρησιμοποιώντας χώμα και ασβέστη και έτσι τώρα δεν εμφανίζεται δυσοσμία.
? ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Συμφωνήσαμε στη μείωση του «μετώπου» των απορριμμάτων στον χώρο της εγκατάστασης έτσι ώστε να μην έχουμε δυσοσμίες.
? ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προχωράμε στη στεγανοποίηση των οχημάτων και θα καλύπτονται τα ασκέπαστα αυτοκίνητα, έτσι ώστε να μην έχουμε διαρροές στον δρόμο προς το εργοστάσιο απορριμμάτων.
«Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένας δρόμος, ώστε να αποφεύγεται ο Μουζουράς», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., κ. Λευτέρη Κοπάσης, ο οποίος και τόνισε πως η Διαδημοτική Επιχείρηση «κάνει ό,τι μπορεί, ώστε και τα αυτοκίνητα να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, αλλά και να μην έχουμε διαρροές». Σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εντός του ΧΥΤΥ, ο κ. Κοπάσης ανέφερε πως ήδη το μέτωπό τους έχει μειωθεί και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Η επέκταση του ΧΥΤΥ
Περιθώριο 40 μηνών έχει η κατασκευή νέου Χώρου Υποδοχής Απορριμμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Ακρωτήρι. Η προσπάθεια επέκτασης του ΧΥΤΥ, παρότι έχει ξεκινήσει εδώ και 5 χρόνια(!), συνεχίζει να προσκρούει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη και αυτό που απομένει είναι να πάρουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς έχουμε περιθώριο μόλις 40 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., κ. Λευτέρης Κοπάσης.
Σύμφωνα με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. οι 40 μήνες μόλις που επαρκούν προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και «η κατάσταση είναι οριακή».
Αναφορικά με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου από το οποίο προβλέπονταν μια σειρά από χρηματοδοτήσεις στα Χανιά και για έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, η κατάσταση είναι ακόμα θολή, μετά την άρνηση της Νορβηγίας να δώσει το ποσό που της αναλογεί. Το θέμα σε ό,τι αφορά τα Χανιά το χειρίζεται ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης, ο οποίος και αναμένεται να έχει σχετικές επαφές στην Αθήνα.

1 σχόλιο: