Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011


ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ
Επισκευάσιμη η λιμνοδεξαμενή
Δημοσιεύθηκε στις: 03-09-2011

Επισκευάσιμη είναι η λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων σύμφωνα με πληροφορίες της «Επιτροπής Αγώνα» φορέων της περιοχής του Ιναχωρίου.
Η Επιτροπή συστάθηκε προκειμένου να υπάρξει μια μαχητική διεκδίκηση της αποκατάστασης της λειτουργικότητας των λιμνοδεξαμενών που είναι υπεραπαραίτητες για τις ανάγκες της περιοχής.
«Εχουμε την πληροφόρηση από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας ότι κατέληξε σε ένα πόρισμα σύμφωνα με το οποίο είναι επισκευάσιμη η λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων. Θα έχουμε πιστεύουμε το σχετικό έγγραφο τη Δευτέρα και επίσημα», ανέφερε ο κ. Ιάκωβος Σπερελάκης, πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα.
«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτήν την Επιτροπή γιατί βλέπαμε ότι το κράτος παρά τις πιέσεις των τοπικών φορέων δεν είχε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Με πρωτοβουλία των φορέων κλήθηκαν και ο Δήμος Κισάμου και οι αντιπολιτεύσεις· δυστυχώς, από τον Δήμο δεν παραβρέθηκε κανείς ούτε δέχθηκε να μετάσχει σε αυτή», αναφέρει ο κ. Σπερελάκης.
Αυτή τη στιγμή η ανάγκη άρδευσης της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. «Για τις βραχυπρόθεσμες λύσεις που είχαμε προτείνει ως Τ.Ο.Ε.Β. βρισκόμαστε στην υλοποίηση του 1/3 αυτών. Αυτό που έχει γίνει κατά ένα μέρος είναι η τοποθέτηση του αντλητικού συγκροτήματος που θα παίρνει νερό από τη λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας και θα δίνει το νερό σε Λιβάδια, Κεφάλι και Χρυσοσκαλίτισσα. Η τελευταία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς έχει 800 στρ. θερμοκήπια και είναι τώρα η εποχή που απαιτούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού καθώς μέχρι να ριζώσουν τα φυτά θέλουν νερό 2 φορές την ημέρα, περίπου 4 - 5 κυβικά ανά στρέμμα για έναν μήνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μείζον πρόβλημα», δηλώνει ο κ. Σπερελάκης, συμπληρώνοντας πως εμείς «ως Τ.Ο.Ε.Β. προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους ελαιοπαραγωγούς να ποτίζουν αυτήν την εποχή τα ελαιόδεντρά τους καθώς το νερό είναι περισσότερο απαραίτητο για τα θερμοκήπια, αλλά παρά τις παραινέσεις που κάνουμε, την ενημέρωση, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση, ο καθένας σκέφτεται μόνο τον ευατό του».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμες (άμεσες) και μακροπρόθεσμες:
Αμεση εφαρμογή των προτάσεων του Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας που κατατέθηκαν στη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τις οποίες αποδέχτηκε και ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. περιφερειάρχης. Ηδη από αυτές έχουν υλοποιηθεί όσες αφορούν άμεσα τον Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας.
Αμεση υλοποίηση των προτάσεων του Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας, από πλευράς του Ο.Α.ΔΥ.Κ., που αφορούν εμπλουτισμό τους φράγματος Πλοκαμιανών με νερό από την περιοχή Περιβολιών (διαμέσου έργου του Ο.Α.ΔΥ.Κ.), το οποίο θα δώσει κάποιες ποσότητες νερού άμεσα, αλλά θα βοηθήσει παρέχοντας νερό μέχρι και την περίοδο όπου αρκετές ποσότητες νερού θα φτάνουν στο φράγμα Πλοκαμιανών κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου