Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Στην Εντατική
Από: Γιώργος Κώνστας και Δημήτρης Μαριδάκης και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 17-09-2011

Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες ή χαρτί υγείας, ακόμα και σε σεντόνια, διαπιστώνουν καθημερινά ασθενείς και επισκέπτες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Κάποιοι, μιλώντας στα «Χ.Ν.», κάνουν λόγο για μεγάλη αναμονή και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους, ενώ άλλοι μιλούν και για την απουσία απαραίτητου εξοπλισμού.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα και για σχεδόν έναν μήνα δεν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος, με συνέπεια να αναγκάζονται οι ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.
Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΕΣΥ Χανίων, που πραγματοποίησαν χθες συνέλευση, τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «την ίδια στιγμή, που λόγω της οικονομικής κρίσης αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, όπως αυτή καταγράφεται στις στατιστικές, η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να λειτουργούν καλά τα ταμεία και τα λογιστήρια του Νοσοκομείου».

«ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ»
Την εμπειρία του από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων περιγράφει σε επιστολή του προς τα «Χ.Ν.» ο κ. Στράτος Σ., ο οποίος επισκέφθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με τη μητέρα του.
Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα προβλήματα που συνάντησα στο Νοσοκομείο Χανίων που πήγα τη μητέρα μου. Είναι πραγματικά απίστευτη η κατάσταση που επικρατεί εκεί μέσα. Στον κεντρικό διάδρομο των Επειγόντων Περιστατικών δεν υπάρχει ούτε ένα κάθισμα ως δείγμα του τι είναι κάθισμα. Ετσι αναγκάζονται οι ασθενείς, που μπορεί να έχουν τη μέση τους ή κάποιο χτύπημα στο πόδι ή να ζαλίζονται (ως τα πιο σοβαρά που χρειάζονται να κάθεται ο ασθενής), να είναι όρθιοι και να κάνουν την προσευχή τους για να έρθει η ώρα να τους εξετάσουν ή από την άλλη να ρίχνουν κατάρες και βρισιές στους γιατρούς για την και καλά αδιαφορία τους.
Βλέπετε, οι γιατροί εκεί μέσα είναι 2 ειδών, όπως και σε όλες τις άλλες δουλειές. Είναι αυτοί που θα προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς ή έστω όσους μπορέσουν παραπάνω, ενώ κάποιοι άλλοι θα κάνουν βόλτες στους διαδρόμους με άλλον συνάδελφο/η και θα καλαμπουρίζουν ή τους βλέπεις να μιλάνε στο κινητό με κάποιον/α φίλο/η ή κάνουν το διάλειμμά τους, κάνοντας κάμποση ώρα παραπάνω.
Οι τραυματιοφορείς είναι κατά κάποιο τρόπο αυτοί που μπορείς να ξεχωρίσεις εκεί μέσα, λόγω του ότι πηγαινοέρχονται συνέχεια -λες και τους κυνηγάνε- με τους ασθενείς στα καροτσάκια ή στα φορεία. Εκτός αυτών των θεμάτων, τα αντισηπτικά, που έχουν στους διαδρόμους για να απολυμαίνει τα χέρια του ο κάθε 'επισκέπτης', δεν λειτουργούσαν λόγω του ότι ήταν άδεια.
Οταν χρειάστηκε η μητέρα μου να πάει τουαλέτα για την εξέταση ούρων που της είπαν να κάνει, γυρίζοντας μου είπε πως δεν είχε ούτε χαρτί υγείας και της έδωσαν αποστειρωμένες γάζες να σκουπιστεί. Και για να μην σας τα πολυλογώ, σε κάποια στιγμή που έγραφε το φάρμακο ο γιατρός για τη μητέρα μου, τον ρώτησα γιατί πληρώνουμε 5 ευρώ στα εισιτήρια που παίρνουμε για να μας εξετάσουν. Τον ρώτησα επειδή ήταν πρώτη φορά που μου συνέβη αυτό. Η απάντησή του ήταν μπορώ να πω λογική. Μου είπε: 'Τα 5 ευρώ είναι για τις εξετάσεις που θα κάνει ο ασθενής, αλλά μην μου πεις που πάνε αυτά τα 5 ευρώ από τον καθένα. Δεν ξέρω. Εδώ δεν έχουμε ούτε γάζες!'.
Πραγματικά δεν ξέρω σε τι χώρα ζω. Νομίζω ότι ζω σε μια χώρα τρίτου κόσμου που δεν ενδιαφέρεται κάνεις γι? αυτήν. Τουλάχιστον τα Νοσοκομεία έπρεπε να είναι στην πιο τέλεια κατάσταση, έτσι ώστε να μην υποφέρουν 2 και 3 φορές παραπάνω οι ασθενείς που πηγαίνουν εκεί. Αυτά είχα να σας γράψω ως ένα παράπονο ενός απλού πολίτη που ενδιαφέρεται για τον τόπο του ή αν θέλετε για τη χώρα του.
Ελπίζω να ενδιαφερθούν τα μεγάλα κεφάλια που μας κυβερνάνε για τα προβλήματα αυτά που έχει ο 'κλάδος' της Υγείας και να δούμε το Νοσοκομείο κάποια στιγμή να δουλεύει όπως πρέπει και να έχει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του κάθε ασθενή».

Νικόλαος
«Η γυναίκα μου έχει πολιομυελίτιδα εκ γενετής. Το Νοσοκομείο δεν την εξυπηρετεί, δεν υπάρχουν γιατροί και πρέπει να περιμένουμε σαν τους μουζίκους με τις ώρες για να γράψουν ένα φάρμακο, για να μπούμε για μια εξέταση. Δεν εξυπηρετεί τους ανάπηρους το Νοσοκομείο», αναφέρει ο κ. Νικόλαος.

Μαρκέλλα
«Προσωπικά δεν έχω παράπονο, με εξυπηρετούν καλά όσες φορές χρειάσθηκε. Ισως ορισμένοι γιατροί είναι λίγο απότομοι και αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Ο άρρωστος πρέπει να εξυπηρετείται», τονίζει η κα Μαρκέλλα.

Γιάννης
«Το Νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε αναλώσιμα και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό. Τι να κάνουν και οι γιατροί· σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Και εμείς πολλές φορές είμαστε φορτικοί και απαιτητικοί και για περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε. Οι άνθρωποι εδώ δουλεύουν φιλότιμα και περισσότερο από το κανονικό», λέει ο κ. Γιάννης.

Νίκος
«Υπάρχουν ελλείψεις και σε εξοπλισμό και σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σίγουρα το Νοσοκομείο Χανίων πρέπει να ενισχυθεί γιατί καλύπτει έναν ολόκληρο Νομό και πολύ κόσμο», υπογραμμίζει ο Νίκος.

Κυριάκος
«Γενικά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για να κάνεις μια εξέταση, για το πιο απλό πράγμα. Είναι ένας γιατρός για να εξετάσει 40 άτομα και πρέπει να περιμένεις με τις ώρες με το χαρτάκι στο χέρι, την ίδια ώρα, που όσοι έχουν γνωριμία, μπαίνουν όποτε θέλουν. Γενικά πάντως χρειάζονται περισσότεροι γιατροί, φαίνεται ότι δεν επαρκούν σε αριθμό», σημειώνει ο Κυριάκος.

Για σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, που ξεπερνούν συνολικά τα 540 άτομα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, κ. Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης.
«Το μόνο που περιμένουμε είναι γύρω στα δέκα άτομα συμβασιούχους ενός έτους σε ειδικότητες: νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορείς, βοηθό φαρμακοποιό και εργάτη», ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο κ. Κωνσταντουλάκης.
«Κατά καιρούς έχουμε ελλείψεις σε ορισμένα υλικά. Τη μία δεν έχουμε συσκευές ορού, την άλλη εβδομάδα έχουμε. Δεν έχουμε γάντια συγκεκριμένο νούμερο, ενώ έχουμε κάποιο άλλο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων.





ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ:
Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την Υγεία
Δημοσιεύθηκε στις: 17-09-2011

Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, αλλά και σε αναλώσιμα υλικά, επιβεβαίωσαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων, ενώ παράλληλα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών κάνει λόγο «για εγκατάλειψη της δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση».
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποίησαν χθες οι γιατροί, η πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, Κατερίνα Μανιμανάκη, τόνισε για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ότι «έχουν γίνει κρίσεις, αλλά εκκρεμούν ακόμα οι διορισμοί γιατρών», ενώ σημείωσε ότι παρατηρούνται επίσης μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξοπλισμού αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα με τον αξονικό τομογράφο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα με τον αξονικό τομογράφο για πάνω από έναν μήνα. Σχεδόν όλο τον Αύγουστο είχαμε μείνει χωρίς αξονικό τομογράφο με συνέπεια όλα τα περιστατικά να φεύγουν στις κλινικές».
Για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά η κα Μανιμανάκη υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο μεσοδιάστημα των παραγγελιών καθώς πλέον -σε αντίθεση με το παρελθόν- δεν υπάρχει στοκ υλικών στις αποθήκες.
Ωστόσο, σημείωσε ότι από μέρους της Διοίκησης καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Η κα Μανιμανάκη επεσήμανε ακόμα πως οι δραματικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας, για τις οποίες φέρει ευθύνη η κυβέρνηση, υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα περίθαλψης των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
«Οι δραματικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας καταπατούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά προπάντων την ποιότητα περίθαλψης των συμπολιτών μας και μάλιστα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Την περίοδο, λοιπόν, που ο κόσμος στρέφεται στα δημόσια Νοσοκομεία, το Υπουργείο παγιώνει τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών, παραδίδει 550 κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, διαλύει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και αφήνει τους ασθενείς χωρίς γιατρούς και σπρώχνει στην ανεργία πάνω από τους μισούς ιδιώτες συναδέλφους μας».
Η κα Μανιμανάκη υπογράμμισε ακόμα: «Η κυβέρνηση αυτή δεν έδωσε βιβλία στα παιδιά μας και δεν θωράκισε την υγεία του λαού της. Θέλει, λοιπόν, ανθρώπους άμυαλους και θέλει και νεκρούς. Καλούμε, λοιπόν, όλο τον κόσμο και τους φορείς να σταθούν δίπλα μας και να παλέψουμε όλοι μαζί για την υγεία μας. Τους νέους συναδέλφους να αγωνιστούν για την επιστήμη μας και το μέλλον αυτής και τους παλαιότερους -και λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια- να ξεσκονίσουν τον όρκο που κάποτε κρέμασαν με καμάρι σε κάποιον τοίχο και να σταθούν πλάι μας».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η οικονομική κρίση, εκτός από ανεργία και φτώχεια, παράγει και αρρώστια. Εμείς ως εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία ζούμε τη δραματική αύξηση των ψυχοσωματικών διαταραχών, των ψυχικών νοσημάτων, των αυτοκτονιών, της αύξησης των αστέγων και των τοξικοεξαρτώμενων. Η ζήτηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αυξάνεται κατακόρυφα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να λειτουργούν καλά τα ταμεία και τα λογιστήρια του Νοσοκομείου».
Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση «έχει εγκαταλείψει τη δημόσια περίθαλψη, αφήνει τα Νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς υλικά, κατεδαφίζει καθημερινά και τα τελευταία υπολείμματα αυτού του ατελούς κράτους πρόνοιας, το οποίο υπήρχε στη χώρα μας» και πρόσθεσε: «Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα οφείλουμε ως νοσοκομειακοί γιατροί να αντισταθούμε. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους πολίτες που έχουν ανάγκη δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης. Θα κινητοποιηθούμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους, μαζί με τους ασθενείς, μαζί με τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να ανατραπεί ο κατήφορος που βυθίζει τη χώρα στην ανέχεια και στη βαρβαρότητα». Ο κ. Ξανθός τόνισε ακόμα ότι η Ομοσπονδία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηρίξει το δικαίωμα των πολιτών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες. «Προχθές, στη σύσκεψη που κάναμε στο Ρέθυμνο, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τη δωρεάν χορήγηση πιστοποιητικού υγείας σε μαθητές και εργαζομένους που θα προσέρχονται στα Νοσοκομεία και ως πρώτη κίνηση θα κάνουμε μια συμβολική ημέρα δωρεάν χορήγησης πιστοποιητικών την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου. Επίσης, μαζί με άλλες οργανώσεις -συνδικαλιστικές και επαγγελματικές- να αναζητήσουμε έναν τρόπο αποτελεσματικής και οργανωμένης αντίδρασης στα νέα εισπρακτικά μέτρα, ώστε να υπάρξει μια απάντηση πολιτικής ανυπακοής από τους πολίτες στα χαράτσια τα οποία επιβάλλουν αυτές τις ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου