Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΒΕΡΩΦ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ
Κιβωτός ιστορικής μνήμης
Δημοσιεύθηκε στις: 26-09-2011

Θετική στην παρουσία του θωρηκτού "Αβέρωφ" στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα εμφανίζεται η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό μεταξύ άλλων διαμηνύθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων για τα 100 χρόνια του θωρηκτού.
Αν η πρόταση που κατέθεσε ο διευθυντής του Ιδρύματος "Ελευθ. Κ. Βενιζέλος" κ. Ν. Παπαδάκης γίνει πραγματικότητα, το θρυλικό θωρηκτό θα ρυμουλκηθεί ως τον κόλπο των Χανίων, όπως και το 1913 όταν μετέφερε την Ελληνική κυβέρνηση και τον Βασιλιά στα Χανιά για την ύψωση της σημαίας στον Φιρκά.
Η πρόταση έγινε προς τον αρχηγό στόλου ναύρχο κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος και είπε πως θα μεταβιβάσει το αίτημα στην ανώτατη ηγεσία του Ναυτικού, με τον ίδιο να εισηγείται θετικά.
"Πρόκειται για τον ζωντανό θρύλο των ναυτικών αγώνων. Το όνομά του αντηχεί ζωντανό και σήμερα ύστερα από δεκάδες χρόνια συνδέοντας το σύγχρονο ναυτικό έπος, με τους ναυάρχους του ’21, τους βυζαντινούς δρόμωνες, τις αρχαίες τριήρεις" ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, που ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εκδήλωση και προσωπικά τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου κ. Μ. Πετράκη για την συμβολή του. "Το 'Αβέρωφ' είναι ένα μνημείο, μια κιβωτός της ιστορικής μνήμης του έθνους, που αποτελεί το μοναδικό ελληνικό έδαφος που ποτέ δεν υποδουλώθηκε στον κατακτητή" τόνισε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριεφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης, ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης επεσήμανε πως το ένδοξο θωρηκτό "συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με εθνικά γεγονότα μέγιστης εμβέλειας, ανάμεσα τους και την ανακήρυξη της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα".
Στην ολιγόλεπτη του παρέμβαση ο Διευθυντής του Ιδρύματος "Ελ. Κ. Βενιζέλος" κ. Ν. Παπαδάκης σημείωσε πως οι πρώτοι υποψήφιοι αγοραστές του πλοίου ήταν οι Τούρκοι, αλλά δεν τα βρήκαν με τα Ιταλικά Ναυπηγεία και το πήραμε εμείς. Οι 2 πρώτες δόσεις της δαπάνης του πληρώθηκαν από τον Γεώργιο Αβέρωφ, εθνικό ευεργέτη και τα υπόλοιπα τα πλήρωσε το Ελληνικό Κράτος αφού πήρε δάνειο. Συνολική δαπάνη 25,5 εκατομμύρια δραχμές. 18,5 εκατ. πλήρωσε το ελληνικό κράτος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ήθελαν να διαλυθεί το Αβέρωφ, ως παρωχημένο, αλλά πρωτοστάτησαν διάφοροι αξιωματικοί του Ναυτικού, ανάμεσα τους και ένας Αρχιπλοίαρχος Χανιώτης, ονόματι Παυλάκης και τελικά το πλοίο διατηρήθηκε.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιναύαρχος ε.α. κ. Ι. Παλούμπης, από τους αγωνιστές του κινήματος ενάντια στη χούντα, που υπογράμμισε πως το πλοίο αποτελεί "Εθνικό ιερό σύμβολο της Πατρίδας μας", δίνοντας στοιχεία για τον καθοριστικό του ρόλο στις ναυμαχίες της "Ελλης" και της "Λήμνου" που κατοχύρωσαν την κυριαρχία πάνω στα νησιά του Αιγαίου.
Ακολούθως τιμήθηκε ο 90χρονος σήμερα Χανιώτης ο κ. Θεόδωρος Ναξάκης που υπηρέτησε στο "Αβέρωφ".
Στον χώρο εκθέσεων του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάσθηκε πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, γραπτά ντοκουμέντα, από την ναυπήγηση, τις μάχες, την γενικότερη πορεία του "Αβέρωφ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου