Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΟΜΒΑ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ


ΣΤΟ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ
Μαφιόζικο χτύπημα
Δημοσιεύθηκε στις: 15-09-2011

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε χθες τμήμα της παραλίας του Κουμ Καπί, μετά από την ισχυρή έκρηξη μηχανισμού που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην καφετέρια «Ηλιος».
Η έκρηξη ισοπέδωσε το κατάστημα, προκάλεσε ζημιές στο δίκτυο άρδευσης αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.
Όπως έγινε γνωστό, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από δύο κιλά ζελατοδυναμίτιδας, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση σχεδόν εκ θεμελίων της καφετέριας στην οποία είχε τοποθετηθεί. Μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν και σε διπλανή καφετέρια, η οποία όμως λειτούργησε χθες κανονικά.
Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης, λίγο μετά τις 3. Οι άγνωστοι μπήκαν μέσα στην καφετέρια και τοποθέτησαν στο πίσω μέρος της τη ζελατοδυναμίτιδα. Η έκρηξη ήταν εκκωφαντική, όπως τόνισαν κάτοικοι της περιοχής, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ακούσθηκε μέχρι την περιοχή της Χαλέπας!
Λόγω της ρυμοτομίας της περιοχής, υπάρχουν δεκάδες οικίες σε απόσταση 2 - 3 έως και 30 μέτρων από το σημείο της έκρηξης, αλλά και πάμπολλα ετοιμόρροπα σπίτια. Αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές καθώς είχαμε πολλά σπασμένα τζάμια, κουφώματα, κεραμίδια.

ΣΚΗΝΕΣ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΥ
Αμέσως μετά την έκρηξη, το τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας δέχτηκε «βροχή» από κλήσεις, ενώ οι περίοικοι βγήκαν έντρομοι στον δρόμο φοβούμενοι ότι έγινε σεισμός.
«Ακουσα έναν εκκωφαντικό χτύπο στις 3 το βράδυ. Σηκώθηκα και πήγα να δω τι έγινε. Η κεντρική πόρτα όμως είχε φρακάρει, βγήκα λοιπόν από την πίσω πόρτα και είδα παντού σκόνη. Πίστεψα ότι είχε πέσει το παλιό σπιτάκι δίπλα, έως ότου είδα ότι διαλύθηκε η καφετέρια», δήλωσε στα «Χανιώτικα νέα» ο κ. Αλέξανδρος Μπενάκης, το σπίτι του οποίου βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο όπου τοποθετήθηκε η βόμβα.
Μετά την έκρηξη ακολούθησαν σκηνές πανικού καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξανδρος, «τα πάντα είχαν διαλύσει και διάφορα κομμάτια πετάχθηκαν πολλά μέτρα μακριά. Ακόμα και στη θάλασσα έφτασαν. Μπροστά στην πόρτα μου έπεσε μια γιγάντια πέτρα μπορεί και δύο τόνους. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν έπεφτε στην ταράτσα μας. Τυχεροί είμαστε που γλυτώσαμε». To oίκημα ανήκε στην κόρη του κ. Αλέξανδρου, που το νοίκιαζε στην καφετέρια και όπως τόνισε και ο ίδιος «πλέον δεν επισκευάζεται. Είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή που είναι άχρηστο».
Ένας άλλος κάτοικος ο κ. Τζανής σημείωσε: «Ακούσαμε ένα δυνατό κρότο και ο τόπος γέμισε σκόνη. Πρώτη φορά συνέβη κάτι τέτοιο. Ευτυχώς η έκρηξη εκτονώθηκε μέσα στην καφετέρια διαφορετικά οι ζημιές θα ήταν μεγαλύτερες».
Να σημειωθεί ότι από την έκρηξη δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής, άνδρες της οποίας είχαν σπεύσει στο σημείο.
Λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί, συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν τα μπάζα και τα γυαλιά που άφησε πίσω της η ισχυρή έκρηξη.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σε δηλώσεις της η κα Ελένη Παπαθανασίου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, σημείωσε πως στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης «άγνωστοι δράστες, εισήλθαν σε κατάστημα - καφετέρια που βρισκόταν εκτός λειτουργίας και τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος αποτελείτο από εκρηκτική ύλη (πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα) περίπου δύο κιλών, προκάλεσε έκρηξη μεγάλης ισχύος με συνέπεια να προκληθούν υλικές ζημιές μεγάλης έκτασης. Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου