Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011






ΤΙΜΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Σταθερά...χαμηλές



Σταθερά...χαμηλωμένες παραμένουν οι τιμές του Κρητικού ελαιολάδου, την ίδια στιγμή που τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο δεν εμφανίζεται καμία προσπάθεια στήριξης του προϊόντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης που παρουσίασε ο εκτ. του διυθυντής κ. Ν. Μιχελάκης "οι τιμές του ελαιόλαδο συνεχίζουν τώρα και μήνες να είναι καθηλωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά το ότι σύμφωνα με διαφορές πληροφορίες τα αποθέματα ελαιολάδου στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την χώρα είναι πολύ χαμηλά και παρά το ότι η αναμενομενη νεα εσοδεία φαινεται να είναι αρκετα χαμηλη και κατω του μεσου ορου για την Κρητη αλλα και για την Ισπανία."
Ο κ. Μιχελάκης μίλησε για λίγες εξαιρέσεις στην πιο πάνω κατάσταση (Συν/σμοί Πλατάνου και Ζάκρου , Ελαιοτριβείο Αεράκη στην Σητεία και Συν/σμοι της Πελοποννήσου όπου σε κάποιες περιόδους λόγω του τρόπου πώλησης με δημοπρασίες είχαν φτάσει σε επίπεδα 2,55 -2,65 ευρώ ), και για τον γενικό κανόνα που ισχύει για το σύνολο σχεδόν της χώρας όπου "εξακολουθούν οι τιμές να κυμαίνονται σήμερα στην Κρήτη στα 2,05-2,25 ευρώ, στην Πελοπόννησο 2,35-2,40 ευρώ και στην Λέσβο 2,09 ευρώ. Παράλληλα μια κάμψη παρουσίασαν τελευταία οι τιμές και στην Ισπανία όπου την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 1,92 ενώ η μέγιστη που αντιστοιχεί σε πολύ καλά ελαιόλαδα αντίστοιχα με τα δικά μας οξύτητας 0,3 έπεσε στα 2,04 από 2,46 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Ιταλία που τώρα και αρκετούς μήνες κυμαίνονται κατά 1 σχεδόν ευρώ υψηλότερα από ότι στην Ισπανία και Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου άρχισαν να κάμπτονται παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 1-3,5% και κυμάνθηκαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών από 2,78 έως 3,57 ευρώ
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ εκτίμησε πως " η όλη κατάσταση είναι φανερό ότι είναι απορία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην διεθνή αλλά και στις εθνικές αγορές με ευθύνη της ΕΕ αλλά και των Εθνικών Κυβερνήσεων καθώς βέβαια και των ίδιων των ελαιοπαραγωγών.
-Η ΕΕ ευθύνεται γιατί επιτρέπει την λειτουργία κάρτελ από τις μεγάλες διεθνείς Βιομηχανίες οι οποίες εκμεταλλευόμενες την πολυδιάσπαση της αγοράς διαμορφώνουν τις τιμές συνεχώς προς τα κάτω.
-Οι Εθνικές Κυβερνήσεις της Ισπανίας και Ελλάδας ευθύνονται για την ανεπάρκεια των ελέγχων και της έλλειψη συγκεκριμένης ελαϊκής πολιτικής
-Ενώ και ίδιοι οι Ελαιοπαραγωγοί ευθύνονται γιατί μαζί με τα ελαιοτριβεία που στην Ελλάδα μεσολαβούν για το 80-90% των πωλήσεων αντί να αντιστέκονται και να διαπραγματεύονται τις πωλήσεις και να πουλούν με δημοπρασίες μεγάλες ποσότητες , τελικά υποχωρούν και ενδίδουν σε χαμηλές τιμές.
Ο ΣΕΔΗΚ από την πλευρά του παρά τα διοικητικά και αλλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του υποβάλλει με υπομνήματα προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν:
1. Υποχρεωτική αναγραφή ειδών χρησιμοποιούμενων ελαίων στους καταλόγους των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
2. Αύξηση μέγιστης επιτρεπτής συσκευασίας ελαιολάδου για τις επιχειρήσεις Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου