Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011


ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ
Μουσείο το σπίτι του Μ. Θεοδωράκη
Δημοσιεύθηκε στις: 22-09-2011

Σπάνιο μουσικό αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή, χώρο φιλοξενίας για τους μελετητές και εκθέματα από την οικογένεια των Θεοδωράκηδων.
Τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα θα διαθέτει όταν μετατραπεί σε Μουσείο το πατρικό της οικογένειας Θεοδωράκη, το οποίο επισκέφθηκε χθες το πρωί ο μουσικοσυνθέτης, μαζί με τον δήμαρχο Χανίων.
Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με παλιούς Γαλατιανούς, να θυμηθούν παλιές εποχές και πρόσωπα και να πιουν τις τσικουδιές στον κήπο του σπιτιού.
Παράκληση του μουσικοσυνθέτη το Μουσείο να ονομαστεί «Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη», προς τιμήν και του αδελφού του, που έμενε για χρόνια σ’ αυτό το σπίτι στο οποίο και έγραψε πολλά τραγούδια. Επίσης, πρότεινε το Μουσείο να εμπλουτιστεί με αρχειακό υλικό που φυλάσσεται τώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο κ. Θεοδωράκης ευχαρίστησε τον κ. Μ. Σταματάκη και το Δ.Σ. του τέως Δήμου Νέας Κυδωνίας για την αγορά του σπιτιού αλλά και όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια, ενώ ο κ. Σταματάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κ. Αγοραστάκη, Μπομπολάκη και Πλατσιδάκη, η παρέμβαση των οποίων -οικονομική και όχι μόνο- βοήθησε τον Δήμο να προχωρήσει στην αγορά.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης δήλωσε την πρόθεσή του μόλις ετοιμαστεί η μελέτη μετατροπής του σπιτιού σε Μουσείου να την περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και να αναζητηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησής του από πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο αρχιτέκτονας κ. Μαυρακάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την υπό εκπόνηση μελέτη που προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Ολική επισκευή του σπιτιού.
- Εκθεση σε αυτό προσωπικού υλικού της οικογένειας Θεοδωράκη.
- Πλούσιο μουσικό αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή.
- Δημιουργία ξενώνα για την φιλοξενία μελετητών.
- Ο χώρος της παλιάς αποθήκης θα γίνει χώρος για τον Σύλλογο «Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη».
- Ο κήπος θα αναβαθμιστεί και θα τοποθετηθεί σκέπαστρο.
Αρωγός στην προσπάθεια μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη, η οποία έχει περιέλθει ιδιοκτησιακά -έπειτα από αγορά της- στον τέως Δήμο Νέας Κυδωνίας, είναι το Μουσείο Μπενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου