Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Νέοι δρόμοι με μέλι και βότανα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 05-09-2011
Ανεκμετάλλευτο «όπλο» για τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό αποτελούν τοπικά προϊόντα, όπως το μέλι, αλλά και τα βότανα της Κρήτης.
Αυτό έδειξε η χθεσινή γευσιγνωσία στην πλατεία του Πλατανιά που διοργανώθηκε από τον σύλλογο καταστηματαρχών της περιοχής και στην οποία προσφέρθηκε μεγάλη ποικιλία μελιών αλλά και ροφήματα από μαλλοτήρα, δίκταμο κ.ά.
Επισκέπτες από το εξωτερικό και όχι μόνο γεύτηκαν τα προσφερόμενα προϊόντα δηλώνοντας τον ενθουσιασμό για την ποιότητα τους και εκδηλώνοντας και ενδιαφέρον ακόμα και για να αγοράσουν.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα οικογένειας από τη Φινλανδία που ζήτησε πληροφορίες για πού θα βρει τοπικό μέλι στην περιοχή αλλά και ζευγαριού από τη Σουηδία που έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη μαλλοτήρα.
Μέλι από καλοκοιμηθιά ή αγριομαλλοτήρα, πορτοκαλόμελο, καστανόμελο, μέλι από πεύκο, θυμάρι, ρείκι ήταν μερικά από αυτά που προσφέρθηκαν προς γευσιγνωσία από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Χανίων «η Μέλισσα». Ο γραμματέας του κ. Περάκης επεσήμανε πως ο σύλλογος μετείχε σε αυτήν την προσπάθεια καθώς «στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος τα μέλια που παράγει ο τόπος μας, να τα γευτεί και να τα δοκιμάσει. Τέτοιες ενέργειες θά ’πρεπε να γίνονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι τα σχόλια των ξένων τουριστών ήταν μόνο θετικά για το μέλι της περιοχής, δείχνοντας πολλές φορές την έκπληξη τους για την ποικιλία και την ποιότητα τους.
Ροφήματα με διάφορα βότανα προσέφερε η κα Ευφροσύνη Δασκαλάκη - Γούναρη, της ομώνυμης βιοτεχνίας. Ροφήματα με μαλλοτήρα, δίκταμο, με μέλι ή χωρίς και όχι μόνο, κέρδισαν την προσοχή των τουριστών. «Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων μας είναι τοπικά, ενδημικά της Κρήτης πολλά από αυτά δεν τα βρίσκουμε σε άλλα μέρη. Είναι ό,τι πιο υγιεινό ως ρόφημα, μπορούν να αξιοποιηθούν και στη μαγειρική και τα σχόλια του κόσμου είναι κάτι παραπάνω από θετικά», ανέφερε η κα Γούναρη.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Για τον σύλλογο επιχειρηματιών - καταστηματαρχών Πλατανιά «Ο Ιάρδανος» ο αντιπρόεδρός του κ. Πέτρος Μαρινάκης στάθηκε στην διοργάνωση της εκδήλωσης. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.
Το 90% των τροφίμων και των προϊόντων που καθημερινά καταναλώνουν οι επισκέπτες στο νησί μας είναι εκτός Κρήτης και εκτός Ελλάδας τα περισσότερα. Μόνο στον Πλατανιά τα 15.000 άτομα που είναι οι καθημερινοί επισκέπτες καταλαβαίνετε τι μεγάλες ποσότητες προϊόντων καταναλώνουν. Η σύνδεση πρωτογενή - τριτογενή τομέα θα ενισχύσει την ενδοχώρα αλλά και το ίδιο το τουριστικό προϊόν καθώς θα πουλάμε γεύσεις.
Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών έχουμε καταπληκτικές γεύσεις και αυτό μένει στους ξένους επισκέπτες. Αυτά πρέπει να τα ενισχύσουμε, γιατί είναι το δυνατότερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα».
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως η χρησιμοποίηση τοπικών προϊόντων απο ξενοδοχεία και ταβέρνες έχει πολλαπλά οφέλη δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Ενα ξενοδοχείο που προσφέρει 100 τσάγια κάθε πρωί έχει ένα κόστος που μπορεί να ανέλθει στα 20 - 25 ευρώ. Αν χρησιμοποιήσει μαλλοτήρα που υπάρχει στα βουνά αλλά και καλλιεργείται, το κόστος κατεβαίνει στο μισό. Κερδίζεις δηλαδή και από άποψη κόστους αλλά κι ενισχύεις την τοπική παραγωγή.
Είναι θέμα αντίληψης και νοοτροπίας μας που μας έχουν περάσει κάποια λανθασμένα μηνύματα από κάποιες πολυεθνικές εταιρείες».
«Ο Σύλλογος προγραμματίζει ανάλογες γευσιγνωσίες με ελαιόλαδο αλλά και τυροκομικά προϊόντα καλώντας τους επιχειρηματίες της περιοχής να εγγραφούν σε αυτόν και να στηρίξουν την προσπάθειά του. "Αν δεν πάμε όλοι μαζί, αν δεν πάμε σαν ομάδα δεν θα βοηθήσουμε τον τόπο. Αν πάει μπροστά ο τόπος θα πάμε και εμείς μπροστά.
Γι’ αυτό και λέμε στους συναδέλφους να εγγραφούν στον σύλλογο, να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνει.
Δεν μπορεί μια περιοχή όπως ο Πλατανιάς με πάνω από 800 επιχειρήσεις και να έχουμε στο δυναμικό μας μόνο 150».
Στη βραδιά παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Καλαϊτζάκης, μέλη του τοπικού συμβουλίου Πλατανιά, επαγγελματίες της περιοχής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου