Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΠ
Χρήματα σε ΠΑΕ όταν εξυγιανθούν…
Δημοσιεύθηκε στις: 06-09-2011

«Θέλει δρόμο ακόμα το ποδόσφαιρο για να ξεπεράσει τα προβλήματά του», τόνισε χθες από τα Χανιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. Γιάννης Σπανουδάκης. Ο κ. Σπανουδάκης παραβρέθηκε στην έναρξη της συνάντησης των Πανευρωπαϊκών Κρατικών Λοταριών, που ξεκίνησε στο ξενοδοχείο «Kalliston» και μιλώντας στους δημοσιογράφους στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εξυγίανσης του ποδοσφαίρου προκειμένου ο ΟΠΑΠ να συνεχίσει να δίνει χρήματα στις ΠΑΕ.
«To ποδόσφαιρο έχει το αυτοδιοίκητο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχειρίζεται τα των θεμάτων του με σωστό τρόπο. Εμείς έχουμε τονίσει ότι το θέμα της βίας πρέπει να λυθεί», είπε ο κ. Σπανουδάκης, που σχολίασε στη συνέχεια τα θλιβερά γεγονότα στο Ηράκλειο, λέγοντας πως «είναι εξωφρενικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές για οπαδικές διαφορές».
Σε ερώτηση των «Χ.Ν.» για το, αν θα προχωρήσει ο Οργανισμός στη χρηματοδότηση των ΠΑΕ, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ απάντησε πως «βάλαμε ορισμένες ρήτρες διαφάνειας, βίας, ντόπινγκ. Αν δεν τις δεχτεί κάποια ομάδα δεν υπογράφουμε σύμβαση μαζί της. Θεωρούμε ότι όλες οι ομάδες θα τις υπογράψουν, εφόσον της τηρήσουν σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο θα έχει ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματά του, αλλά αυτό θέλει δρόμο. Τα φαινόμενα βίας πρέπει να ξεπεραστούν. Παρατηρήθηκαν φαινόμενα αδιαφάνειας, το αποτέλεσμα αντί για το γήπεδο κρινόταν αλλού. Αυτά υποβαθμίζουν το ποδόσφαιρο και το προϊόν που αντιπροσωπεύουν οι λίγκες. Εμείς τους είπαμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα η κάθε ομάδα και η διοργανώτρια Αρχή. Δώσαμε ένα περιθώριο στις ομάδες. Σκεφτείτε, κάντε τις απαραίτητες ενέργειες και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Ερωτηθείς για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, που παραμένει από τους πιο κερδοφόρους Οργανισμούς του δημοσίου, ο κ. Σπανουδάκης σχολίασε πως «η ιδιωτικοποίηση αφορά την κυβέρνηση που είναι ο κύριος του 34% του Οργανισμού. Η πώληση αφορά κυρίως το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει ένας σχεδιασμός στο Μεσοπρόθεσμο που βάζει τον ΟΠΑΠ σε κάποιο χρονικό διάστημα προς πώληση. Αυτό αφορά την ελληνική κυβέρνηση και δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε. Ενδιάμεσα η κυβέρνηση έκανε το νέο νόμο για τα νέα τυχερά παιχνίδια που θα αδειοδοτηθούν τα φρουτάκια, το διαδικτυακό παιχνίδι, το ξυστό και άλλα λαχεία τα οποία θα ιδιωτικοποιήσει. Ο νόμος έχει ορίσει κάποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις και αυτές θα τις εκμεταλλευτεί ο ΟΠΑΠ για να διεκδικήσει αυτά τα παιχνίδια».

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
Για το ηθικό ζήτημα του τζόγου και τον εθισμό πολλών ανθρώπων σε αυτόν ο κ. Σπανουδάκης επεσήμανε πως «ευτυχώς που υπάρχει ένας νόμιμος πάροχος -όπως ο ΟΠΑΠ- που αντιμετωπίζει τον τζόγο με έναν υπεύθυνο τρόπο, διαφορετικά οι άνθρωποι θα έπαιζαν σε παράνομα στέκια. Οι ευρωπαϊκές λοταρίες ευθύνονται για το υπεύθυνο παιχνίδι, παιχνίδι με μέτρο, για τη διασκέδαση. Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ είναι χώροι αποκλειστικής διάθεσης. Δεν πουλάνε τσιγάρα, εφημερίδες, ώστε αγοράζοντας αυτά ο πελάτης θα δώσει τα ψιλά του για το στοίχημα. Οποιος πάει στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ πηγαίνει για να ασχοληθεί με τα τυχερά παιχνίδια. Αυτό το θεωρούμε μια πιο περιοριστική διάσταση του παιχνιδιού, κάτι που δεν υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από αυτήν την άποψη είμαστε πολύ μπροστά».
Αναφορικά με τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες παικτών ότι στο «Πάμε Στοίχημα» οι αποδόσεις του ΟΠΑΠ είναι μικρότερες σε σύγκριση με το ιντερνετικό στοίχημα, ο Χανιώτης πρόεδρος του ΟΠΑΠ παρατήρησε πως «οι αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές κρατικές λοταρίες είτε με τη μορφή φόρων είτε με τη συμβολή στον κρατικό προϋπολογισμό είναι της τάξης των 22 δισ. ευρώ. Οι ιντερνετικές λοταρίες αποδίδουν 100 εκατ. Καταλαβαίνεται την πολύ μεγάλη διαφορά, την κοινωνική προσφορά του ενός και του άλλου. Οταν δεν πληρώνεις φόρους τότε μπορείς να αποδώσεις περισσότερο».
Οι εργασίες του «Πανεπιστημίου» Ευρωπαϊκών Λοταριών αποτελούν το μεγαλύτερο ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο για όλες τις λοταρίες που λειτουργούν με κρατική άδεια και πλησιάζουν τις 78 σε όλη τη γηραιά ήπειρο με ετήσιο τζίρο τα 74 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου