Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
«Κεκτημένο η δωρεάν μεταφορά μαθητών»
Δημοσιεύθηκε στις: 17-02-2012

Κεκτημένο που δεν τίθεται προς συζήτηση αποτελεί για τους Δήμους των Χανίων η δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα, την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης κ. Γ. Μαλανδράκης, χθες το μεσημέρι στον Πλατανιά, παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων Δήμων από όλο τον Νομό.
Το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών εξέφρασαν την αγωνία τους για το θα γίνει μετά την 1η Μαρτίου αν η Πολιτεία δεν δώσει λύση στο πρόβλημα. Εξελίξεις αναμένονται πάντως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά από ενημέρωση που έκανε τηλεφωνικά ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γ. Κουράκης καθώς αναμένεται πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλου. «Η μόνη λύση που προτείνεται άμεσα είναι η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να δώσει μια άμεση λύση γιατί δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες που βιώνουμε τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο τους», τόνισε ο κ. Μαλανδράκης, που κάλεσε Πολιτεία και ΚΤΕΛ να συζητήσουν άμεσα την επέκταση των συμβάσεων. Σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα 'κούρεμα' 20% των χρημάτων που θα λάμβανε το ΚΤΕΛ με την ισχύουσα 'λεόντεια', όπως είχε χαρακτηρισθεί από κυβερνητικούς παράγοντες, σύμβαση.
Την αγωνία του για το τι θα συμβεί από την 1η Μαρτίου εξέφρασε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Γρ. Μαρκάκης, εξηγώντας πως αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις τα παιδιά θα μείνουν έξω από τα λεωφορεία. Ο κ. Γ. Δερμιτζάκης δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου τόνισε πως αν σταματήσουν οι μαθητικές διαδρομές τότε το 'χτύπημα' θα είναι τεράστιο για τα ορεινά και τα απομακρυσμένα χωριά, ενώ ο δήμαρχος Κισάμου Γ. Μυλωνάκης επανέλαβε τη θέση του πως η Πολιτεία φαίνεται να έχει στόχο να μετακυλήσει το κόστος της μεταφοράς στους γονείς. Υπέρ της παράτασης της υφιστάμενης σύμβασης τάχθηκε και η αντιδήμαρχος Χανίων κα Χ. Χατζηδάκη.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο κοινό ψήφισμα των δημάρχων:
• Επαναλαμβάνεται η θέση και αγωνία όλων των δημάρχων του Νομού για την άμεση λύση του θέματος της μεταφοράς των μαθητών, που απασχολεί όλες τις οικογένειες.
• Τονίζεται ότι η δημόσια και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στις μαθητικές κοινότητες αλλά και στις οικογένειές τους.
• Επισημαίνεται ότι με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση των άγονων διαγωνισμών και των παρατάσεων των συμβάσεων, η μόνη λύση είναι η παράταση της υπάρχουσας σύμβασης μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2011 -2012.
• Ζητούν την τροποποίηση της υπάρχουσας Κ.Υ.Α. προκειμένου να επιλυθούν τα ήδη προβλήματα που έχουν αναδειχθεί κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών.
• Προτείνουν να επανεξετασθεί το θεσμικό πλαίσιο της μεταφοράς των μαθητών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα οικονομικότερου τρόπου μεταφοράς των μαθητών και λειτουργικότερη κατανομή των δρομολογίων με γνώμονα πάντα την ασφαλέστερη μεταφορά των μαθητών
• Καλούν τη Διοίκηση των ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνης Α.Ε. να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος κατανοώντας το κοινωνικό πρόβλημα, αναγνωρίζοντας την υποστήριξη που είχαν κατά καιρούς και αυτά από την Πολιτεία.
Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης οι αντιδήμαρχοι Σφακιών κ. Πρωτοπαπαδάκης και Χιωτάκης, Κισάμου κ. Μουντάκης και Σκορδυλάκης, Αποκορώνου κ. Σμπυράκης και Πλατανιά κ. Καλαϊτζάκης, Μαλακωνάκης και Δασκαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου