Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012


ΛΟΓΩ ΑΝΩΡΙΜΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Καθυστερούν έργα στον Νομό Χανίων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 13-02-2012

Αδυναμία ωρίμανσης και εκπόνησης μελετών, ελλείψη μηχανικών, οργανωμένων και πιστοποιημένων τεχνικών υπηρεσιών αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι των Χανίων.
Αυτό φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στο να προχωρήσει ο σχεδιασμός για μια σειρά από έργα που αφορούν τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για τα οποία οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.
Χαρακτηριστικά, ο Δήμος Σφακίων διαθέτει μόλις 1 μηχανικό, κανένα η Γαύδος, ενώ ο Δήμος Κισάμου διαθέτει μόλις 3! Παρότι τα τεχνικά έργα τα καλύπτει ο Δήμος Χανίων με τη δική του τεχνική υπηρεσία, στην οποία προστέθηκε και η πρώην ΤΥΔΚ, αυτό δεν φαίνεται να καλύπτει τους Δήμους που έχουν ζητήσει τη στήριξη των υπηρεσιών των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.
"Στην τελευταία παρουσίαση των ΟΣΑΠΥ που έγινε στο Ηράκλειο, ο Περιφερειάρχης μάς ανάφερε πως τα 40 εκ. ευρώ του προγράμματος (2 εκ. ευρώ για κάθε δήμο) έχουν γίνει 58 εκ. και ακολουθεί και η δεύτερη φάση όπου το πακέτο μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, αρκεί να υπάρχουν ώριμες μελέτες" αναφέρει στα "Χ.Ν." ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Ν. Κουμάκης.
Οπως επισημαίνει ο κ. Κουμάκης, "ο κ. Αρναουτάκης μάς είπε ότι γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα στη Δυτική Κρήτη επειδή οι Δήμοι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες, δεν έχουν πιστοποίηση τύπου Α΄ που απαιτείται για να προχωρήσουν μια σειρά από έργα. Οι Δήμοι στην υπόλοιπη Κρήτη φαίνεται ότι είχαν περισσότερους μηχανικούς και έκαναν πιο έγκαιρα τεχνικές υπηρεσίες. Οι μόνοι που έχουν μια αρτιότητα είναι ο Δήμος Πλατανιά που θα προχωρήσει να θεσμοθετήσει άμεσα μια τεχνική υπηρεσία και οι Δήμοι Αποκορώνου και Σελίνου που σε κάποιο βαθμό είναι στελεχωμένοι με προσωπικό. Εμείς έχουμε μόνο 3 μηχανικούς. Γιατί τόσους παραλάβαμε από τους Καποδιστριακούς Δήμους, προσλάβαμε δύο ειδικούς συνεργάτες που τους έχουμε εκχωρήσει στην τεχνική υπηρεσία και υποστηρίζουμε τα παραγωγικά θέματα των μελετών και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε".
Σύμφωνα με τον κ. Κουμάκη καθοριστικός ήταν ο ρόλος των ΤΥΔΚ (Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων) που καταργήθηκαν ως υπηρεσίες και το προσωπικό τους εντάχθηκε στους Δήμους-έδρες, και στο νομό μας, στον Δήμο Χανίων. "Η Περιφέρεια μάς είπε ότι θα στηρίξει τους Δήμους που δεν μπορούν να συστήσουν τεχνικές υπηρεσίες. Αυτό είναι θετικό αλλά το έλλειμμα δεν καλύπτεται. Και δεν έχει να κάνει με τον Δήμο Χανίων που στο μέτρο του δυνατού κάνει ό,τι μπορεί και κατά προτεραιότητα κοιτάνε τα δικά τους θέματα.
Υπάρχει ένα θέμα θεσμικό και κατά την άποψη μου θα πρέπει να επανασυσταθούν οι ΤΥΔΚ. Αυτό είναι και πρόταση της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας)."

ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
"Αυτή τη στιγμή οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χανιών υπερφορτώνονται και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις δικές τους ανάγκες και εμάς τους υπόλοιπους Δήμους που θέλουμε να προχωρήσουμε τις μελέτες μας" αναφέρει στα "Χ.Ν." ο δήμαρχος Σφακίων κ. Π. Πολάκης.
Ο κ. Πολάκης σημειώνει επίσης πως "συνεργαστήκαμε με τον Δήμο Χανίων για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμάτων αλλά για άλλες μελέτες που θέλουμε να προχωρήσουμε, αναγκαζόμαστε και τις δίνουμε σε ιδιώτες αυξάνοντας το κόστος εκπόνησής τους αφού εμείς με ένα μηχανικό δεν είμαστε σε θέση να τις ωριμάσουμε. Φυσικά είμαστε σύμφωνοι με την επανασύσταση των ΤΥΔΚ καθώς ήταν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση".

Τεχνική υπηρεσία στον Δ. Πλατανιά
Ενας εκ των δήμων που έχει συστήσει τεχνική υπηρεσία και αυτήν την εβδομάδα αποκτά και την πιστοποίησή της που είναι αναγκαία ώστε να εκπονεί μελέτες και να εκτελεί έργα, είναι οΔήμος Πλατανιά. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μ. Σολιδάκης: "Αυτήν την εβδομάδα μάς έρχεται η πιστοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας. Ηδη έχουμε 11 μηχανικόυς και περιμένουμε και δύο μετατάξεις δύο μηχανικών από την Αθήνα για το Δήμο μας. Καλύπτουμε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και με αυτό το "όπλο" πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση-εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για τα έργα που προγραμματίζουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου