Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Εικόνες καταστροφής
Δημοσιεύθηκε στις: 07-02-2012

Βιβλική καταστροφή προκάλεσαν στα θερμοκήπια στα Φαλάσαρνα και στο Σφηνάρι οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι που έπνεαν χθες στα Χανιά, ενώ δεκαεπτά κλήσεις για δέντρα και κλαδιά που έσπασαν και λαμαρίνες που αποκολλήθηκαν δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων.
Πιο αναλυτικά: Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα δυτικά και στα νότια του Νομού Χανίων με αποκορύφωμα την περιοχή του Σφηναρίου. Στην παραλία της περιοχής δύο θερμοκήπια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά φέρνοντας τους παραγωγούς στα όρια της απόγνωσης.
«Ήταν σαν ανεμοστρόβιλος, που ήλθε από την πλευρά της θάλασσας. Ενα θερμοκήπιο καταστράφηκε ολοκληρωτικά και άλλο ένα το μισό. Δεν μπορώ να εκτιμήσω το μέγεθος της ζημιάς 300.000 μιλάμε για 13 εντελώς κατεστραμμένα στρέμματα. Ήταν και εποχή που είχα φυτέψει και περίμενα να κόψω», ανέφερε, εκ των ιδιοκτητών, ο κ. Δημήτρης Βεστάκης. Οι παραγωγοί αναμένουν σήμερα στην περιοχή τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ προκειμένου να κάνουν καταγραφή των ζημιών.
Σημειώνεται πως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την ηρτημένη παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο και όχι τις κατασκευές (ξύλο, νάιλον, αγροτικός εξοπλισμός κ.ά.), ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει να δοθούν αποζημιώσεις αν οι ζημιές δεν ξεπερνούν ένα ποσοστό σε επίπεδο Νομού κάτι που κάνει σχεδόν αδύνατη την κάλυψη της ζημιάς.
Ενας άλλος παραγωγός ο κ. Γιώργος Χοχλάκης μίλησε για «τεράστιες ζημιές» και επισήμανε ότι «και άλλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες επλήγησαν στην περιοχή όπως και ελαιόδεντρα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την κατασκευή αλλά μόνο την παραγωγή. Ωστόσο, όπως είπε, ακόμη δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για παλαιότερες ζημιές.
Την ανάγκη άμεσης στήριξης των παραγωγών υπογράμμισε ο τοπικός σύμβουλος Σφηναρίου, Βασίλης Θεοδωράκης, που βρέθηκε στον χώρο της καταστροφής. «Η ζημιά είναι τεράστια και στα θερμοκήπια και στις ελιές. Εχω ενημερώσει τον δήμαρχο, ώστε να γίνει αναφορά των ζημιών για να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ γιατί οι άνθρωποι πρέπει να αποζημιωθούν. Αν δεν αποζημιωθούν δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι, σε θερμοκήπιο που κατέρρευσε πλήρως βρισκόνταν και εργαζόταν, λίγο πριν το συμβάν, όλη η οικογένεια του κ. Βεστάκη, που πρόλαβε και να φύγει.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στα Χανιά και σε περιαστικές περιοχές, τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα υπέστησαν υλικές ζημιές από πτώσεις δέντρων μέσα στην πόλη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος πολίτης, ενώ ένας πλάτανος που ξεριζώθηκε στη λεωφόρο Σούδας είχε ως συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα για αρκετή ώρα.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο δίκτυο της ΔΕΗ από στύλους που κατέρρευσαν και κλαδιά που έπεσαν πάνω σε καλώδια με συνέπεια να υπάρξουν διάσπαρτες διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Παράλληλα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων από χθες έχει απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων και δεν πραγματοποιήθηκαν τα βραδινά δρομολόγια της ΑΝΕΚ.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε χθες από το πρωί έως το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων για πτώσεις δέντρων και κλαδιών σε δρόμους και δημόσιους χώρους, χωρίς να υπολογίζονται οι περιπτώσεις που δέντρα προσγειώθηκαν μέσα σε αυλές όπου, όμως, δεν έχει δικαιοδοσία η Πυροσβεστική να παρέμβει.
Ειδικότερα, έως τις 3 περίπου το μεσημέρι το τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας δέχθηκε 15 κλήσεις για πτώσεις δέντρων, ενώ σε δύο άλλες περιπτώσεις οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απομακρύνουν λαμαρίνες που αποκολλήθηκαν από στέγαστρα. Το ένα περιστατικό, μάλιστα, σημειώθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ.
Πτώσεις δέντρων και κλαδιών σημειώθηκαν στη λεωφόρο Σούδας, όπου ένα κλαδί πλάκωσε ένα αυτοκίνητο χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος, ενώ σε άλλη περίπτωση ξεριζώθηκε ένα πλατάνι με συνέπεια να διακοπή η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα έως ότου το δέντρο κοπεί και απομακρυνθεί από την Πυροσβεστική και τη Δημοτική Υπηρεσία Πρασίνου.
Επίσης, πτώσεις κλαδιών και δέντρων κατεγράφησαν στην οδό Ακρωτηρίου, στις περιοχές των Αγίων Αποστόλων και στα Δικαστήρια, ενώ πολύ κοντά στη Δημοτική Αγορά δύο αυτοκίνητα υπέστησαν υλικές ζημιές από κλαδιά που προσγειώθηκαν πάνω τους.
Η Πυροσβεστική κλήθηκε επίσης να παρέμβει στην περιοχή της Σούδας και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και επί των οδών Παπαναστασίου και Προφήτη Ηλία, όπως και στις περιοχές Λυγιδέ, Χαλέπα και Νεροκούρου.

«ΒΡΟΧΗ» ΑΠΟ ΚΛΑΔΙΑ
Δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Χανίων όπως ανέφερε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο προϊστάμενος Στράτος Πουμπλάκης.
Συγκεκριμένα, υπάλληλοι του Τμήματος βρέθηκαν στη λεωφόρο Σούδας όπου ξεριζώθηκαν ένας ευκάλυπτος και ένας πλάτανος, ενώ στον ίδιο δρόμο καταγράφηκαν 3 - 4 αξιοσημείωτα περιστατικά κλαδιών που έσπασαν.
«Σπασίματα» καταγράφηκαν ακόμα στην περιοχή του Αη - Γιάννη και στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ δύο δέντρα ξεριζώθηκαν σε πάρκα της ίδιας περιοχής. Στην οδό Σφακιανάκη 2 δέντρα έσπασαν από χαμηλά, ενώ στα Δικαστήρια ένα κλαδί πεύκου θα απομακρυνθεί σήμερα με γερανό.
Στην Ευαγγελίστρια όπως και επί των οδών Σελίνου και Πειραιώς σημειώθηκαν πτώσεις κλαδιών, ενώ στον Δημοτικό Κήπο ξεριζώθηκε ένα δέντρο και έσπασαν κλαδιά σε άλλα τρία.
Ξεριζωμένο από τον πολύ ισχυρό αέρα εντοπίστηκε ένα ακόμα δέντρο στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το Τμήμα Πρασίνου απομάκρυνε τα σπασμένα κλαδιά ενώ σήμερα πρόκειται να συνεχίσει.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση
Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν χθες στα Χανιά προκάλεσαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση όπως ανέφερε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο διευθυντής της ΔΕΗ Χανίων Μανώλης Κουφάκης.
Τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως λόγω σπασμένων κλαδιών που έπεσαν πάνω στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, οι τεχνικοί της Υπηρεσίας κλήθηκαν να επέμβουν στη λεωφόρο Σούδας, στο ύψος του Κόμβου για Τσικαλαριά όπου, μεταξύ άλλων, έσπασαν 2 στύλοι χαμηλής τάσεως, στον Βλητέ όπου έπεσαν κλαδιά πάνω στο δίκτυο και χρειάστηκε βαθύ κλάδεμα του δέντρου καθώς επίσης και στην περιοχή του Βλητέ που έσπασε ένας ακόμα στύλος της ΔΕΗ.
Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν, ωστόσο υπήρξαν διάσπαρτες διακοπές ηλεκτροδότησης μέχρι να απομακρυνθούν τα κλαδιά.
Προβλήματα εντοπίστηκαν επίσης, όπως σημείωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Τάσος Κουρουπάκης, επί της Εθνικής Οδού.
Ο κ. Κουρουπάκης υπογράμμισε σχετικά ότι σε πολλές περιπτώσεις κομμένα κλαδιά από αγροτικές εργασίες που ήταν πεταμένα στις παρυφές του δρόμου βρέθηκαν λόγω του αέρα μέσα στο οδικό δίκτυο με συνέπεια να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σταματούσαν την πορεία τους για να τα απομακρύνουν.

Βροχές έως και την Παρασκευή
Εως και την Παρασκευή πρόκειται να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις στον Νομό Χανίων, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι όλη η εβδομάδα θα έχει βροχερό καιρό χωρίς όμως να υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα όπως χθες.
«Το σκηνικό του βροχερού καιρού θα διατηρηθεί μέχρι και την Παρασκευή. Για αύριο (σ.σ. σήμερα) οι άνεμοι θα είναι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 7, τοπικά 8 Μποφόρ στα δυτικά του Νομού, ενώ στα πελάγη η έντασή τους το πρωί θα φτάνει και τα 9. Από το μεσημέρι όμως και μετά αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων και έτσι το βράδυ θα υπάρξει αποκατάσταση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε ο κ. Λέκκας, ενώ σε ό,τι αφορά την Τετάρτη ανέφερε: «Ο καιρός θα είναι γενικά βροχερός. Από το απόγευμα και μετά θα υπάρχουν φαινόμενα βροχών, τα οποία θα περιορίζονται κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού, ενώ στις νότιες ο καιρός θα είναι πολύ πιο ήπιος. Οι βοριάδες αναμένεται ότι σταδιακά θα ενισχυθούν αλλά η έντασή τους θα φτάνει τα 4 - 5 Μποφόρ στην Κρήτη και μέχρι 6 στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα είναι σε μικρή πτώση (9 - 14 βαθμούς Κελσίου). Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό του καιρού με τους βοριάδες να φτάνουν στα πελάγη τα 6, πρόσκαιρα και τα 7 Μποφόρ, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα και η θερμοκρασία θα σημειώσει μια περαιτέρω πτώση με την ελάχιστη να πέφτει στους 8 βαθμούς και τη μέγιστη στους 11 - 12 βαθμούς Κελσίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου