Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012


Αποκαλύπτονται τα ενετικά τείχη
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 15-02-2012

Μία κρυμμένη πλευρά των ενετικών τειχών της παλιάς πόλης των Χανίων αποκαλύπτεται με τις εργασίες που ξεκίνησαν χθες από το Γραφείο Τειχών της 28ης Ε.Β.Α. Πρόκειται για την ανάδειξη ενός μεγάλου τμήματος του μνημείου που για χρόνια έμενε κάτω από μεγάλες ποσότητες μπάζων.
Παράλληλα, με τις εργασίες ξεμπαζώματος προχωρά και η μελέτη για τη γέφυρα που θα αντικαταστήσει τον σημερινό δρόμο Μ. Πηγά, που οδηγεί εντός των τειχών, ενώ μια νέα μελέτη θα αφορά την αποκατάσταση του τείχους στο σημείο που επλήγη από το πυροβολικό των Τούρκων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Χανίων το 1645.
'Οι εργασίες αναδεικνύουν το κάστρο και με την ενοποίηση της τάφρου θα αναβαθμιστεί αισθητικά όλη η περιοχή', δηλώνει ο κ. Φίλιππος Τσαγάκης, αρχιτέκτων του Γραφείου Τειχών της 28ης Ε.Β.Α.
Το έργο ξεκίνησε χθες με το κόψιμο των δέντρων του μικρού πάρκου δίπλα στην οδό Πειραιώς και θα συνεχιστεί με το ξεμπάζωμά του. 'Είναι ένα πάρκο που έγινε παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο το 1980. Στο σημείο αυτό τα μπάζα άρχισαν να συσσωρεύονται από το 1645, όταν οι Τούρκοι βομβάρδισαν επιμόνως αυτό το τμήμα των τειχών με αποτέλεσμα την κατάρρευσή τους και την είσοδό τους στην πόλη. Ως υπηρεσία το 2004 ξεκινήσαμε το ξεμπάζωμα στο πρώτο τμήμα της τάφρου (απέναντι από τον Μαρινόπουλο) και στη συνέχεια στον χώρο κατά μήκος του τείχους για να δούμε σε τι κατάσταση είναι. Προχωρούμε στη μελέτη για τη γωνία του προμαχώνα που είχε καταστραφεί από τους Τούρκους και θα αποκαλυφθεί με το σκάψιμο. Θα καθαριστεί η γωνία αυτή, θα επισκευαστεί το τείχος', εξηγεί ο κ. Τσαγάκης.
Το ξεμπάζωμα έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2012, έχει κόστος 147.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
'Μόλις ολοκληρωθεί το ξεμπάζωμα θα γίνει η γέφυρα που θα την πληρώσει ο Δήμος. Μέχρι τέλος του μηνός θα ξέρουμε αν θα γίνει πεζογέφυρα ή κανονική γέφυρα από την οποία θα διέρχονται αυτοκίνητα. Ενα θέμα που θα το αποφασίσει η επιστημονική επιτροπή', τονίζει.
Σημειώνεται ότι εξαιτίας των καταπατήσεων από ιδιώτες της τάφρου και των γύρω χώρων το ελληνικό δημόσιο έδωσε 4,5 δισ. δραχμές προκειμένου να επανακτήσει τους χώρους αυτούς !
'Ξεκινήσαμε το πρωί της Τρίτης τις εργασίες και για τις πρώτες 2 ημέρες θα κόψουμε τα δέντρα και μόλις ο καιρός το επιτρέψει θα ξεκινήσουν οι εκσκαφές', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο κ. Σήφης Κακαβελάκης, εργολάβος που έχει αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών.

Για το κόψιμο των ευκαλύπτων
Για να προχωρήσει η ανάδειξη των τειχών κόπηκαν αρκετοί ευκάλυπτοι, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών κατοίκων της περιοχής, που επεσήμαναν, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ότι στα Χανιά υπάρχει σοβαρή έλλειψη πρασίνου και είναι κρίμα να κόβονται τόσα πολλά δέντρα. Από μεριάς της Αρχαιολογίας ο κ. Τσαγάκης τόνισε πως στο πλαίσιο της ανάδειξης της τάφρου θα γίνει χαμηλή φύτευση και από την πλευρά του αντιτειχίσματος θα μπουν δέντρα. Παράλληλα, στα πρότυπα της Ρόδου θα δημιουργηθεί καλαίσθητο μονοπάτι μέσα από την τάφρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου