Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012


ΗΜΕΡΙΔΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Περισσότερες πτήσεις - “παγωμένες κρατήσεις”
Δημοσιεύθηκε στις: 10-02-2012

Την εξασφάλιση περισσότερων χρονοθυρίδων για επιπλέον πτήσεις στο αεροδρόμιο Χανίων, ανακοίνωσε χθες ο κ. Μανώλης Γιαννούλης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, στο πλαίσιο της ημερίδας 'Ξενοδόχοι Χανίων και τουρισμός 2012'.
Στην ημερίδα παρουσιάσθηκε η δραστηριότητα το νέου Δ.Σ. της Ένωσης, και έγινε συζήτηση για την κρίση και τον τουρισμό, η παρουσίαση εναλλακτικών μοντέλων τουρισμού κ.ά.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Γιαννούλης σημείωσε πως «όπως με ενημέρωσε ο κ. αντιπεριφερειάρχης δόθηκε η άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για επιπλέον πτήσεις, στο αεροδρόμιο των Χανίων. Κάτι σίγουρα πολύ θετικό».
Ο πρόεδρος της Ενωσης επισήμανε πως «η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα έχει προκαλέσει ένα μούδιασμα στην αγορά. Σε αυτό το αβέβαιο κλίμα δεν είναι εύκολο για τον ξένο να κλείσει τουριστικό πακέτο. Οι κρατήσεις έχουν μείνει πίσω, ας ευχηθούμε σύντομα να κλείσει αυτή η αβεβαιότητα προκειμένου να κινηθεί η αγορά όπως πρέπει. Η οικονομική ύφεση που μαστίζει την Ευρώπη είναι ένας παράγοντας." Ο κ. Γιαννούλης εξέφρασε την αντίρρησή του στο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που έχει την ευθύνη για τον Κοινωνικό Τουρισμό υπογραμμίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε χιλιάδες επιχειρήσεις και θα στερήσει πόρους από το κράτος.

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Η ύφεση επηρεάζει και τον τουρισμό και ως εκ τούτου προκαλεί προβλήματα σε ντόπιους και ξένους που δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορούν να καταναλώσουν. Αυξήθηκαν κατά 10% οι αφίξεις φέτος, όμως δεν αυξήθηκαν το ίδιο και τα έσοδα. Η κρίση είνα παγκόσμια, δεν είναι μόνο Ελλαδική και οι ξένοι που έρχονται εδώ είναι πιο συγκρατημένοι», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Λαγός. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει ελπίδα για ανάταση αρκεί «να εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την τουριστική βιομηχανία. Χρειάζεται η Πολιτεία και η συνέργεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτοί θα το φτιάξουν και θα ετοιμάσουν τις παραμέτρους». Ο πανεπιστημιακός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και στη διαφοροποίηση στην προσφορά του προϊόντος, με ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στη στήριξη του Ελληνα τουρίστα. «Απαιτούνται πακέτα φθηνά για τον Έλληνα που είναι ο καλύτερος καταναλωτής, φέρνει εισόδημα. Πώς μπορεί ένα ξενοδοχείο πολυτελείας να προσφέρει 15 - 20 ευρώ σε ένα ξένο που έρχεται με tour operator και στον Ελληνα ζητάνε 150 - 200 ευρώ;», αναρωτήθηκε. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου