Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012


ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Γεγονός η ιδιωτική αποθεματοποίηση
Δημοσιεύθηκε στις: 09-02-2012

Ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου, με λίγες πιθανότητες να οφελήσει τους Κρητικούς και γενικότερα τους Ελληνες παραγωγούς, αποφάσισε η Διαχειριστική Επιτροπή Γεωργικών Αγορών στις Βρυξέλλες.
Το μέτρο αποφασίστηκε μετά από διαδοχικά αιτήματα της Ισπανίας, ωστόσο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας δύσκολα θα έχει κάποια εφαρμογή. Μοναδική ελπίδα η πιθανή άνοδος των τιμών του ισπανικού ελαιολάδου που μπορεί να παρασύρει και το προϊόν της χώρας μας.
«Το μέτρο ενεργοποιήθηκε μετά από επανειλημμένα αιτήματα της Ισπανίας και επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας, του κ. Τσιόλου, στη χώρα αυτή», ανέφερε ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και πρώην γεν. διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς κ. Νίκος Μιχελάκης,
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «το μέτρο συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ και επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή του, υπό τις σημερινές συνθήκες, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη θα είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι φέτος η χρονιά παρουσιάζει μεγάλη μείωση της παραγωγής. Από τη μια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από την άλλη λόγω οικονομικής αδυναμίας οι παραγωγοί πουλούσαν κατευθείαν το ελαιόλαδό τους σε τιμές πολύ χαμηλές, έτσι ποσότητες ελαιολάδου που να μπορούν να μπουν στην αποθεματοποίηση δεν υπάρχουν».
Ο κ. Μιχελάκης εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, επεσήμανε ότι «η συμμετοχή και μόνο στην εφαρμογή του μέτρου από την Ισπανία ενδέχεται να επιδράσει θετικά στην άνοδο των τιμών και στην Ελλάδα. «Όμως το μέτρο για να γίνει αποτελεσματικό», εξηγεί, «θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες της αγοράς. Ειδικότερα θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές αναφορές για την έναρξη της εφαρμογής του τουλάχιστον στα 2.5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο και η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται άμεσα και αυτόματα μόλις οι τιμές πέσουν στο επίπεδο αυτό χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα ίδια διατυπώνει και ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας που δήλωσε ότι για να γίνει ρύθμιση των τιμών του ελαιολάδου θα πρέπει να βασιστεί στην παρέμβαση και αποθεματοποίηση κατά τρόπο απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων τον κανονισμό για το 'άνοιγμα' της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης Παρθένου Ελαιολάδου, ψήφισε η Διαχειριστική Επιτροπή Γεωργικών Αγορών στις Βρυξέλλες, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας αλλά και η Ισπανία. Με τον κανονισμό αυτό, δίνεται η δυνατότητα, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών, για αποθεματοποίηση συνολικής ποσότητας 100 χιλ. τόνων 'εξαιρετικού παρθένου' και 'παρθένου' ελαιολάδου για όλες τις χώρες τις ΕΕ. Η πρώτη μερική δημοπρασία αρχίζει στις 17 Φεβρουαρίου 2012 και λήγει στις 21 Φεβρουαρίου 2012 και η δεύτερη αρχίζει στις 22 Φεβρουαρίου 2012 και λήγει την 1η Μαρτίου 2012.
«Το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, «ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά ελαιολάδου». Και τούτο, όπως εξήγησε, «συνεπάγεται κατά κανόνα άνοδο των τιμών παραγωγού καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της ελαιοκομικής περιόδου, που η νέα παραγωγή μαζί με τα αποθέματα συμπιέζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου