Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012


ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
“Οχι” στο μνημόνιο
Δημοσιεύθηκε στις: 13-02-2012

Τη δυναμική τους αντίθεση στο νέο μνημόνιο διαδήλωσαν χθες το βράδυ χιλιάδες πολίτες στο κέντρο των Χανίων. Κάτοικοι από τις συνοικίες της πόλης, αλλά και κόσμος από Κίσαμο, Σέλινο, Αποκόρωνα, κατέκλυσαν την πλατεία Δημοτικής Αγοράς ζητώντας να 'μην ξεπουληθεί η χώρα, να μην υποβαθμιστεί άλλο η ζωή μας'.
Στη συγκέντρωση μίλησαν δεκάδες εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, οργανώσεων, μεμονωμένοι πολίτες, κινήσεις εργαζομένων δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νέο μνημόνιο. Εκ μέρους των φορέων που υπέγραψαν το κείμενο προς τους 4 βουλευτές των Χανίων, με το οποίο και ζητούσαν να μην ψηφίσουν το νέο μνημόνιο, μίλησε ο κ. Α. Παπαδεράκης, με τον κόσμο να ζητά από κάτω να μην ξαναπατήσουν τα πόδια τους στα Χανιά. Ξεχωριστή αναφορά καταδίκης έγινε στην επίθεση με χημικά σε βάρος των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Γλέζου στην Αθήνα.
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης: 'Οχι στη νέα κατοχή', 'Κάτω η κυβέρνηση του Δ.Ν.Τ.', υπέρ των εργαζομένων 'Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά', εναντίον της Ε.Ε. 'Εμπρός λαέ έξω από την Ε.Ε.', αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης και στήριξης σε όλους όσοι αντιστέκονται. Η πορεία κατέληξε και πάλι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου και πλήθος κόσμου παρέμεινε ως αργά, ενώ ένα μέρος του κόσμου κινήθηκε προς τη Νομαρχία όπου οι καταληψίες θα έκαναν συνέλευση για παραπέρα δράσεις όπως ανέφεραν. Από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι, αν το νέο μνημόνιο ψηφιστεί, οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί.

ΖΗΜΙΕΣ
Φθορές στην είσοδο του Δήμου Χανίων και στο Κ.Ε.Π., όπως επίσης και σε δύο τραπεζικά καταστήματα (Εμπορική και Proton στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη) προκάλεσαν άτομα που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας. Στα δύο τραπεζικά καταστήματα προκλήθηκαν ζημιές στις τζαμαρίες και στα Α.Τ.Μ. Μεγαλύτερη ήταν η ζημιά στον Δήμο όπου οι άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια του Κ.Ε.Π. και την κεντρική είσοδο του Δημαρχείου. Ωστόσο, μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχαν αναφερθεί άλλες ζημιές.
Νωρίτερα στο κέντρο της πόλης διαδήλωσε το ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία 1866. 'Αν παραδοθούμε θα δουλεύουμε όλη μέρα με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση για εμάς και τα παιδιά μας. Οι γέροντες θα φυτοζωούν με συντάξεις πείνας. Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Εχουμε τη δύναμη είναι η ώρα να τη νιώσουν για τα καλά, μπορούμε να τους ανατρέψουμε', τονίστηκε, μεταξύ άλλων, από τους ομιλητές της συγκέντρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου