Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Απεργιακές συγκεντρώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 10-02-2012

Σε 48ωρη απεργία και απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα, στις 11 π.μ., αύριο την ίδια ώρα και την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, προχωρούν οι εργαζόμενοι και στα Χανιά, αντιδρώντας στο νέο μνημόνιο.
Τις συγκεντρώσεις αποφάσισαν φορείς και σωματεία των Χανίων σε χθεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο. Στόχος των φορέων είναι οι κινητοποιήσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζικές, ενώ συμφωνήθηκε και η κατάληψη κάποιου δημόσιου χώρου - κτηρίου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρη Κορναράκη, που αναφέρθηκε σε κείμενο που θα συνταχθεί και θα σταλεί στους βουλευτές των Χανίων, καλώντας τους να μην ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.
Για οργανωτικές δυσκολίες και συμμετοχή στην τελευταία απεργία, που δεν αντιστοιχούσε με την οργή του κόσμου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Πετράκης, που τόνισε την ανάγκη της ενημέρωσης των εργαζομένων. Για ανάγκη ενεργοποίησης του αγροτικού κόσμου μίλησε ο κ. Καψωμενάκης, πρόεδρος των Παραγωγών της Λαϊκής, σημειώνοντας πως 'η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 3% και οι πολιτικοί μας έλεγαν για στήριξη του αγροτικού κόσμου'. Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Η Ενότητα' με τον πρόεδρό της, κ. Γ. Μπικάκη, να υποστηρίζει πως ίσως οι κινητοποιήσεις θα ’πρεπε να γίνουν απογευματινές ώρες, ώστε να συγκεντρώσουν περισσότερο κόσμο. «Δεν υπάρχει κανείς που θα μας λύσει τα προβλήματά μας, μόνο εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε, αρκεί ο κάθε ένας μας χωριστά και όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην επίθεση που μας ετοιμάζουν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
'Το νέο μνημόνιο, όπως φαίνεται, θα ψηφιστεί, το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε από την επόμενη ημέρα, ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη', δήλωσε ο κ. Α. Παπαδεράκης από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών.
'Οι μόνοι που κάθονται στον καναπέ εδώ και τρεις μήνες είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Εδώ και τρεις μήνες οι χαλυβουργοί, οι εργαζόμενοι σε «Ελευθεροτυπία» και Alter και σε άλλες 120 επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνεχείς αγώνες', ανέφερε ο κ. Σ. Ρίζος, από τον Σύλλογο Δασκάλων, συμπληρώνοντας πως για να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι απαιτούνται μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Ο κ. Φ. Μπιχάκης από την ΕΛΜΕ υπογράμμισε πως 'πλέον δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το ή εμείς ή αυτοί'. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων συνδικαλιστών χωρίς να αποφεύγεται η ένταση. Στη διάρκεια της σύσκεψης συνδικαλιστές από διάφορους χώρους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι) επέρριψαν ευθύνες στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ για τη γενικότερη στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου