Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
“Οχι” στο λατομείο γύψου
Δημοσιεύθηκε στις: 07-02-2012

Αντίθετο στην έγκριση αδειοδότησης για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων γυψωρυχείου στη θέση Ορμος Στομίου εμφανίζεται, με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου.
Παράλληλα, καλεί τους πολίτες, που επιθυμούν να συνταχθούν με την απόφαση του Δ.Σ., να συμμετάσχουν, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους, στην παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 12.30 μ., στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.
'Η απόφασή μας ήταν ομόφωνη ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συγκεκριμένη επιχειρηματική και εξορυκτική δραστηριότητα για μια σειρά από λόγους πραγματικούς και νομικούς, κυρίως, όμως, επειδή δεν συνάδει με το αναπτυξιακό μας όραμα για την περιοχή και τον Δήμο Κισάμου γενικότερα και το οποίο προσανατολίζεται προς τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου, κ. Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης. Ο κ. Πιτσιγαυδάκης επεσήμανε πως η λειτουργία γυψωρυχείου 'θα λειτουργήσει βλαπτικά προφανώς προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις για αυτό και ο Δήμος Κισάμου θα κάνει παράσταση στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής μαζί με κατοίκους και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται. Απευθύνω κάλεσμα σε όποιον το επιθυμεί από τον Νομό Χανίων να συμμετάσχει στην κινητοποίηση. Εξετάζουμε τη δυνατότητα να μισθώσουμε και λεωφορείο, ώστε να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση. Καλούμε τους πολίτες να έρθουν μαζί μας την Τετάρτη προκειμένου να υποστηρίξουμε το δίκαιο και εύλογο αίτημα του Δήμου Κισάμου'.
Από τη μεριά του ο τέως δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κώστας Κουκουράκης, υπογράμμισε πως 'σιγά - σιγά αποκαλύπτεται για ποιον λόγο και με διάφορες δικαιολογίες δεν θεσμοθετείται το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου. Ο λόγος είναι ότι δεν είχε επιτρεπόμενη χρήση γης λατομείου γύψου και εργοστασίου γύψου στην περιοχή Ορμος Στομίου - Προφήτης Ηλίας. Ο σκοπός που μπήκε το ΣΧΟΟΑΠ στο «ψυγείο» ήταν να θεσμοθετήσουν με το έτσι θέλω λατομική ζώνη πρώτα και εργοστάσιο γύψου έπειτα, πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί εάν το ΣΧΟΟΑΠ ήταν θεσμοθετημένο. Υπάρχει σωρεία μεθοδεύσεων και «τακτοποιήσεων», οι οποίες προκύπτουν μέσα από τη διασταύρωση επισήμων εγγράφων που ενισχύουν και τεκμηριώνουν αυτήν την άποψη'. Στη συνέχεια ο κ. Κουκουράκης σημείωσε πως 'αυτό που πρέπει να ερωτηθούν οι γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες και να απαντήσουν καθαρά είναι, αν υπάρχουν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες που έχουν κάνει παρεμβάσεις με οποιονδήποτε τρόπο υπέρ της «τακτοποίησης» των αιτούντων λατομείων γύψου και εργοστάσιου γύψου. Οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, αλλά και της Δυτικής Κισάμου, γνωρίζουν πολύ καλά τον ρόλο που παίζουν οι διάφοροι αιρετοί και διορισμένοι και θα απαντήσουν με τον τρόπο που γνωρίζουν. Αυτές οι τακτικές, οι μεθοδεύσεις και τα τερτίπια, επειδή διαπερνούν όλη τη δομή του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και τους Ελληνες σε απόγνωση. Εμείς μαθημένοι θα δώσουμε από το μετερίζι μας τους αγώνες που πρέπει για να καταφέρουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Αυτό είναι βαριά κληρονομιά, το ίδιο έκαναν και οι Ελληνες, όταν βγήκαν κατεστραμμένοι και διαλυμένοι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου