Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011


ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Το αδιέξοδο παρατείνεται...
Δημοσιεύθηκε στις: 28-12-2011

Παρατείνεται το αδιέξοδο στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών.
Ανήσυχοι πως το κράτος αργά, αλλά σταθερά, επιχειρεί να μεταφέρει το κόστος για τη μεταφορά των παιδιών στους γονείς, εμφανίστηκαν δήμαρχοι των Χανίων στη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στον Πλατανιά.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, κ. Γ. Μαλανδράκης, σε μια κατεύθυνση να διαμορφωθεί μια κοινή στάση όλων των φορέων των Χανίων απέναντι στο πρόβλημα που από τις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί οξυμμένο, αν δεν υπάρξει πολιτική λύση.
Οπως διεφάνη από τη συζήτηση, αυτή τη στιγμή με την πρόθεση του κράτους να μειώσει κατά 50% τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών, ελάχιστοι συγκοινωνιακοί φορείς (μόνο ορισμένοι ιδιοκτήτες ταξί) φαίνονται πρόθυμοι να αναλάβουν μέρος του συγκοινωνιακού έργου καθώς όπως επισημαίνουν το κόστος γίνεται τεράστιο.
Ειδικότερα για τα Χανιά και το Ρέθυμνο, που εξυπηρετεί το ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνης, μέχρι σήμερα το κράτος έδινε 56.000 ευρώ ημερησίως για την κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών. Με τις νέες τους αποφάσεις το ποσό αυτό μειώνεται στις 24.000 ευρώ. Η πρόταση του ΚΤΕΛ, όπως διατυπώθηκε στη σύσκεψη και έγινε δεκτή από τους δημάρχους, κάνει λόγο για πολιτική απόφαση αλλαγής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει το ποσό των 24.000 ευρώ, αύξηση του ποσού στις 45.000 ευρώ περίπου με περικοπή - αναπροσαρμογή από πλευράς του συγκοινωνιακού φορέα ορισμένων δρομολογίων σε συνεννόηση με τους Δήμους, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους διευθυντές των σχολείων.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Παράλληλα, το σύνολο των δημάρχων εξέφρασε μια σειρά από απόψεις, που κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο:
- Με δεδομένη τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων που προηγήθηκε είναι υποχρέωση της Πολιτείας η μεταφορά των μαθητών.
- Οι Δήμοι είναι αντίθετοι στη φιλοσοφία της καταβολής επιδόματος ανά μαθητή.
- Οι Δήμοι ζητούν η μεταφορά των μαθητών να γίνεται στο σύνολο των δρομολογίων και σε καμία περίπτωση η δαπάνη να είναι σε βάρος των υφιστάμενων πενιχρών πόρων των Δήμων, αλλά και των δημοτών τους.
- Καλούν τα ΚΤΕΛ να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικής ευθύνης ως δημόσιος μεταφορέας προκειμένου να υπάρξει άμεσα βιώσιμη και συμβιβαστική λύση.
- Θεωρούν ότι θα πρέπει άμεσα να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, έτσι ώστε αυτή, με την έναρξη των μαθημάτων το νέο έτος, να διεξαχθεί απρόσκοπτα.
'Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το κράτος πάει να μεταφέρει το κόστος της μεταφοράς των μαθητών στους γονείς', τόνισε ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης, ενώ ο δήμαρχος Σφακίων, κ. Π. Πολάκης, αφού επεσήμανε πως απαιτείται κάποιος εξορθολογισμός των δαπανών, επεσήμανε πως απαιτείται πολιτική απόφαση από το κράτος που να αναλαμβάνει τη μεταφορά των μαθητών εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους.
Προβληματισμένος εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Αποκόρωνα, κ. Γρ. Μαρκάκης, σημειώνοντας πως o Δήμος Αποκορώνου με δικά του λεωφορεία κάνει ένα μέρος των διαδρομών και επιθυμεί να το συνεχίσει. Για τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου ο δήμαρχος, κ. Γ. Δερμιτζάκης, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, έτσι ώστε στις 9 Ιανουαρίου να μην υπάρξει πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών. Τις θέσεις του Δήμου Χανίων παρουσίασε η αντιδήμαρχος, κα Χ. Χατζηδάκη.
Τις θέσεις των δημάρχων (παραπάνω) ανέλυσε ο κ. Γ. Μαλανδράκης, υπογραμμίζοντας πως οι δήμαρχοι δεν είναι σύμφωνοι με την επιδότηση ανά μαθητή για τη μεταφορά, απαιτούν το συγκοινωνιακό έργο να αφορά το σύνολο των δρομολογίων και όχι μόνο των φιλέτων, ενώ παράλληλα ζήτησε από το ΚΤΕΛ, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, να δείξει το απαιτούμενο πνεύμα συνεργασίας. «Ηρθαμε εδώ για να συμμετάσχουμε στη σύσκεψη. Οι δήμαρχοι, παρά την προσπάθεια να βοηθήσουν, η πρόταση του κράτους δεν είναι συμφέρουσα για μας. Με αυτά τα δεδομένα δεν συμφέρει κανένα, δεν ξέρω αν κάτι μεμονωμένους συναδέλφους'.
Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου, κ. Καψανάκης και μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Χανίων, κ. Η. Καραπατάκης καθώς και ο πρόεδρος των Επαρχιακών Ταξί και Αγοραίων Ν. Χανίων, κ. Ι. Μαλακωνάκης καθώς και οι αντιδήμαρχοι Κισάμου κ. Κουμάκη, Σελίνου κ. Κουκουβιτάκης, Σφακίων κ. Πρωτοπαπαδάκης, Πλατανιά κ. Καλαϊτζάκης, Αποκόρωνα κ. Σταυρουλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Συνεδρίαση δ.σ. Πλατανιά
Συνεδριάζει σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά με θέμα την απευθείας ανάθεση για τη «μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πλατανιά για το σχολικό έτος 2011 - 2012» από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν άγονου διαγωνισμού.
Εισηγητής θα είναι ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης. Επίσης θα συζητηθεί η «έγκριση πρακτικού εκτίμησης αξίας ακινήτου εντός οικισμού Καμισιανών Δημοτικής Ενότητας Κολυμπαρίου».

'Πολιτική η λύση'
Την άποψη ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτικές λύσεις εξέφρασε ο δήμαρχος Σφακίων, κ. Παύλος Πολάκης. 'Η πολιτική απόφαση του κ. Κουκουλόπουλου να περικόψει στο μισό το κόστος της μεταφοράς των μαθητών στην Ελλάδα είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Είναι μια διαδικασία που από τις 9 Γενάρη θα έχει αντίκτυπο σε όλη τη χώρα. Είναι προφανές ότι έχουμε αντικειμενική αδυναμία ως Δήμος Σφακίων να αναλάβουμε το εύρος της μεταφοράς των μαθητών, αρνούμαστε την ελεημοσύνη για τη μεταφορά τους, απαιτούμε ενιαία οργανωμένη και συνολική συμμετοχή στον διαγωνισμό από τους ενδιαφερόμενους και όχι μόνο κάποιες διαδρομές που είναι προσοδοφόρες. Καλούμε το ΚΤΕΛ να ορθολογικοποιήσει το κόστος και καλούμε την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα, αυξάνοντας τα κονδύλια που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής, γιατί, αν δεν γίνει αυτό, θα ζήσουμε συνθήκες κοινωνικής έκρηξης'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου