Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τιμή στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Δημοσιεύθηκε στις: 12-12-2011

Εκδήλωση τιμής για τα 20 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιεί σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.
Στο πλαίσιο αυτό οι διοργανωτές πραγματοποίησαν κάλεσμα συμμετοχής μέσω των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στον λαό της Κρήτης.
«Σε μια εποχή πνευματικής πενίας, ηθικής έκπτωσης και συμβιβασμών η Εκκλησία της Κρήτης καλεί τον πιστό και φιλότιμο λαό της σε πνευματική εγρήγορση, επαγρύπνηση και αφύπνιση. Μέσα σε αυτό το πνεύμα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης πραγματοποιεί την εκδήλωση αυτή αφιερωμένη στην 20ετή ευκλεή, φωτισμένη διακονία της αυτού θειοτάτης παναγιότητας του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου», ανέφερε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε αυτή η εκδήλωση να τονίσει ότι ο μοναδικός δρόμος και τρόπος υπέρβασης των πολλαπλών κρίσεων των καιρών μας είναι η επιστροφή από εκεί που είμαστε και ξεστρατίσαμε. Η επιστροφή στις ρίζες μας, στην πίστη των πατέρων μας, στις αιώνιες και διαχρονικές αξίες που γαλούχησαν αιώνες τώρα το γένος των Ρωμιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. «Η Κρήτη ως επαρχία του οικουμενικού θρόνου από το 754 μ.Χ. είναι μια θυγατρική εκκλησία, ημιαυτόνομη εκκλησία, που τελεί υπό την ευλογία και την πνευματική καθοδήγηση του εκάστοτε οικουμενικού Πατριάρχου. Το οικουμενικό Πατριαρχείο έχει να δώσει ένδοξο πεδίο ποιμαντικής διακονίας ως προς την Κρήτη. Ο οικουμενικός μας Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, 270ός κατά σειράν Πατριάρχης, είναι το πρόσωπο εκείνο που τιμάται αυτές τις ημέρες από την εκκλησία της Κρήτης. Ευχόμαστε στον οικουμενικό μας Πατριάρχη μαθουσάλεια έτη, ευλογημένη διακονία και θαυμάσια πορεία στο δύσκολο ποιμαντικό έργο που έχει αναλάβει και ιδιαιτέρως στη μαρτυρική αποστολή της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως».
Ο γενικός διευθυντής της Ο.Α.Κ., δρ. Κ. Κενανίδης, αφού ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο «για την τιμή που μου έκανε να είμαι ο κύριος ομιλητής της επετειακής συνάντησης», σημείωσε πως ο οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται τον επόμενο Σεπτέμβριο στην Κρήτη για να να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών». Ερωτηθείς αναφορικά με τους σταθμούς της πατριαρχικής θητείας του κ. Βαρθολομαίου ο κ. Κενανίδης σημείωσε μεταξύ άλλων «τη διασφάλιση της πανορθόδοξης ενότητας με πολύ κόπο και πόνο μέσω των πανορθόδοξων συνάξεων που διοργανώνει στο Φανάρι, η σύγκληση της αγίας μεγάλης συνόδου, το ότι προσπαθεί να μπολιάσει το μήνυμα του Ευαγγελίου στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του καθενός, η προσπάθεια για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κ.ά.».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
• Καλωσόρισμα από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου και πρόεδρο της Ο.Α.Κ., κ. Αμφιλόχιο.
• Προβολή βίντεο για την 20ετή διακονία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
• Κεντρική ομιλία από τον δρα Κωνσταντίνο Κενανίδη, γενικό διευθυντή της Ο.Α.Κ.
• Βυζαντινοί ύμνοι υπό τη διεύθυνση του κ. Ι. Καστρινάκη, καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.
• Τραγούδια της Πόλης από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου.
• Ριζίτικα τραγούδια από τους Συλλόγους παραδοσιακής μουσικής Ν. Χανίων.
• Ποίημα από τον Αθ. Δεικτάκη.
• Χαιρετισμός από τον σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.
• Πολυχρόνιο Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου