Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011


ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αποκατάσταση κτηρίων της Αρχαιολογίας
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 07-12-2011

Μία διαφορετική εικόνα θα έχουν σε λίγες ημέρες τα κτήρια που στεγάζουν τις Υπηρεσίες της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο παλιό λιμάνι, αφού σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής τους.
Εργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, βελτιώνοντας αισθητικά την εικόνα στο τμήμα αυτό της παλιάς πόλης, μετά την ανάδειξη των θεμελίων του βομβαρδισμένου κτηρίου και την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου.
Οι εργασίες πραγματοποιούνται με εθνικούς πόρους και ένα μεγάλο μέρος τους (βαψίματα, ανακατασκευές κ.ά.) γίνονται από τις Υπηρεσίες της 28ης Ε.Β.Α. κατεβάζοντας σημαντικά το κόστος.
«Συνολικά οι εργασίες θα κοστίσουν 20.000 ευρώ και σε ό,τι αφορά τους εργολάβους θα κάνουν την καθαίρεση ενός τμήματος του κτηρίου που στεγάζονται οι Υπηρεσίες και θα αναλάβουν τα δίκτυα και τα υπόλοιπα είναι δουλειά των Υπηρεσιών μας», ανέφερε ο κ. Κώστας Ψαράκης, αρχαιολόγος της 28ης Ε.Β.Α., σημειώνοντας πως «αυτό το έργο έγινε μετά από προσπάθεια του απερχόμενου προϊσταμένου της Εφορείας του κ. Μιχάλη Ανδριανάκη και υπό την επίβλεψη των Σωτήρη Παναγόπουλου και Κώστα Μπουρμπάκη».
Σε ό,τι αφορά το είδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν εντός των ημερών η κατάσταση έχει ως εξής:
• Για τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας καθαιρείται ο ετοιμόρροπος δεύτερος όροφος, αποκαθίσταται το δώμα του ορόφου και τοποθετείται νέα υδρομόνωση. Παράλληλα, θα προχωρήσει η νέα ηλεκτρική εγκατάσταση και δίκτυο internet και θα ακολουθήσει βάψιμο εσωτερικό και εξωτερικό των επιφανειών του κτηρίου.
• Για το κτήριο όπου σήμερα στεγάζεται το φωτογραφικό αρχείο της 28ης Ε.Β.Α. θα καθαιρεθούν οι εξωτερικοί σοβάδες που είναι σαθροί και θα αντικατασταθούν οι φθαρμένες πέτρες στα παράθυρα και στην πόρτα. Στη συνέχεια προβλέπεται η αποκατάσταση του μπαλκονιού που βρίσκεται στην πρόσοψη του κτηρίου, η αντικατάσταση κουφωμάτων, αλλά και η τοποθέτηση νέων κιγκλιδωμάτων. Ο χώρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως φωτογραφείο αρχείο της Υπηρεσίας.
«Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν αισθητικά την εικόνα των κτηρίων που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία μας, θα τα κάνουν πιο λειτουργικά για τους εργαζομένους, αλλά και για τους πολίτες», λέει ο κ. Ψαράκης.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη παραμένει το έργο της ανακατασκευής μέρους του τεμένους Γιαλί Τζαμί από τις Υπηρεσίες της 28ης Ε.Β.Α., όπως επίσης και του βυζαντινού τείχους στην οδό Σήφακα, αλλά και του προμαχώνα San Salvatore στο βορειοδυτικό τμήμα της παλιάς πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου