Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Μειώθηκαν οι καταγγελίες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 29-12-2011

Ατονεί σταδιακά η εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους καθώς, μετά από την αρχική... 'ομοβροντία' καταγγελιών και στα Χανιά από πολίτες, τους τελευταίους δυο - τρεις μήνες έγιναν μόλις δύο.
Συνολικά από την αρχή του έτους η Δημοτική Αστυνομία Χανίων πραγματοποίησε 852 ελέγχους, έχουν γίνει 250 καταγγελίες από πολίτες για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και έχουν καταγραφεί 36 παραβάσεις.
Οπως επισημαίνει στα 'Χανιώτικα νέα' ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Μανούσος Λιονάκης, η Δημοτική Αστυνομία προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, αλλά υπάρχουν σοβαρές δυσχέρειες στην εφαρμογή του νόμου.
'Από τη στιγμή που αναλάβαμε έχουν πραγματοποιηθεί 852 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 36 παραβάσεις και έχουν γίνει από πολίτες 250 καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1142. Οπως φαίνεται και από τις καταγγελίες, αλλά και τους γενικότερους ελέγχους, η Δημοτική Αστυνομία προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά της. Η οικονομική κρίση έχει φέρει μια μεγάλη ζημιά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μια ζημιά που επαυξάνεται από την απαγόρευση του καπνίσματος', τονίζει ο κ. Λιονάκης.
Για τα καταστήματα που παραβαίνουν τη νομοθεσία προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 600 ευρώ. Από τις 36 παραβάσεις που βεβαίωσε η Δημοτική Αστυνομία για τη χρονιά που πέρασε, ορισμένες έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ άλλες ακυρώθηκαν από την αρμόδια δημοτική επιτροπή που εξέτασε τις ενστάσεις των καταστηματαρχών.
'Ως Δημοτική Αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο και αυτό κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Η αλήθεια είναι πάντως πως η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί από μόνη της να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο δύσκολο έργο. Θα μπορούσε στο θέμα των ελέγχων να είχε εμπλοκή και το Υγειονομικό και πιθανόν και η ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία. Κατά την προσωπική μου άποψη θα μπορούσε ο νόμος να ξεχωρίζει τα καταστήματα για καπνίζοντες και για μη καπνίζοντες. Ετσι ώστε να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής για τους επαγγελματίες, αλλά και για τους πελάτες. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ενώ το πρώτο χρονικό διάστημα είχαμε πάρα πολλές καταγγελίες, τους 2 - 3 τελευταίους μήνες είχαμε μόλις δύο', υπογραμμίζει ο κ. Λιονάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου