Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗ


ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ ΧΑΝΙΩΝ
Γεώτρηση σε δοκιμαστική λειτουργία
Δημοσιεύθηκε στις: 04-03-2011

Σε δοκιμαστική λειτουργία μπήκε η γεώτρηση στον Κυπάρισσο προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υδροάρδευσης του Ο.Α.ΔΥ.Κ. για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας τους θερινούς μήνες. Η ενεργοποίηση της γεώτρησης είχε αποφασιστεί πέρυσι το καλοκαίρι.
Προχθές έγινε η πρώτη δοκιμή της λειτουργίας της γεώτρησης. 'Μπήκε σε δοκιμαστική άντληση και το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπει και η αντλία, ώστε να δώσει νερό. Μιλάμε για 150 κυβικά την ώρα', αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Μάρκος Πατρελάκης. Στην ίδια περιοχή είχε αποφασιστεί η ενεργοποίηση και δεύτερης γεώτρησης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Πατρελάκης, επειδή 'αυτή η δεύτερη γεώτρηση είναι μικρής δυναμικότητας, μόλις 40 κυβικά, αλλά επειδή φαίνεται ότι υπάρχει ένας σημαντικός υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή Πατελάρι - Βρύσες, σε συνάντηση με γεωλόγους της Υ.Ε.Β., είπαμε να κάνουμε κάποιες διερευνητικές έρευνες εκεί, ώστε να τον αξιοποιήσουμε'. Αναφορικά με την ενεργοποίηση και άλλης γεώτρησης στα Μυλωνιανά Βαρυπέτρου δεν έχει προχωρήσει ακόμα καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις από τον ΤΟΕΒ Αγιάς - Κολυμπαρίου.
Για τον αγωγό μήκους 4,5 χλμ., που θα λαμβάνει νερό από το φράγμα Βαλσαμιώτη, η εκτίμηση του Ο.Α.ΔΥ.Κ. είναι ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ
Μέσα στον Μάρτιο θα γίνει η δημοπράτηση για το υβριδικό υδροηλεκτρικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 50 ΜW στο φράγμα ποταμών στο Ρέθυμνο.
'Εχουμε στείλει εδώ και έξι μήνες προκήρυξη για την ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος ποταμών με ΣΔΙΤ, ως υβριδικό υδροηλεκτρικό, συνδυασμός ανεμογεννητριών και ανεβοκατέβασμα νερού στον διπλανό λόφο. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλες εταιρείες ζητάνε από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. να αναβάλλει τον διαγωνισμό για να μπορέσουν να μελετήσουν καλύτερα το σύστημα. Εμείς απαντάμε ότι δεν θα υπάρξει αναβολή και μέσα στον Μάρτιο θα γίνει η δημοπράτηση', ανέφερε ο κ. Πατρελάκης, συμπληρώνοντας ότι ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. αναμένεται να έχει έσοδα από την παραχώρηση της χρήσης του νερού της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου