Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ


ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΔΩΝΙΑ
Τσιμέντα στο ρέμα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 21-03-2011

Στη φράση 'τσιμέντο να γίνει' παραπέμπει η εικόνα δίπλα στην παλιά εθνική οδό Κισάμου - Χανίων κοντά στην Καλυδωνία και δεν είναι η μόνη καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση υλικών οικοδομής σε όλη
την Κρήτη.
Μεγάλες ποσότητες μπετόν από μονάδα παραγωγής τσιμέντου έχουν πλημμυρίσει κοντινό γεωργικό χώρο, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ρέματος. Το μπετόν, που ρίχθηκε στο συγκεκριμένο σημείο πριν από δύο χρόνια και δεν είναι σημερινό, προέρχεται από το ξέπλυμα των βαρελών που μεταφέρουν το τσιμέντο σε οικοδομές και άλλα έργα.
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης προχώρησε σε αυτοψία στον χώρο, ενώ η νέα διοίκηση της εταιρείας 'Μπερές Μπετόν Α.Ε.', που ανέλαβε την επιχείρηση, μετά από τη μη λειτουργία τους για έναν περίπου χρόνο, δήλωσε ότι προτίθεται να αποκαταστήσει πλήρως τον χώρο.
'Μας έγινε μια καταγγελία από τη Δημοτική Αστυνομία Πλατανιά για απόρριψη τσιμέντου σε οικόπεδο πρώτα και κατ’ επέκταση σε γειτονικό ρέμα. Στην αυτοψία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι όλο το οικόπεδο που λένε ότι είναι ιδιοκτησία της εταιρείας, είναι καλυμμένο με μπετά και μερικά έχουν ξεφύγει και έχουν χυθεί στο ρέμα. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση', ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο κ. Σταύρος Καμπουράκης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ο οποίος και έκανε την αυτοψία.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση τα τσιμέντα θα πρέπει άμεσα να καθαριστούν και να απομακρυνθούν. 'Είναι υπολείμματα από τις μπετονιέρες μετά την εργασία που κάνουν. Το μπετόν δεν έχει τοξικά αλλά από εκεί και πέρα επιβαρύνει την περιοχή. Θα κοινοποιήσουμε στην εταιρεία έγγραφο και θα ζητάμε την απομάκρυνσή του και αν δεν το κάνει θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Πάντως τα πρόστιμα που βάζουμε εμείς δεν προβληματίζουν μια επιχείρηση καθώς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα', ανέφερε ο κ. Καμπουράκης.
Aυτή τη στιγμή η νομοθεσία παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση προϊόντων που προέρχονται από τον κατασκευαστικό τομέα. Στα Χανιά δεν υπάρχει μονάδα που να μπορεί να τεμαχίσει και να επαναχρησιμοποιήσει το μπετόν, την άσφαλτο και ανάλογα οικοδομικά υλικά.
'Ολος ο χώρος είναι δικός μας και θέλουμε να τον κάνουμε όπως ήταν πριν', μας ανέφερε εκ μέρους της νέας διοίκησης της εταιρείας 'Μπερές' ο κ. Κυρμπίζος, σημειώνοντας πως έχει επικρατήσει μια διαφορετική λογική στην επιχείρηση.
'Για πάνω από έναν χρόνο η εταιρεία ήταν κλειστή και ξεκίνησε και πάλι τώρα. Η διάθεσή μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου, να τον κάνουμε πάλι ελαιόφυτο', σημείωσε.
Το τσιμέντο μπορεί να σπαστεί με σφύρα και στη συνέχεια να απομακρυνθεί με 'τσάπα' και η περιοχή να αποκατασταθεί και πάλι στην αρχική της κατάσταση.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι ανάλογες εικόνες εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Κρήτης, όπου κατασκευαστικά υλικά απορρίπτονται ανεξέλεγκτα από επιχειρήσεις, εργολάβους, ιδιώτες, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου