Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΝΕΚΡΗ ΦΑΛΑΙΝΑ



ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Νεκρή φάλαινα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 11-03-2011

Μια "δελφινοφάλαινα" μήκους 5 μέτρων και βάρους περίπου 2,5 τόνων εκβράστηκε τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης στην θέση "Κορφαλώνας" στον κόλπο της Κισάμου στην βορειοδυτική Κρήτη. Το κήτος είναι ένας Ζήφιος (zepheus cavirostris) που τα τελευταία χρόνια συναντιέται όλο και λιγότερο στη Μεσόγειο Θάλασσα.
"Είναι ένα κητώδες μεσαίου μεγέθους που ζει σε πολύ μεγάλα βάθη και τρέφετε κυρίως με βαθύβια καλαμάρια. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των δραστηριοτήτων των πολεμικών πλοίων και των υποβρύχιων ραντάρ που διαθέτουν παρατηρούμε ότι πολλά από αυτά χάνουν τη ζωή τους. Ειδικά όταν έχουμε μεγάλες θαλάσσιες ασκήσεις του ΝΑΤΟ αυτό το φαινόμενο είναι πολύ σύχνό. Εχουμε ενημερώσει εδώ και 20 χρόνια για τη ζημιά που κάνουν αλλά δυστυχώς δεν εισακουόμαστε" ανέφερε στα "X.N." ο πρόεδρος του Κητολογικού Ινστιτούτου "Πέλαγος" κ. Αλέξανδρος Φραντζής. Άνθρωποι του Ινστιτούτου ήλεγξαν το κήτος και πήραν μικρό κομμάτι του για κυτταρολογικές και τοξικές αναλύσεις. Όπως ανέφεραν δεν ήταν ευδιάκριτο κάποιο κτύπημα και ως μια πιθανή αιτία θανάτου θα πρέπει να θεωρείται η δραστηριότητα πολεμικών σκαφών στα ανοικτά.
"Δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι θλίψη βλέποντας μια τέτοια εικόνα. Είναι το δεύτερο κήτος που βγαίνει στην περιοχή μας, είχαμε και μια φάλαινα φυσητήρα νεκρή πριν από δύο μήνες αυτή όμως επειδή είχε μπλέξει σε δίκτυα. Εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από την απομάκρυνση και την ταφή της" δήλωσε ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος κ. Νίκος Κατζουράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου