Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

10ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ 10ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Στο στόχαστρο τα δημόσια αγαθά
Δημοσιεύθηκε στις: 19-03-2011

'Την εποχή του μνημονίου και του ΔΝΤ τα δημόσια αγαθά βρίσκονται στο στόχαστρο'. Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή, πρώτη ημέρα, του 10ου Αντιπολεμικού Διημέρου, που πραγματοποιείται στο παλαιό Τελωνείο, στο ενετικό λιμάνι Χανίων.
Η πρώτη ημέρα συζήτησης αφορούσε το ζήτημα των δημόσιων αγαθών σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και τα εργασιακά.
'Οι συγκοινωνίες αποτελούν δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ακόμα και στο πλαίσιο αυτού του συστήματος και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης ο κόσμος θα πρέπει να αγωνίζεται και να παλεύει για τη δωρεάν μετακίνησή του', ανέφερε το μέλος της πρωτοβουλίας 'Δεν πληρώνω', κ. Παντελής Λούβρος. Στην αναφορά κυβερνητικών στελεχών για 'τσάμπα μάγκες' σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κίνημα ο κ. Λούβρος απάντησε πως 'τζάμπα μάγκες δεν είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που με τους φόρους πληρώνουμε κάθε χρόνο για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Τζάμπα μάγκες είναι αυτοί που έχουν προνόμια μετακίνησης στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως οι βουλευτές, οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί, η Αστυνομία. Μόνο οι εργαζόμενοι δεν έχουν'.
Ο κ. Λούβρος ανέφερε το παράδειγμα της 'Αττικής οδού', που έγινε με χρήματα του κράτους και της Ε.Ε. και ελάχιστα του ιδιώτη και ωστόσο 'παραχωρήθηκε στον ιδιώτη για δεκαετίες'.
Στο ζήτημα της εκπαίδευσης αναφέρθηκε η κα Nτίνα Ρέππα, μέλος των Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών. Μιλώντας για τις συγχωνεύσεις τόνισε πως 'το Υπουργείο απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά παιδαγωγικοί είναι οι λόγοι των συγχωνεύσεων. Οι συγχωνεύσεις γίνονται με λογιστικά κριτήρια με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των τμημάτων, το εκπαιδευτικό προσωπικό και να κατέβει το λειτουργικό κόστος. Αυτή είναι η πρώτη φάση του σχεδίου. Οι υποβαθμίσεις - συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν κάθε χρόνο. Δεν υπερασπιζόμαστε το παλιό σχολείο, στην πραγματικότητα δεν είχαμε ποτέ δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όμως, αυτό που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο είναι το χειρότερο σενάριο. Μιλάμε για ένα σχολείο που θα λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους με βασική λογική την κερδοφορία, που θα παίρνει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα και θα φορτώνει τα έξοδα στους γονείς, ένα σχολείο που το μόνο για το οποίο δεν θα ενδιαφέρεται θα είναι η πραγματική μορφωτική ανάπτυξη των μαθητών, η ανάπτυξη μιας πολύπλευρης γνώσης και κριτικής σκέψης στα παιδιά'. Η ίδια τέλος παρατήρησε πως οι συγχωνεύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των διορισμών σε σχολεία και στο σπρώξιμο στην ανεργία χιλιάδων αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών.
Στο ζήτημα της υγείας αναφέρθηκε η γιατρός κα Ολγα Κοσμοπούλου, η οποία τόνισε πως στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και των γιατρών για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας 'το Υπουργείο απάντησε με έναν νόμο που εμπορευματοποιεί τα πάντα και αποσαθρώνει τελείως ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ'. Η ίδια συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που παρείχε βοήθεια στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας και στη σημείωση ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν συμμερίζεται την αλληλεγγύη στους μετανάστες η κα Κοσμοπούλου απάντησε πως 'όλη η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να δίνει έμφαση στα θέματα των λιγότερων προνομιούχων. Μην δίνοντας έμφαση έχουμε το εξής φαινόμενο: να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα στη χώρα μας. Στην αρχή μπαίνουν οι μετανάστες, η νεολαία, οι άνθρωποι με εργασιακή επισφάλεια, οι συνταξιούχοι. Επομένως πρέπει να αναπτύξουμε μορφές αλληλλεγγύης που θα διασώσουν όλους μας και όχι μόνο τους μετανάστες'.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
6 μ.μ. Συζήτηση με θέμα: 'Κρίση και εξεγέρσεις, στην αρχή μιας νέας εποχής'.
Ομιλητές:
Αρης Χατζηστεφάνου - δημοσιογράφος Infowar και μέλος του πληρώματος FREE GAZA. Θα προβληθεί μέρος του ντοκιμαντέρ 'Debtocracy - Χρεοκρατία', που έχει σκηνοθετήσει ο Αρης Χατζηστεφάνου και έχει παραγωγό τους ίδιους τους θεατές. Το ντοκιμαντέρ αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης.
Νασίμ Αλάτρα - δημοσιογράφος 'Ελευθεροτυπίας'.
Γιάννης Ελαφρός - δημοσιογράφος 'Καθημερινής' και 'Πριν'.
8.30 μ.μ. Συναυλία.
Μαθητικά Συγκροτήματα
Ρεμπέτ Ασκέρ
Τρίφωνο
B.D. Foxmoor - Active Member.
Τα έξοδα του διημέρου καλύπτονται από την είσοδο των 7 ευρώ καθώς δεν είναι δεκτές χορηγίες και σπόνσορες. Στους χώρους του Τελωνείου λειτουργούν περίπτερα με θέμα τον πόλεμο, τα εργασιακά, το περιβάλλον, το ελεύθερο λογισμικό, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου