Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΟΡΕΙΑ ΒΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ



ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ
Παγκρήτια διαδήλωση
Δημοσιεύθηκε στις: 21-03-2011

Ενάντια 'στην επέμβαση που γίνεται για το πετρέλαιο και τους φυσικούς πόρους της περιοχής και όχι για του Λίβυους που παλεύουν να απαλλαγούν από τον δικτάτορα Καντάφι' διαδήλωσαν, χθες το μεσημέρι, έξω από την Αμερικανική Βάση της Σούδας, μέλη των Επιτροπών Ειρήνης από όλη την Κρήτη.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια μπήκαν σε λεωφορεία και Ι.Χ. και, παρά τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση, βρέθηκαν στον Μουζουρά και σε απόσταση περίπου 150 μ. από την είσοδο της Αεροπορικής Βάσης. Με συνθήματα όπως 'Εσείς σκοτώσατε Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι', 'Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών', 'Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτου', '60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία', οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και σε αυτήν την επέμβαση. Στον δρόμο που οδηγεί στη Βάση υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εξάρτυση ΜΑΤ. Μετά από αίτημα των διαδηλωτών αντιπροσωπία τους παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε Ελληνα αξιωματικό. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν και εκπρόσωποι Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που συμμετείχαν στην 2η Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση στα Χανιά.

ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ
'Τα προσχήματα για ανθρωπιστική βοήθεια και για προστασία των αμάχων είναι ψεύτικα όσο και το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, το 2001 στο Αφγανιστάν και το 2003 στο Ιράκ. Για άλλη μια φορά οι ιμπεριαλιστές αιματοκυλίζουν την περιοχή για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τον έλεγχο της περιοχής. Καταδικάζουμε απερίφραστα και μέσα από τη διακήρυξη της συνδιάσκεψής μας αυτήν την επίθεση και καταδικάζουμε το πάτημα, το άλλοθι που έδωσε ο αραβικός σύνδεσμος που προδίδει τον λιβυκό λαό', ανέφερε ο κ. Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτ. γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης ο κ. Ακέλ Τακίζ επεσήμανε πως 'δυστυχώς πάντα με τέτοιες αφορμές αυτές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν όλους τους δικτάτορες στις αραβικές χώρες, που εδώ και 60 χρόνια υποστηρίζουν την κατοχή του Ισραήλ και την επιθετικότητά του, τώρα ήλθαν να μας πείσουν ότι πάνε να προστατεύσουν τον λιβυκό λαό. Είναι μόνο μια αφορμή που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να ελέγχουν τον πλούτο - πετρέλαιο της περιοχής και να κόψουν τον δρόμο στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών. Ελπίζουμε ότι μια τέτοια πράξη θα καταδικαστεί από όλους τους λαούς και εδώ και στην Ευρώπη. Θέλουμε ο λαός της Λιβύης να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του και το ποιο καθεστώς θα έχει. Μια στρατιωτική επέμβαση δεν φέρνει ποτέ καλό και το είδαμε και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν'. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε πως 'αυτοί που τώρα κτυπάνε τη Λιβύη ήταν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Καντάφι αυτά τα χρόνια'.
Τέλος, ο κ. Μάριος Μιχαηλίδης από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, αφού αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των Βάσεων στην Κύπρο για τις επιθέσεις, επεσήμανε πως 'ο αγώνας για να φύγουν οι ξένοι στρατοί και οι Βάσεις από τη χώρα μας είναι συνεχής. Η Κύπρος έχει βιώσει στο πετσί της τι σημαίνουν ξένες επεμβάσεις. Πάντα την πληρώνει ο φτωχός κόσμος. Σίγουρα ο Καντάφι καταπιέζει και δολοφονεί. Σκέφθηκαν τι θα συμβεί μετά; Με το να σκοτώσουν και άλλους ανθρώπους θα βοηθήσει; Κανείς δεν θέλει έναν δικτάτορα, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να βομβαρδίζεις και να σκοτώνεις τους ανθρώπους;', ανέφερε.

2η Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση
Οι λαοί είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους, χωρίς ξένη παρέμβαση και ανάμειξη στα εσωτερικά των χωρών τους. Αυτό το μήνυμα κυριάρχησε στη 2η Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση των Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που διοργάνωσαν προχθές στα Χανιά, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης. Μετά το τέλος της Συνάντησης οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. Οπως ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, 'η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη από όλες τις πλευρές. Η δική μας περιοχή είναι, δυστυχώς, ή ευτυχώς μια περιοχή στρατηγικής σημασίας από στρατιωτικής άποψης, με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, με δρόμους ενέργειας κ.ά. Υπάρχει ένας λυσσαλέος ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο της περιοχής. Δυστυχώς η χώρα μας, με την πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή και οι παλιότερες κυβερνήσεις, έχει εμπλακεί σε όλες αυτές τις επιθετικές δραστηριότητες. Εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι. Η συνάντησή μας είναι δραματικά επίκαιρη καθώς έχουμε στην πράξη την έναρξη ενός νέου πολέμου κατά της Λιβύης. Ενας πόλεμος, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, που δεν έχει κανέναν λόγο να συμμετέχει. Διότι ο πόλεμος δεν γίνεται για να έλθει η δημοκρατικά στη Λιβύη. Είναι υποκρισία αυτό που λέγεται, γιατί όλοι αυτοί που εξαπολύουν τον πόλεμο μόλις πριν 2 - 3 μήνες ήταν οι καλύτεροι συνομιλητές του καθεστώτος Καντάφι'. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Μπάμπης Αγγουράκης επεσήμανε ότι: 'Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε από την Κρήτη και τα Χανιά είναι ότι λαός μας είναι ένας φιλειρηνικός λαός και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σταματήσουν επιτέλους οι αντι-ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ανοιχτές ή συγκαλυμμένες που όλα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρούν τον τόπο μας. Ειδικά τώρα που έχει αποφασιστεί η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ενάντια στη Λιβύη -που στην ουσία είναι έναρξη στρατιωτικής επέμβασης- και η χώρα μας θα διευκολύνει μέσω της Βάσης με αεροπλάνα και φρεγάτα. Διότι έτσι εμπλέκεται σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια, η οποία θα έχει ολέθριες συνέπειες και για τους λαούς της περιοχής αλλά και για τον λαό της χώρας μας'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου