Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΔΗΜΟΤΗ


ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
Το αδιέξοδο παραμένει…
Δημοσιεύθηκε στις: 01-03-2011

Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη μένει ο Δήμος Χανίων, αφού ούτε στη χθεσινή, τρίτη, συνεδρίαση του Δ.Σ. και σε δύο ψηφοφορίες που έγιναν, κανένας υποψήφιος
δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούσε ο νόμος.
Αντίθετα, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση ήταν έντονη, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν εκατέρωθεν βέλη.
Ειδικότερα, στην πρώτη ψηφοφορία ο προτεινόμενος από την πλειοψηφία, κ. Μ. Βεκρής, πήρε 28 ψήφους, ενώ η κα Κ. Χριστοδουλάκη πήρε 16 ψήφους. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο κ. Μ. Βεκρής πήρε πάλι 28 ψήφους, 12 ψήφους ο κ. Β. Στεφανουδάκης, 3 ψήφους η κα Κ. Χριστοδουλάκη και 1 ψήφο η κα Μ. Μανιαδάκη.
Για 'αδιέξοδο, λόγω νομοθεσίας, που απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία και της στάσης των δημοτικών παρατάξεων', μίλησε αμέσως μετά ο δήμαρχος, κ. Μ. Σκουλάκης, ζητώντας να διακοπεί η διαδικασία και να μην συνεχιστούν οι ψηφοφορίες, αφού κανένας υποψήφιος δεν φαινόταν να συγκεντρώνει 30 ψήφους. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση λέγοντας πως 'αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη μη εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη. Εμείς θα βρούμε τρόπο, όμως, να τον αντικαταστήσουμε'. Παράλληλα, σημείωσε πως 'το μόνο μεμπτό του Μ. Βεκρή ήταν η κομματική του ταυτότητα, την ώρα που εσείς (σ.σ. η Αντιπολίτευση) προτείνατε πιο κομματικούς'.
'Αν πραγματικά πιστεύατε στον θεσμό θα είχατε αλλάξει τακτική. Δεν θέλατε ουσιαστικά να βγει Συμπαραστάτης του Δημότη, γι’ αυτό επιμένατε αποκλειστικά και μόνο σε 1 από τους 23 υποψηφίους', τόνισε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Γρ. Αρχοντάκης.
Ο ίδιος ανέφερε πως η Αντιπολίτευση πρότεινε μία πλειάδα προσώπων για τη θέση, ωστόσο, 'η Δημοτική Αρχή δεν ήθελε Συμπαραστάτη του Δημότη, αλλά Συμπαραστάτη του δημάρχου. Χρεώνετε σε εμάς κ. δήμαρχε την εμμονή τη δική σας σε ένα πρόσωπο'.
'Η πλευρά της μειοψηφίας έδωσε εναλλακτικές λύσεις', ανέφερε ο κ. Κ. Βιρβιδάκης, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα, αν είχε προηγηθεί διάλογος.

'ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ'
Την 'ύστατη διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων, ώστε να καταλήξουμε σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής από τους 23 υποψηφίους', πρότεινε ο κ. Α. Βάμβουκας. Παράλληλα, ανέφερε πως προσωπική του επιλογή ήταν να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και 'το έκανα στις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες', αφήνοντας να εννοηθεί ότι ψήφισε τον Μ. Βεκρή. Ωστόσο, όπως ανάφερε, 'είμαστε μία ελεύθερη παράταξη και ο καθένας μπορεί να ψηφίζει ό,τι θέλει' καθώς, όπως φάνηκε, οι δύο άλλοι σύμβουλοι της δημοτικής του ομάδας δεν στήριξαν τον κ. Βεκρή.
'Η στάση της πλειοψηφίας προσβάλλει τα άλλα 22 άτομα, που κατέθεσαν βιογραφικό για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη καθώς είχε εμμονή στο πρόσωπο του Μ. Βεκρή', ανέφερε ο Μ. Σταματάκης. Για 'αδιαλλαξία και εμμονή του δημάρχου' μίλησε ο κ. Α. Παπαδογιάννης, συμπληρώνοντας πως η πρόταση της πλειοψηφίας για τον Μ. Βεκρή 'αποτελεί τακτοποίηση εσωκομματικών υποθέσεων'.
Ευθύνες στον συνδυασμό του κ. Βάμβουκα για τη μη εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη επέρριψε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ενώ και ο κ. Κεμεσίδης υπογράμμισε πως 'εμείς προτείναμε τον Βεκρή παρότι στις εκλογές ήταν απέναντί μας'. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Λιονάκης είπε ότι 'περίμενα άλλη στάση από τον συνδυασμό των Ενεργών Πολιτών'.
Ακολούθησαν δευτερολογίες στο ίδιο κλίμα, ενώ ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στους κ. Σκουλάκη και Αρχοντάκη για το θέμα του Εφετείου και την αναφορά που είχε κάνει ο τελευταίος στη συγκέντρωση του Σαββάτου, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δημοτική Αρχή ότι δεν δέχθηκε να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο τιμής, που προβλέπει παραιτήσεις, αν γίνει Εφετείο στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου