Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΣ


 
ΑΠΟ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟ

Βιβλίο και ταινία για τη "Μάχη του Γαλατά"




Ταινία και βιβλίο αναφορικά με τα γεγονότα της Μάχης στον Γαλατά, τη δράση των ντόπιων κατοίκων και των ελληνικών στρατευμάτων αλλά και την παρουσία των Νεοζηλανδών, ετοιμάζει ο κ. Μurray Hoare, Νεοζηλανδός πολίτης που τα τελευταία χρόνια επισκέπται συνεχώς την Κρήτη στις επετείους για τις μάχες της Κρήτης.
Ο κ. Hoare έχει σχέσεις με τους Νεοζηλανδούς βετεράνους της Μάχης της Κρήτης και είχε συνοδεύσει έναν εκ των πρωταγωνιστών της στο Γαλατά πριν από δύο περίπου χρόνια. Φέτος στην επέτειο των 70 ετών γίνεται προσπάθεια στα Χανιά να βρεθούν 4-5 βετεράνοι, όλοι ηλικίας 90 ετών.
"Εχω σχέση με την Κρήτη και την μάχη γιατί είχα δύο θείους εδώ στα γεγονότα . Παρότι δεν μιλούσαν πολύ για τη Μάχη θυμάμαι ότι επισήμαναν κάθε φορά πως αυτό που έζησαν την πρώτη ημέρα της εισβολής δεν το έχουν ξαναζήσει" λέει στα "Χ.Ν." Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον την ιστορία της Μάχης, ακούγοντας τις διηγήσεις των βετεράνων και συνομιλώντας με ντόπιους του κινήθηκε το ενδιαφέρον να συγκεντρώσει υλικό για ένα βιβλίο.
"Θα αναφέρετε κυρίως στα γεγονότα του Γαλατά και στη συμμετοχή των δυνάμεων του Ελληνικού στρατού και των ντόπιων. Τα τάγματα του τακτικού στρατού το 2ο,το 6ο και το 8ο είχαν παμπάλαιο εξοπλισμό που δεν μπορούσε να δεκτεί τα πυρομαχικά των όπλων των Βρετανών, ελάχιστες σφαίρες. Ομως αντιστάθηκαν και μαζί με τους Νεοζηλανδούς κατάφεραν να κρατήσουν τους ναζί για 5 ημέρες κάτι πραγματικά καταπληκτικό. Εξίσου καταπληκτική ήταν η δράση των κατοίκων του Γαλατά, του Αλικιανού των γύρω χωριών. Η δράση τους βοήθησε απίστευτα στην απόκρουση των Γερμανών. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που πολίτες στάθηκαν απέναντι σε στρατεύματα" αναφέρει ο Νεοζηλανδός.
Ήδη έχει ξεκινήσει μια σειρά από συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής του Γαλατά και όχι μόνο προκειμένου να συγκεντρώσει το απαραίτητο υλικό.
ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΑ
Παράλληλα ο κ. Hoare έχει μελετήσει και σχεδιάζει μια δραματική ταινία με τον τίτλο ‘Crete’ που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ετοιμασίας της.
Το σενάριο της εκτυλίσσεται τον Μάη του 41 σε περιοχές μαχών γύρω από τα Χανιά.  Το σενάριο της ταινίας το έγραψε ο γιός του, James, μετά από έρευνα και βάσει αφηγήσεων βετεράνων μαχητών και συγγενών τους.  Οι βασικοί ήρωες είναι 3 νεαροί Νεοζηλανδοί που πολέμησαν στην περιοχή μας και μια οικογένεια Χανιωτών που ζούσε σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό.                        Η ταινία θα περιλαμβάνει σκηνές και προσωπικά δράματα από τη μάχη στο Γαλατά.  Όπως μάλιστα επισήμανε δύο χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί των Νεοζηλανδών που πολέμησαν στη Μάχη  της Κρήτης – κι οι οποίοι αργότερα έγιναν ανώτατοι αξιωματικοί- διάβασαν το σενάριο, το βελτίωσαν κι αργότερα επικύρωσαν τις περιγραφές και τα στοιχεία που αναφέρονται. Πρόσθεσε ότι το σενάριο έχει πάρει τις απαραίτητες άδειες στις Η.Π.Α κι ότι άρχισαν να συγκεντρώνονται τα κεφάλαια -περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια- που απαιτούνται για την παραγωγή της ταινίας.
Τέλος, παρατήρησε ότι μετά από δική του επιμονή τα εξωτερικά γυρίσματα θα γίνουν στις περιοχές των Χανίων που αναφέρει το σενάριο. ‘Για να μη χαθεί η μαγεία.’ όπως είπε χαρακτηριστικά.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου