Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

10ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ




10ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
"Η επέμβαση γίνεται για το πετρέλαιο"

"Η επέμβαση ΝΑΤΟ, Ευρωπαίων, Αμερικάνων στην Λιβύη γίνεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να σώσουν τους Λίβυους από τον δικτάτορα Καντάφι". Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ομιλητές στην εκδήλωση για τις Αραβικές εξεγέρσεις και την επέμβαση της Δύσης που έγινε στα πλαίσια του 10ου Αντιπολεμικού Διημέρου.
"Η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται για να πλασαριστούν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι με αποφασιστικό τρόπο και να δώσουν ένα μήνυμα στους αραβικούς λαούς ότι δεν θα ορίζεται εσείς, με βάση τις δικές κινητοποιήσεις το μέλλον σας. Από αυτήν την άποψη δεν είναι ούτε προς τος συμφέρον των επαναστατών η επίθεση αυτή γιατί αργά ή γρήγορα θα στραφεί και σε βάρος των δυνάμεων αυτών στην αντιπολίτευση (που δεν είναι ενιαία) που δεν έχουν συμβιβαστικές τάσεις και ζητάνε πλήρη απελευθέρωση και κοινωνική και δημοκρατική" ανάφερε ο δημοσιογράφος της "Καθημερινής" και του "Πριν" κ. Γιάννης Ελαφρός. Ο δημοσιογράφος αφού επισήμανε πως η απελευθέρωση του Λιβυκού λαού "δεν θα έλθει ούτε από τα Γαλλικά, ούτε από τα Αμερικάνικα αεροπλάνα, ούτε από οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική δύναμη αλλά από τους ίδιους τους Λίβυους ώστε να ανατρέψουν τον Καντάφι" συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή στη χώρα μας " έχουμε μια κυβέρνηση πολύ πρόθυμη. Λέει ναι σε όλα. Ναι σε ότι ζητάει η τρόικα και το ΔΝΤ , σε ότι ζητάνε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πάλι ναι. Πρέπει ο κόσμος να αντιταχθεί να δείξει ότι υπάρχει πραγματικά αίσθημα αλληλεγγύης στους αραβικούς λαούς. "
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της "Ελευθεροτυπίας" Νασίμ Αλάτρα σημείωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να βελτιώσουν την εικόνα τους στην Μέση Ανατολή. "Προσπαθούν να κερδίσουν καινούργιους συμμάχους στη Μέση Ανατολή γιατί βλέπουν ότι οι επαναστάσεις που γίνονται είναι αντιαμερικάνικες, αντιισραηλινές, ενάντια στο σύστημα που είχαν δημιουργήσει Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι στον Αραβικό κόσμο. Δεν το κάνουν ούτε για το καλό των λαών της περιοχής, ούτε για τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα τους."
"Είναι προφανές ότι η επέμβαση γίνεται για το πετρέλαιο και τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους προς την Ευρώπη. Για αυτό και θεωρώ καταστροφική την εμπλοκή της Ελλάδας όπως και οποιασδήποτε άλλης χώρας. Ο λαός της Λιβύης χρειάζεται βοήθεια αλλά αυτή μπορεί να τη δώσει η διεθνής κοινότητα με κυρώσεις με άλλα μέσα και όχι με στρατιωτικού τύπου επιθέσεις" υπογράμμισε ο δημοσιογράφος του "ΣΚΑΙ" Αρης Χατζηστεφάνου τονίζοντας στη συνέχεια πως και άλλες φορές ανάλογες επιθέσεις με καθαρά οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, ντύθηκαν με "ανθρωπιστικό μανδύα". Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τον κόσμο.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Πέρα από το πολιτικό και στο πολιτιστικό μέρος του 10ου Αντιπολεμικού Διημέρου η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς συνολικά και τις δύο ημέρες πάνω από 4500 άτομα βρέθηκαν στο χώρο του Παλαιού Τελωνείου. Την πρώτη ημέρα Sugahspank και Ορθολογιστές εντυπωσίασαν με το hip-hop τους, ενώ το χειροκρότημα του κόσμο κέρδισαν και τα "Υπόγεια Ρεύματα". Η δεύτερη ημέρα άνοιξε με ρεμπέτικα από τους "Ρεμπετ Ασκερ" και έντεχνες μουσικές από το "Τρίφωνο" ενώ ακολούθησαν οι Active Member με παλιά και νέα τους τραγούδια. Τα έσοδα του διημέρου θα διατεθούν για τις ανάγκες των Συσσιτίων της Σπλάντζιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου