Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κατάσταση... ασφυξίας
Δημοσιεύθηκε στις: 09-03-2011

Σε κατάσταση... ασφυξίας έχει οδηγήσει τον Νομό Χανίων η ανυπαρξία πολεοδομικού σχεδιασμού και ΣΧΟΟΑΠ καθώς -με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση- ούτε νέες επιχειρήσεις μπορούν να εγκατασταθούν ούτε οι παλιές να ανανεώσουν τις άδειές τους!
Το ζήτημα τέθηκε χθες από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων σε συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Α. Βουλγαράκη. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι ελάχιστες περιοχές έχουν ΣΧΟΟΑΠ (Πλατανιάς, Γεωργιούπολη, Αρμένοι) και εκκρεμεί ακόμα το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου. Την ίδια στιγμή για χρόνια κωλυσιεργούσε το Γενικό Πολεοδομικό των Χανίων και των περιαστικών περιοχών, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι δεν είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες για ΣΧΟΟΑΠ.
Για 'καυτό θέμα που απασχολεί και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χωροταξικού σχεδιασμού' μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη μετά την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά τον χαρακτηρισμό της γης υψηλής παραγωγικότητας όλου του Νομού Χανίων. 'Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ουσιαστικά ορίζει ότι όλος ο Νομός Χανίων είναι γη υψηλής παραγωγικότητας με εξαίρεση τις περιοχές Natura και δεν μπορεί καμία βιοτεχνία να λειτουργήσει εκτός και αν είναι στο σχέδιο πόλης ή εντός οικισμού', ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.
'Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και αν δεν γίνουν ορισμένες άμεσες ενέργειες, δίπλα στους δύσμοιρους λαθραίους μετανάστες, θα υπάρχουν και οι άμοιροι λαθραίοι επαγγελματοβιοτέχνες', σημείωσε ο κ. Παπαδεράκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των φορέων του Νομού και προτείνοντας:

1. Αμεση έναρξη των διαδικασιών εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και των ΣΧΟΟΑΠ των Δήμων. Είναι αρμοδιότητα των Δήμων και του κράτους να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους σχέδια.

2. Να ανανεωθούν οι άδειες των υφιστάμενων νόμιμων επιχειρήσεων που λειτουργούν στα Χανιά, κάτι στο οποίο δεσμεύτηκε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

3. Να μην κλείσει καμία επιχείριση εξαιτίας του χωροταξικού.

Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' για ευθύνες τοπικών παραγόντων, Δήμων, Περιφέρειας, Νομαρχίας για τους λόγους που τόσα χρόνια δεν εκπονήθηκαν ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ ο κ. Παπαδεράκης είπε πως 'οι ευθύνες είναι έκδηλες και φανερές για όσους γνωρίζουν το θέμα. Τώρα, όμως, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε'.
Αναφορικά με τη δημιουργία του δεύτερου βιοτεχνικού πάρκου ο κ. Παπαδεράκης παρατήρησε πως θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις δεν θα λύσει, όμως, το πρόβλημα.
'Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει άμεσα να παρέμβουμε κατ’ αρχήν στους δημάρχους που θα πρέπει να προχωρήσουν τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ, γιατί δυστυχώς στα Χανιά έχουμε μόνο δύο ΣΧΟΟΑΠ και ένα υπό έγκριση, το οποίο ελπίζω να κλείσει σύντομα μετά τις τελευταίες συναντήσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι άμεση λύση θα δώσουμε γιατί κάθε βιοτεχνία που θέλει να ανανεώσει την άδεια λειτουργία της ή να μπει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα που βγαίνουν κατά δεκάδες από την Ε.Ε. δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ούτε μια δραχμή γιατί δεν έχει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας', ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι θα γίνει προσπάθεια παρέμβασης στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς και ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει το κλείσιμο καμίας νόμιμης επιχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου