Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΙΖΟΣ


ΤΟΠΙΚΑ
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΙΖΟΣ:
“Οδηγός μας οι αγώνες της νεολαίας”
30-10-2010

'Οδηγός μας είναι οι αγώνες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας', τονίζει ο Σεραφείμ Ρίζος, επικεφαλής της 'Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης' στην Περιφέρεια Κρήτης. Ερωτήματα για τις θέσεις της κίνησης, για τα πολιτικά και τα τοπικά ζητήματα, για τη νεολαία, τον αγροτικό τομέα, τα έργα υποδομών στην Κρήτη τίθενται στον υποψήφιο περιφερειάρχη.
- Ποια μπορεί να είναι η αριστερή, αντικαπιταλιστική παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης, τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ορίζοντας τους εαυτούς μας ως αντικαπιταλιστές θεωρούμε ότι κοντράρουμε ένα σύστημα που υπάρχει παντού και στην Κρήτη με πολύ συγκεκριμένες συνέπειες. Το ότι έχουμε εκρηκτική επέκταση της ανεργίας, από το 5% το 2007 να φτάσουμε σήμερα στος 12%, είναι μια από τις συνέπειες της κρίσης του συστήματος. Οι απολύσεις, η δύσκολη κατάσταση των αγροτών, η αδυναμία των εργαζομένων να απολαύσουν μια καλύτερη ζωή, οι υπηρεσίες που αφορούν τους ίδιους τους εργαζομένους για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια καθημερινά υποβαθμίζονται και καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους. Αιτία για όλα αυτά τα προβλήματα είναι το καπιταλιστικό σύστημα, για αυτό και ο στόχος μας είναι η ρήξη με αυτό το σύστημα.
- Και η δική σας πρόταση ποια είναι, κάτι ανάλογο με το σύστημα των 'ανατολικών χωρών';
Σαφέστατα όχι. Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν και στη δική μας παράταξη για τη φύση του συστήματος σε αυτές τις χώρες, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι δεν είχε να κάνει σε τίποτα με τον σοσιαλισμό, με το όραμά μας για ένα αταξικό μέλλον για την ανθρωπότητα. Το πώς θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας εμείς πιστεύουμε ότι θα καθοριστεί από τους ίδιους τους εργαζομένους. Με αδρές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι όποια μορφή και να πάρει μια μελλοντική κοινωνία εμείς θέλουμε στο κέντρο των αποφάσεων να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που δημοκρατικά θα αποφασίζουν για τις ανάγκες τους.
ΟΥΤΟΠΙΑ
- Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτά ακούγονται ουτοπικά και καθόλου ρεαλιστικά με βάση τη σημερινή κοινωνία...
Αν θα γυρίζαμε το ρολόι πίσω, μερικούς αιώνες πριν, το ίδιο 'ουτοπικό' όνειρο θα φάνταζε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φεουδάρχες, δεσπότες, βασιλιάδες και γαιοκτήμονες, που εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν για χρόνια στην κοινωνία. Επειδή άνθρωποι ζωντανοί, με αποφάσεις και με δράση ανέτρεψαν την κατάσταση και καθόρισαν μια σειρά από αλλαγές. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για 'ουτοπία', όταν το πρόταγμα για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.
- Διαχείριση απορριμμάτων, χωροταξικό, αγροτικό. Οι θέσεις σας;
Ελλείψει σχεδιασμού έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να απορρίψουμε οποιοδήποτε παρουσία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα, που έχουν στόχο το κέρδος. Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις διαχείρισης των απορριμμάτων με μόνιμο προσωπικό, χωρίς ελαστικές σχέσεις εργασίας. Επίσης, απορρίπτουμε το ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων που προωθούν εταιρείες σε συνεργασία με αιρετούς καθώς είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον, ενώ προκρίνουμε τις οικολογικές - φιλικές λύσεις στο περιβάλλον όπως ανακύκλωση, κομποστοποίηση, μείωση του όγκου των απορριμμάτων που παράγουμε ως καταναλωτές.
Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα ένα χάος. Ένα χάος που βολεύει τους ισχυρούς. Ολα βρίσκονται στον 'αυτόματο πιλότο της αγοράς' με αποτέλεσμα να βλέπουμε τι γίνεται στην επαρχία του Νομού μας αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρανομίες, εκτρώματα, οχλούσες δραστηριότητες δίπλα στα σπίτια. Η οικονομική ελίτ του τόπου ευνοούσε αυτήν την κατάσταση χωρίς να υπολογίζει τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και των κατοίκων. Εμείς μιλάμε για έναν χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα οι τιμές είναι καθηλωμένες για τον αγρότη την ίδια στιγμή που το κόστος της παραγωγής έχει αυξηθεί. Η χώρα έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων και το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα φτάνει τα 3 δισ. τον χρόνο. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των συνεχών αντιδραστικών αναθεωρήσεων της ΚΑΠ, που στόχο έχουν τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας. Προκρίνουν το πρότυπο του αγρότη επιχειρηματία. Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν μπορεί να πουλάει ο αγρότης 80 ευρώ το λάδι στα 'Χάροντς' του Λονδίνου. Απαιτούνται μέτρα προστασίας του εισοδήματος των μικρών αγροτών με θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών, κατάργηση επιδοτήσεων για τους μεγαλοαγρότες, απαλλοτρίωση εκκλησιαστικής περιουσίας και παραχώρησή της στους μικρούς αγρότες.
Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
- Οι περισσότεροι συνυποψήφιοί σας λένε ότι η ανακατασκευή του ΒΟΑΚ απαιτεί 2 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους -που δεν υπάρχουν- και προτείνουν το έργο να δοθεί σε ιδιώτες είτε με τη μορφή παραχώρησης είτε με το δικαίωμα διοδίων είτε και με τα δύο. Δεν ακούγεται λογικό;
Καθόλου, κατ’ αρχήν δεν θα κοστίσει 2 δισ. αλλά πολύ περισσότερα καθώς όλα τα έργα με ΣΔΙΤ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό εκτίναξαν το κόστος τους κατά πολύ. Θα ήθελα να μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία που την έχουν όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει οδικώς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τη διαδρομή Ναύπλιο - Βορ. Εύβοια το καλοκαίρι πλήρωσα 7 διόδια. Χειρότερη είναι η κατάσταση πηγαίνοντας προς τη Βόρεια Ελλάδα. Γιατί ένας εργαζόμενος που μένει στο Ρέθυμνο και δουλεύει στη Γεωργιούπολη θα πρέπει να πληρώσει διόδια για να πάει στην εργασία του; Ιδιωτικούς δρόμους είχαμε στη φεουδαρχία...
- Όμως το αντεπιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν με δημόσιους πόρους σύγχρονα οδικά δίκτυα.
Για αυτό και λέμε ότι πρέπει να 'παγώσει' το χρέος της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011 προβλέπονται 15,7 δισ. ευρώ για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Το 2008 ήταν 10 δισ. Ουσιαστικά πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια στους τραπεζίτες, τα οποία έχουμε πληρώσει 3 - 4 φορές. Το 'πάγωμα' και η διαγραφή του χρέους θα φέρει χρήματα, όπως θα φέρει η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εφοπλιστές με τεράστια κερδοφορία δεν πληρώνουν παρά ελάχιστους φόρους και συν τοις άλλοις επιδοτούνται για τα καράβια τους. Το ίδιο και τα μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία, ουσιαστικά επιδοτούνται σε ποσοστό άνω του 50% από δημόσιους πόρους.

Εργατικός έλεγχος

- Μιλάτε για εργατικό έλεγχο σε Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Πώς προσδιορίζεται αυτό;
Πρόκειται για ένα μέτρο άμυνας στους εκβιασμούς των επιχειρηματιών, των Τραπεζών, της Ε.Ε. Λέμε ότι οι εργαζόμενοι παράγουν όλο τον πλούτο που βρίσκεται γύρω μας και δεν αποφασίζουν, δεν του ρωτάει κανεις πως θα διαχειριστούμε αυτόν τον πλούτο και ποιος θα καρπωθεί τα αγαθά του. Είναι αποξενωμένοι από τα κέντρα των αποφάσεων. Εμείς τους θέλουμε κυρίαρχους για όλα τα θέματα που καθορίζουν τη ζωή τους.
- Ο συνδυασμός σας αποτελεί από πολλούς νέους ανθρώπους χωρίς την εμπειρία της Αυτοδιοίκησης...
Κατ’ αρχήν έχουν εμπειρία στους αγώνες ενάντια στο μνημόνιο, στο εκπαιδευτικό και φοιτητικό κίνημα, για τα εργατικά δικαιώματα. Στους αγώνες δίπλα στους κατοίκους των Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, τους Αγ. Απόστολους, το Αποπηγάδι. Τη συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες δεν πρέπει να την υποτιμάμε, αποτελεί πραγματικά εμπειρία ζωής. Δεν είναι κατ’ επάγγελμα πολιτικοί είναι εργαζόμενοι που ζουν με την εργασία τους, φοιτητές, άνθρωποι καθημερινοί με διαρκή παρουσία σε όλους τους αγώνες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου