Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΚΙΣΑΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Διαχρονικά προβλήματα... αναζητούν λύσεις
27-10-2010

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ - ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Διαχρονικά προβλήματα, που απαιτούν λύση για να δοθεί μια καλύτερη προοπτική για τους κατοίκους της Κισάμου, καταγγέλλουν πολίτες σε Καστέλλι και Δραπανιά. Λίγο πριν τις εκλογές, μια περιήγηση στην περιοχή και το άνοιγμα της κουβέντας με τους δημότες αρκεί για να διαπιστωθούν χρόνιες ελλείψεις και παραλείψεις, που αφορούν σημαντικά θέματα της καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση έχει πλήξει και αυτήν
την περιοχή, αφήνοντας ξεκάθαρα τα 'στίγματά' της σε εργαζομένους και επαγγελματίες.

'Χωρίς διαγραμμίσεις η εθνική'

'Στην εθνική οδό οι διαγραμμίσεις έχουν σβήσει και σε κάποια σημεία τα κλαδιά είναι μέσα στον δρόμο', μας επισημαίνει ο κ. Μ. Βιολάκης. Οδηγός και αυτός στην περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπος καθημερινά με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει 'οι οδηγοί δεν μπορούν να κινηθούν άνετα και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κίνησης και ενδεχόμενο να έχουμε σοβαρά ατυχήματα. Ειδικά όσοι είναι μεγάλοι σε ηλικία η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη', τονίζει.

'Αναγκαίες οι αναπλάσεις'

Επαγγελματίας στο κέντρο του Δραπανιά η κα Ελευθερία Μαρινάκη υπογραμμίζει τη σημασία αναβάθμισης του δρόμου, που περνάει μέσα από το χωριό και από τον οποίο διέρχονται καθημερινά οι επισκέπτες. 'Απαιτείται ένας καλλωπισμός του κεντρικού δρόμου, καθαριότητα και τάξη, βελτίωση της εικόνας γιατί περνάει πολύ κόσμος. Εχει ανάγκη η περιοχή μια πιο περιποιημένη εικόνα ανάλογη με αυτή που έχει δώσει στο πάνω χωριό ο π. Αλέξανδρος', τονίζει.



'Δεν υπάρχουν δουλειές'

Η οικονομική κρίση πλήττει και τις μικρές κοινωνίες, υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος Μαργαριτάκης. 'Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει εργασία, δεν υπάρχει χρήμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για την περιοχή μας. Καταστήματα δεν ανοίγουν, καταστήματα κλείνουν και αυτά που συνεχίζουν να λειτουργούν κρατιούνται με νύχια και με δόντια· αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε'.

'Αειφόρος ανάπτυξη'

'Ο Δήμος μας έχει τους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα. Λαφονήσι, Μπάλο, Φαλάσαρνα και παρόλα αυτά στον τομέα της ανάπτυξης είμαστε πάρα πολύ πίσω. Αυτό είναι αντιφατικό, οξύμωρο και αξίζει μελέτης', παρατηρεί ο κ. Γιάννης Ρεβελάκης. Ο ίδιος επεξηγεί ότι η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να είναι 'αειφόρος, με σεβασμό στο περιβαλλον'. Ο κ. Ρεβελάκης τονίζει την ανάγκη βελτίωσης του ΒΟΑΚ καθώς 'δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του τουρισμού' και σημειώνει την ανάγκη 'ενότητας όλων των Κισαμιτών, να λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον όλου του Δήμου και όχι ο καθένας για το χωριό του ή την περιοχή του'. Καταλήγοντας βάζει το θέμα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της Κισάμου.

'Αρνητικά τα σχόλια
από τουρίστες'

Το ζήτημα της καθαριότητας είναι το σημαντικότερο σύμφωνα και με τον κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, επαγγελματία φωτογράφο. 'Κανένας εδώ και χρόνια στον Δήμο δεν ασχολείται με τον τουρισμό και την καθαριότητα. Το έχουν σε 10η - 20ή μοίρα. Δεν το λαμβάνουν υπόψη τους. Το Καστέλλι βρωμάει απ’ άκρου εις άκρον, σημασία μηδέν για τις παραλίες και ο βιολογικός καθαρισμός δεν έχει γίνει', τονίζει. Εχοντας επαφές καθημερινά με τουρίστες μας βεβαιώνει πως δεν έχουν καλές εντυπώσεις στο θέμα της καθαριότητας. 'Τα σχόλια είναι πολύ αρνητικά. Αν μπει κανείς στο διαδίκτυο και ψάξει κριτικές για την Κίσαμο θα απογοητευτεί', παρατηρεί.


'Φεύγει η νεολαία'

'Χωρίς νέους ανθρώπους δεν γίνεται τίποτα', είναι η άποψη του κ. Γιώργου Ράπτη. Ιδιοκτήτης καταστήματος στον Δραπανιά γνωρίζει καλά τα προβλήματα της καθημερινότητας. 'Παρότι είμαστε κοντά στο Καστέλλι και στα Χανιά έχουμε πολλούς ηλικιωμένους, οι νέοι είναι πολύ λίγοι και τα χωράφια και οι περιουσίες έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπονται. Οι νέοι δεν μπορούν να ζήσουν, να φτιάξουν οικογένεια κάτω από αυτές τις συνθήκες', αναφέρει. Παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία της ανακατασκευής του δρόμου που οδηγεί στη θάλασσα αλλά και την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του δρόμου που περνάει μέσα απ’ το χωριό.

'Πρόβλημα η καθαριότητα'

'Επειδή είμαι ιδιοκτήτης εστιατορίου μπορώ να πω ότι στο Καστέλλι, που δραστηριοποιούμαι, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την καθαριότητα. Είναι ελλιπής και αυτό είναι ένα μεγάλο παράπονο των τουριστών. Μας λένε ότι η Κίσαμος είναι μια πανέμορφη περιοχή με τσαπατσούλικη πόλη', είναι το σχόλιο του κ. Στέλιου Μυλωνάκη, επαγγελματία. Ειδικά στο θέμα της καθαριότητας, όπως λέει, 'η έκφραση που χαρακτηριστικά χρησιμοποιούν είναι scruffy town - βρώμικη πόλη. Αυτό γράφουν και στα βιβλία εντυπώσεων για την πόλη'.


'Πολλές οι ελλείψεις'

'Το Καστέλλι και η Κίσαμος υποφέρουν από πολλά πράγματα', παρατηρεί ο κ. Μύρωνας Πατεράκης. Εμπειρος ψαράς εδώ και χρόνια μας μιλάει για το λιμάνι της περιοχής που κατά την άποψή του 'δεν έχει γίνει όπως πρέπει και δεν είναι το μόνο. Βλέπετε το οδικό δίκτυο που δεν είναι σε καλή κατάσταση και δείτε και τις παραλίες μας που είναι αναξιοποίητες. Πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια για να πάει μπροστά ο τόπος'.

'Εχουμε ανάγκη επενδύσεις'

Για 'τουριστική υποανάπτυξη' της Κισάμου και 'ανάγκη επενδύσεων' κάνει λόγο ο Μιχάλης Πατερομιχελάκης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει 'δυστυχώς έχουν χαθεί τα αγροτικά προϊόντα και άλλοι τρόποι ανάπτυξης. Ως μοναδική διέξοδο βλέπω τον τουρισμό. Είναι μονόδρομος για να δώσει και στη νεολαία δουλειά και στους άνεργους. Βλέπουμε ότι ήδη υπάρχει μια μεγάλη επένδυση στο Κολυμπάρι. Γιατί να μην γίνει κάτι ανάλογο και στο Καστέλλι, ανεξάρτητα ποιος θα είναι αυτός που θα την κάνει. Η περιοχή μας έχει ανάγκη επενδύσεις'.


'Θέμα η νοοτροπία'

'Δυστυχώς στην Κίσαμο υπάρχει θέμα με τη νοοτροπία του κόσμου', εξηγεί ο Κώστας Γεωργακάκης και επεξηγεί ότι 'εμείς οι ίδιοι δεν αφήνουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά. Εμείς οι ίδιοι πετάμε τα σκουπίδια στον δρόμο, εμείς οι ίδιοι δεν φροντίζουμε για την ομορφιά της πόλης μας'. Ο νέος συνομιλητής μάς ανοίγει και το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής αλλά και άλλων έργων υποδομής. 'Δεν μπορεί να μην έχουμε βιολογικό καθαρισμό, έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ στη λειτουργία του. Το «Θεοχαράκειο» αθλητικό κέντρο έχει καταστραφεί από εμάς τους ίδιους', επισημαίνει.

'Κίνητρα στη νεολαία'

'Για τη νεολαία της Κισάμου είναι λιγοστές οι διέξοδοι. Τόσο στο θέμα της εργασίας όσο και στο θέμα του αθλητισμού. Γι’ αυτό και όλοι οι άνθρωποι νέων ηλικιών σε πολύ μεγάλο αριθμό αναγκάζονται να φύγουν', αναφέρει η Μαρία Χριστοφοράκη. Εχοντας μακρά εμπειρία στον τομέα του αθλητισμού σημειώνει πως 'αν είχαμε τις αναγκαίες αθλητικές υποδομές θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα της περιοχής, που πραγματικά υπάρχουν, αλλά προχωράνε μέχρι ενός σημείου και μετά αναγκάζονται να σταματήσουν το χόμπι τους και να ασχοληθούν με άλλα πράγματα που δεν είναι πάντα τόσα καλά'.


'Η κρίση πλήττει
και εμάς'

'Γενικά στην κοινωνία μας υπάρχει οικονομικό πρόβλημα', μας λέει ο κ. Διονύσης Φουντουλάκης, επαγγελματίας στον κεντρικό δρόμο του Καστελλιού. Εχοντας την εμπειρία της λειτουργίας της αγοράς τονίζει πως 'τα εισοδήματα έχουν μειωθεί. Το λάδι δεν πουλιέται και όταν πουλιέται δίνεται σε χαμηλή τιμή και αυτό κοστίζει πολύ σε μια αγροτική περιοχή όπως η δική μας. Οι μισθοί των υπαλλήλων πάλι είναι καθηλωμένοι, επομένως καταλαβαίνετε πως αυτή η κρίση πλήττει και τη δική μας αγορά'.
'Εγκατάλειψη
των χωριών'

Για τον κ. Κωστή Γεωργακάκη ένα μείζον ζήτημα είναι η διατήρηση του πληθυσμού και η ανάπτυξη και των χωριών της περιοχής της Κισάμου και όχι μόνο του Καστελλιού. 'Οποιος και να βγει δήμαρχος ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας θυμηθεί αυτά που εξήγγειλε την προεκλογική περίοδο. Γενικά η παλιά επαρχία Κισάμου έχει μείνει πίσω και αναφέρομαι κυρίως στα χωριά, που έχουν εγκαταληφθεί. Πρέπει να τα στηρίξουν και να μην τα αφήσουν να ερημώσουν'.


'Οι νέοι δεν έχουν διεξόδους'

'Δυστυχώς και οι νέοι της περιοχής ασχολούνται με την παγίδα που λέγεται μηχανάκι. Για αυτό και έχουμε και τόσα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στο Καστέλλι', υπογραμμίζει ο κ. Βασίλης Χριστοφοράκης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει οι νέοι δεν έχουν δημιουργικές διεξόδους και έτσι αναλώνονται με δραστηριότητες που 'βλάπτουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες', εκτιμά.

'Η περιοχή του Δραπανιά έχει ανάγκη λιμάνι'

Παλιός αλιεύς ο κ. Βασίλης Θεοδωράκης μας εξηγεί τη σημασία δημιουργίας κατάλληλου αλιευτικού λιμανιού στην περιοχή του Δραπανιά. 'Υπάρχουν 15 - 20 αλιείς και δεν υπάρχει ένα λιμάνι ασφαλείας για μας εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο Καστέλλι για να δέσουμε τα σκάφη μας', αναφέρει χαρακτηριστικά.


'Ελλιπέστατη καθαριότητα'

'Εχουμε ελλιπέστατη καθαριότητα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα', παρατηρεί η κα Νίκη Κοντοπυράκη, συμπληρώνοντας πως 'οι παραλίες μας δεν είναι σε καλή κατάσταση και ένας λόγος είναι και το ότι δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός'. Παράλληλα τονίζει 'δεν έχουμε αθλητικούς χώρους κατάλληλους. Υπάρχει το «Θεοχαράκειο» αθλητικό κέντρο που είναι σε κακή κατάσταση', ενώ καταλήγοντας βάζει και το θέμα της ύδρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου