Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


ΚΑΤΩ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ
Ξεχασμένη συνοικία
13-10-2010

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Στη σκιά του ενετικού λιμανιού η γειτονιά του Κάτω Κουμ Καπί μοιάζει με... 'φτωχό συγγενή' της παλιάς πόλης. Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής νιώθουν σαν πολίτες β' κατηγορίας, αφού δηλώνουν ότι είναι εντελώς ξεχασμένοι από τους τοπικούς άρχοντες. Η γραφική εικόνα των στενών της συνοικίας δεν μπορεί να κρύψει τα σημάδια της εγκατάλειψης. Στα πεζοδρόμια και τους δρόμους κυριαρχεί η φθορά του χρόνου, ενώ πολλά είναι τα ερείπια που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδόλακκους και καταφύγιο απόκληρων. Στον παραλιακό δρόμο τα ελάχιστα δέντρα που έχουν απομείνει τα ποτίζουν οι γείτονες, ενώ η δυσοσμία από το αντλιοστάσιο του βιολογικού και οι υπερχειλίσεις κάνουν την εμφάνισή τους συχνά - πυκνά, όπως καταγγέλλουν. Την ίδια στιγμή, αρκετοί άνθρωποι από τη συνοικία συνεχίζουν να κάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα χωρίς κανείς να τους έχει ενημερώσει για την ποιότητα του νερού...

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ
Εγκαταλελειμμένη για δεκαετίες

Περπατώντας στα στενά του Κάτω Κουμ Καπί συναντάμε την κα Αρτεμισία Γεωργουλάκη, η οποία γνωρίζει καλά τα προβλήματα της γειτονιάς ως παλιά κάτοικος. "Υπάρχει πρόβλημα με τα μηχανάκια. Το μεσημέρι μας τρελαίνουν. Δεν τηρούνται καθόλου οι νόμοι. Φέτος δεν ήρθε καμία φορά η Δημοτική Αστυνομία. Ισως λόγω των εκλογών δεν θέλουν να χαλάσουμε τις καρδιές μας", αναφέρει καυτηριάζοντας την κυκλοφοριακή αναρχία και την ηχορύπανση που επικρατεί, ενώ συνεχίζοντας μιλάει για τα πολλά ερείπια που είναι διάσπαρτα στη συνοικία. "Στην παραλία υπάρχουν τόσα χαλάσματα. Δεν μπορούν να περιποιηθούν αυτό το χάλι που είναι στη Νικηφόρου Φωκά και Δωδεκαννήσου...;", διερωτάται και παράλληλα ζητάει από τη Δημοτική Αρχή να φροντίσει εκτός από την παραλία και τη μέσα γειτονιά που την "έχει ξεχάσει εντελώς".
Στο ζήτημα των ετοιμόρροπων κτηρίων εστιάζει και η κα Βούλα υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους κατοίκους: "Τι να κάνουμε εμείς γι’ αυτά; Ολα αυτά τα ερείπια είναι γεμάτα σκουπίδια, έχουν μετατραπεί σε σκουπιδόλακκους", μας λέει.
Λίγο πιο κάτω, συναντήσαμε έξω από σπίτι της την κα Στεφανία. Η ίδια δήλωσε αγανακτισμένη από την έλλειψη ενδιαφέροντος των Αρχών. "Για την κολώνα της ΔΕΗ που γέρνει παίρνουμε τώρα και 2,5 χρόνια τηλέφωνο να τη φτιάξει και δεν έρχεται... Τα πεζοδρόμια είναι πάνω από 40 χρονών", λέει και προσθέτει: "Ο Δήμος προσέχει την παραλία γιατί από εκεί παίρνει λεφτά. Από εκεί και πέρα τίποτα".
Η κα Στεφανία αναφέρθηκε ακόμα στο κυκλοφοριακό χάος, που έχει δημιουργήσει η σήμανση των δρόμων με συνέπεια να γίνονται συνεχώς παραβιάσεις του ΚΟΚ.
Παλιά κάτοικος της περιοχής και η κα Πολύμνια, η οποία επισημαίνει την έλλειψη αναπλάσεων. "Πρέπει να μας φτιάξουν τον δρόμο. Εχω πάρει τον Δήμο τηλέφωνο δύο φορές γιατί έχει σπάσει το κράσπεδο έξω από το σπίτι μου, λιμνιάζουν τα νερά και δεν μπορώ να καθίσω στην πόρτα μου. Πενήντα χρόνια, όμως, που είμαι στη γειτονιά δεν θυμάμαι να έχουν φτιάξει τον δρόμο και τα πεζοδρόμια. Πώς έφτιαξαν στο Πάνω Κουμ Καπί. Εδώ μας έχουν εγκαταλείψει", μας λέει.
Στο διπλανό στενό βρίσκουμε τον κ. Στέλιο ο οποίος διατηρεί επαγγελματικό γραφείο ως μηχανικός. Στη συζήτηση τονίζει ότι το πρόβλημα στο Κάτω Κουμ Καπί είναι ότι συνυπάρχουν κατοικίες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. "Η περιοχή έχει κατοικίες σε ποσοστό 95%, ενώ παράλληλα υπάρχουν και κάποιες επαγγελματικές χρήσεις, που λειτουργούν στον παραλιακό δρόμο και οι οποίες δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι νόμοι και η τάξη δεν τηρούνται", μας λέει και προσθέτει ότι οι καταστηματάρχες προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη πελατεία πολλές φορές παραβιάζουν τους κανονισμούς που αφορούν το ωράριο λειτουργίας, την ηχορύπανση κ.λπ. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Δημοτική Αρχή είναι να εφαρμόσει τους νόμους", επισημαίνει.
Η κα Ιωάννα Ξωμεριτάκη είναι επαγγελματίας στην περιοχή και αρχίζει την κουβέντα μας για το "κυκλοφοριακό αλλαλούμ" που επικρατεί λόγω της σήμανσης των δρόμων. "Γίνονται τρακαρίσματα, οι άνθρωποι έχουν χάσει τον μπούσουλα και φυσικά πολλοί παρανομούν αφού δεν ξέρουν από πού να πάνε και από πού να βγούνε...", σημειώνει, μεταξύ άλλων, και συνεχίζει με το "χάλι των πεζοδρομίων". "Ο κ. Βιρβιδάκης έχει φτιάξει όλη τη Χαλέπα, αλλά στο Κάτω Κουμ Καπί τίποτα. Σε ένα Συμβούλιο που κάναμε μάς είπαν «χαλικούτηδες». Εχουμε μεγάλη αξιοπρέπεια και ας είμαστε φτωχοί... Δεν μιλάμε κομματικά αλλά ήρθε η ώρα να αποδείξουμε στον κ. Βιρβιδάκη -και στον κάθε κ. Βιρβιδάκη- ότι δεν είμαστε «χαλικούτηδες» αλλά αξιόλογοι άνθρωποι και οι εκλογές θα το δείξουν...".

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Οσμές βιολογικού - ανυπαρξία υποδομών

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ συναντάμε και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Κουμ Καπί, κ. Νίκο Γεωργουλάκη, ο οποίος αναφέρει ότι ο Σύλλογος έχει κάνει πολλές κινητοποιήσεις για τα προβλήματα της περιοχής, όμως, αντί αυτά να λύνονται, επιδεινώνονται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος: "Το Κάτω Κουμ Καπί έχει εγκαταληφθεί αρκετές δεκαετίες από όλους τους δημάρχους", σημειώνει και θέτει το πρόβλημα του αντλιοστασίου του βιολογικού, που βρίσκεται δίπλα στο θέατρο «Βλησίδη». "...Προφανώς δεν λειτουργεί κανονικά, υπάρχουν υπερχειλίσεις, αναθυμιάσεις και πολλές φορές δεν μπορούμε να μείνουμε στην περιοχή από τη μυρωδιά", τονίζει και συνεχίζει με για την παραλία του Κουμ Καπί. "Κάθε χρόνο πνίγεται και ένας άνθρωπος εκτός από φέτος. Δεν είδαμε ποτέ έναν ναυαγοσώστη. Οι κάτοικοι φροντίζουν τα σπασμένα γυαλιά και μπουκάλια να τα βγάζουν μέσα από τη θάλασσα και τα δέντρα τα ποτίζουμε οι ίδιοι".
Ο κ. Τιμολέοντας Τουλάτος, τονίζει ότι το Κουμ Καπί έχει αφεθεί "στο έλεος του Θεού". "Ο σημερινός δήμαρχος, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ, έχει σκάψει ολόκληρη την πόλη των Χανίων και έχει εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού μια συνοικία με πολλές εισπράξεις από τις καφετέριες κ.λπ.", επισημαίνει και προσθέτει ότι το μεγάλο πρόβλημα αφορά τη δυσοσμία από το αντλιοστάσιο του βιολογικού. "Ας ρίξουν οι ιθύνοντες εδώ πέρα μια ματιά. Υπάρχουν και ηλικιωμένοι άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται κάποια άνεση. Μας φορολογούν μέχρι εκεί που δεν μπορεί να φανταστεί άνθρωπος, ούτε επί Νέρωνα οι φορολογίες αυτές δεν είχαν επιβληθεί στους λαούς... Κατά συνέπεια, γιατί αφού είμαι νόμιμος πολίτης και εντάξει στις υποχρεώσεις μου να μην ανταποκρίνεται η Πολιτεία;", θέτει το ερώτημα ο κ. Τιμολέων κλείνοντας τη συζήτησή μας.
Για τα προβλήματα της παραλίας κάνει λόγο και ο κ. Γιώργος Βαθυλάκης. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο βιολογικός. Ξεχειλίζουν τα λύματα και τα απόβλητα και τρέχουν στη θάλασσα. Ενα πράσινο δεν υπάρχει στην παραλία. Υπήρχαν αλμυρίκια, όμως τα ξηλώσανε και φράξανε και τις τρύπες. Τους φοίνικες, όσους δεν ξεράθηκαν εμείς τους ποτίζουμε. Η καμπίνα που είναι στην παραλία μπήκε τώρα τελευταία. Τουαλέτα δεν υπάρχει, ναυαγοσώστης δεν υπάρχει", τονίζει δίνοντας ανάγλυφα την εικόνα των προβλημάτων στο παραλιακό μέτωπο.
Παρόμοιες και οι παρατηρήσεις του κ. Μενέλαου Κογιαννάκη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι "δεν έχει γίνει κάποιο έργο ανάπλασης τόσο στην πλαζ όσο και στη γεινονιά", ενώ προσθέτει ότι κοντά στο αντλιοστάσιο του βιολογικού "βρωμάει το σύμπαν".
Επαγγελματίας της περιοχής ο κ. Πέτρος επιβεβαιώνει τη δυσοσμία από το αντλιοστάσιο. "Βασικό θέμα είναι η μυρωδιά που έρχεται κατά διαστήματα από τον βιολογικό αλλά και από τους υπονόμους", τονίζει, ενώ συνεχίζοντας θέτει το ζήτημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης αλλά και των εγκαταλελειμμένων κτηρίων στα οποία -όπως είπε- βρίσκουν άσυλο τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι και μετανάστες.

ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ανεργία και φτώχεια

Διαβαίνοντας τα στενά του Κάτω Κουμ Καπί είδαμε μια παρέα από Ελληνες από την πρώην ΕΣΣΔ, που παίζουν χαρτιά σε ένα αυτοσχέδιο τραπέζι πάνω στο πεζοδρόμιο.
Τους ζητάμε να μας πουν για τα προβλήματα της περιοχής και μας λένε για την ανεργία που καπλάζει. 'Εχουμε μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. Δεν υπάρχει δουλειά για κανέναν', μας λέει ο κ. Ηρακλής Γαβριηλίδης ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του μέσα σε λίγες κουβέντες: 'Εχω πτυχίο Μαθηματικών. Δούλεψα 18 χρόνια ως καθηγητής Μαθηματικών στη Ρωσία. Οταν ήρθα εδώ δούλευα δέκα χρόνια σκουπίζοντας τους δρόμους. Ομως τώρα δεν έχω δουλειά. Είμαι 58 χρονών και έτοιμος είμαι να κάνω ό,τι δουλειά υπάρχει για να ζήσω. Είναι όλοι οι κάτοικοι έτσι. Ομως άμα δεν έχεις δουλειά χαλάνε οι οικογένειες', μας λέει και προσθέτει: 'Ευτυχώς εγώ δεν πήρα δάνειο. Τα παιδιά πήραν και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου