Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ


Ώριμες μελέτες προς ένταξη


Ώριμες προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελούν μια σειρά από μελέτες της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της γραφείου παλιάς πόλης. Αυτό τονίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για την προγραμματική σύμβαση της παλιάς πόλης, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων (Πολιτισμού, Υποδομών κα.), οι εφορίες αρχαιοτήτων, ο Δήμος και η Νομαρχία Χανίων, το ΤΕΕ κα.
"Αυτή τη στιγμής εμείς υλοποιούμε μια σειρά από προγραμματικές συμβάσεις. Όλα αυτά τα χρόνια η προγραμματική σύμβαση της παλιάς πόλης έχει συνεισφέρει πάρα πολλά πράγματα και ως επιτροπή που συζητά διάφορα πράγματα και ως γραφείο παλιάς πόλης στην διεξεγαγωγή ενεργειών γιατην προστασία των μνημείων" τόνισε ο προιστάμενος της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μ. Ανδριανάκης. Αναφορικά με τα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή σημείωσε:
- Αρση της ετοιμορροπίας των Νεωρίων: Βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς αποκαταστάθηκαν μια σειρά από φθορές που είχε υποστεί το μνημείο στο σεισμό του 2006 και σύντομα θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση.
- Η αποκατάσταση του παλιού δημαρχείου στην Χάληδων έμεινε λίγο πίσω για διάφορους λόγους, ωστόσο ξεμπλοκαρίστηκε το έργο και προχωράει.
- Για τα κτίσματα της πλατείας Αγίου Τίτου στο Καστέλι οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
" Η Εφορία ετοιμάζει την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης των Νεωρίων και σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό το θέμα. Ηδη είμαστε σε δρόμο να προχωρήσουμε στην ένταξη έργων στην δυτική πλευρά των οχυρώσεων και στο βυζαντινό τείχος. Πολλά από αυτά είναι έργα του ΕΣΠΑ. Μπορώ να πω ότι οι διαδικασίες είναι σε πολύ καλό δρόμο. Μιλάμε για 4 μελέτες. Τη δεύτερη φάση εργασιών στον προμαχώνα San Salvatore, τη δεύτερη φάση εργασιών αποκατάστασης στον επιπρομαχώνα Αγίας Αικατερίνης, την πρώτη φάση παρεμβάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα, την αποκατάσταση του βυζαντινού τείχους" τόνισε ο κ. Ανδριανάκης.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
"Εχουμε μπει στη διαδικασία του ΕΣΠΑ και πιστεύουμε ότι πάμε και εδώ πολύ καλά" ανάφερε ο προιστάμενος του γραφείου παλιάς πόλης κ. Αντώνης Μυλωνάς. Ο κ. Μυλωνάς αφού επισήμανε πως ήδη δημοπρατήθηκε το έργο της οδού Πειραιώς με προυπολογισμό 1 εκ. ευρώ εξέφρασε την πίστη ότι" σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών με την εγκατάσταση του ανάδοχου εργολάβου θα κάνουμε ένα σημαντικό έργο για τον άξονα που διαχωρίζει την παλιά με τη νέα πόλη. Επίσης εγκρίθηκε από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρεια η πρόταση για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο κεντρικό και δυτικό μέρος της παλιάς πόλης. Και τα πράγματα είναι πολύ αισιόδοξα γιατί δεν μιλάμε για προτάσεις αλλά για εγκρίσεις."
Τα έργα αναπλάσεων στο κεντρικό τμήμα της παλιάς πόλης και στο δυτικό εκτός από την υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού, ΟΤΕ και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, προβλέπουν την κατασκευή αυτόνομου δικτύου πυρόσβεσης ανάλογο με αυτό που εγκαταστάθηκε στην Σπλάντζια.
Η επιτροπή συζήτησε και το θέμα της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης που βρίσκετε σε καλό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου