Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ




ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

Συνεργασία για την ήμερη Γραμβούσα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Μόνο ως αρχαιολογικός χώρος-με δυνατότητες να αποκτήσει ακόμα και την επισκεψιμότητα των 350.000 τουριστών που ετησίως βρίσκονται στη Σπιναλόγκα- μπορεί να λειτουργήσει η νησίδα της Ήμερης Γραμβούσας. Για να γίνει αυτό η 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητά τη συνεργασία της νέας δημοτικής αρχής του "Καλλικρατικού" Δήμου Κισάμου, ξεπερνώντας όπως αναφέρει "ιδιοκτησιακές νοοτροπίες" και "τοπικισμούς".
"Αυτή τη στιγμή η νήσος της Γραμβούσας θα μπορούσε να είναι ο πρώτος αρχαιολογικά επισκέψιμος χώρος στο Ν. Χανίων" αναφέρει μιλώντας στα "Χ.Ν." ο προιστάμενος της υπηρεσίας κ. Μιχάλης Ανδριανάκης καλώντας το Δήμο Κισάμου να συνεργαστεί με την αρχαιολογία στην κατεύθυνση "μιας λογικής και πολιτισμένης ανάπτυξη που προτείουμε, στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα, και συμφέρουσα για το δήμο και το ελληνικό δημόσιο που στερούνται έσοδα".
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη "το νησί της Γραμβούσας έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο ως ιστορικό μνημείο και αρχαιολογικός χώρος. Κατά το νόμο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και μετά από ενέργειες που έγιναν προς το Υπουργείο Οικονομικών έχει παραχωρηθεί η χρήση του στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων." Ο προιστάμενος της 28ης ΕΒΑ εξηγεί πως σήμερα "οι δυνατότητες οικονομικής εκμετάλευσης είναι δύο. Α) το προβλεπόμενο από το νόμο εισιτήριο στο φρούριο για την επίσκεψη στο μνημείο και Β) η αξιοποίηση του κυλικείου. Η υπηρεσία μας εδώ και πολλά χρόνια έχει προτείνει κατ' εξαίρεση στο Δήμο Κισάμου να ενοικιάσει με συμβολικό τίμημα 300 ευρώ το μήνα το κυλικείο . Ο Δήμος με περίεργες δικαιολογίες και με τον ισχυρισμό ότι τα κτήρια που κατασκευάστηκαν στο νησί με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ε.Ε. του ανήκουν, λέει ότι "είναι δικό μου το νησί, δεν το ενοικιάζω." Αυτό ισχύει εδώ και 8 χρόνια. Αν εδώ και τόσα χρόνια που τους ζητάμε να πάρουν τη χρήση της καντίντας, το έκαναν θα είχαν αποκομήσει πολύ σημαντικά οφέλη."
Ο κ. Ανδριανάκης αποκλείει οποιαδήποτε άλλη δράση πάνω στο νησί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπάρχει σχεδιασμός από την αρχαιολογία για εργασίες περαιτέρω συντήρησης και ανάπλαση τους φρουργίου της Γραμβούσας. "Το υπόλοιπο νησί δεν έχει άλλη δυνατότητα αξιοποιήσης, απαγορεύεται να κτιστεί το οτιδήποτε. Οτιδήποτε χρειάζεται για τη λειτουργία του ως αρχαιολογικού χώρου και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει κατασκευαστεί από το ταμείο αρχαιολογικών πόρων και ανήκει στο Υπουργείο πολιτισμού (κτίσματα για φύλακες, κυλικείο, τουαλέτες). Θεωρούν στο Δήμο ότι το νησί είναι δικό τους, καθώς είχε παραχωρηθεί στην κοινότητα Γραμβούσας ως βοσκότοπος. Όμως αυτό δεν ισχύει" τονίζει.
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η αρχαιολογία μιλά για ανάγκη να μπει και μια τάξη στο νησί καθώς εντοπίζονται μια σειρά από παρανομίες. " Για παραπάνω από 15 χρόνια κάνουμε ενέργειες προς όλους τους τοπικούς φορείς ζητώντα την απομάκρυση 12-15 κατσικιών που υπάρχουν στο νησί τα οποία προκαλούν ζημιές στα τείχη και δεν αφήνουν ούτε ένα χλωρό φύλλο να αναπτυχθεί. Επίσης στο νησί αναπτύσονται διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Κάποιοι ιδιώτς το θεωρούν δικό τους και το καλοκαίρι κατασκηνώνουν εκεί και έχουμε καταγγελίες ότι γίνονται και διάφορες άλλες παράνομες δραστηριότητες" υπογραμμίζει ο κ. Ανδριανάκης.
Σύμφωνα με την 28η ΕΒΑ ετησίως η Γραμβούσα δέχετε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ξεπερνούν τους 100.000 περίπου. "Η πρόταση μας είναι αναπτυξιακή και θα αποφέρει έσοδα τόσο στο δημόσιο όσο και στο Δήμο και παράλληλα θα εξασφαλίσει την προστασία του νησιού. Ομως η στάση του Δήμου Κισάμου μέχρι σήμερα εμποδίζει να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι ο Δήμος θα πρεπει να συνεργαστεί ώστε να λειτουργήσει ένας αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του" καταλήγει.



Τα ίδια και στην Σπιναλόγκα

"Αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Γραμβούσα γίνονταν μέχρι και το 2000 στη Σπιναλόγκα. Για δεκαετίες πηγαινοέρχονταν διάφορα πλοία και οι ιδιώτες εισέπραταν και εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο. Με την πολιτική στήριξη του Υπουργείου οργανώσαμε τον αρχαιολογικό χώρο που είναι απο τους υποδειγματικούς, πλέον το νησί δέχεται 350.000 επισκέπτες το χρόνο και εισπράτουμε το εισιτήριο το οποίο λειτουργεί ανταποδοτικά για την τοπική κοινωνία και τον τοπικό Δήμο" λέει ο κ. Ανδριανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου