Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΡΥΠΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ


ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Ρύπανση χωρίς κυρώσεις!
18-10-2010

Οκτώ περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης διαπίστωσε την καλοκαιρινή περίοδο που πέρασε το Λιμεναρχείο Χανίων σε διάφορα σημεία του Νομού, κυρίως στον βόρειο άξονα.
Συνολικά φέτος υπήρξαν 12 καταγγελίες στο Λιμενικό για ρύπανση σε διάφορα σημεία και μετά από ελέγχους της αρμόδιας Υπηρεσίας διαπιστώθηκαν οκτώ περιπτώσεις όπου πράγματι υπήρχε ρύπανση, σχηματίσθηκαν δικογραφίες και εστάλησαν στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.
Οι περισσότερες παραβάσεις προέρχονταν από τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο παρά του ότι δεν είναι πρώτη φορά που διαπιστώνεται τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά.) να μολύνουν τη θάλασσα, ρυάκια ή μικρούς ποταμούς ελάχιστες είναι οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί και ακόμα λιγότερες εκείνες οι οποίες τελικά έκλεισαν με απόφαση Δικαστηρίου!
Οι καταγγελίες ήταν κυρίως από την περιοχή της Γεωργιούπολης αλλά και σε περιοχές όπως το Κολυμπάρι και ο Ταυρωνίτης αλλά και η Παλαιόχωρα και η Σούγια όπου δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Ειδικά στην περιοχή της Γεωργιούπολης, όπου εδώ και χρόνια το θέμα της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων έχει 'παγώσει' και στο παρελθόν έχει επισημανθεί η παράνομη λειτουργεία πολλών καντινών στην παραλιακή ζώνη που λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν ούτε καν βόθρους. Για την περιοχή του Κουμ Καπί όπου είχε αναφερθεί ρύπανση τη θερινή περίοδο διαπιστώθηκε ότι οφειλόταν σε υγρά που άγνωστοι είχαν ρίξει στους αγωγούς ομβρίων υδάτων. Καταγγελίες είχαν γίνει σε τοπικές Λιμενικές Αρχές και Δήμους και στην περιοχή της Κισάμου όπου επίσης δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός.
Σημειώνεται πως, όταν το Λιμενικό διαπιστώσει ρύπανση, ειδοποιεί εγγράφως τον τοπικό Δήμο και τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Χανίων. Ωστόσο, η τελευταία ελλείψει μέσων και προσωπικού τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να επέμβει άμεσα, να συλλέξει δείγμα και να το αποστείλει προς εξέταση. Οταν μάλιστα πάρει κάποιο δείγμα θα πρέπει να το στείλει στο Ηράκλειο, αφού τελευταία το Γενικό Χημείο του Κράτους στα Χανιά δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εξέταση δείγματος θαλασσινού νερού προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μόλυνση!

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου