Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ



ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Καταλήψεις σε σχολεία
19-10-2010

Σε κύκλο κινητοποιήσεων - καταλήψεων μπήκαν από χθες 7 Λύκεια και Γυμνάσια των Χανίων. Μάλιστα μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα.
Τα αιτήματα των μαθητών ήταν: Η μη κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, να μην πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία, να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές κ.ά.
Χθες σε καταλήψεις προχώρησαν τα 2ο, 3ο, 4ο Ενιαία Λύκεια Χανιών, το Λύκειο Ελ. Βενιζέλου, το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου, το Λύκειο Ακρωτηρίου, το 2ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, σύμφωνα με στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
'Μπορεί να είμαστε παιδιά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι και δεν διεκδικούμε πράγματα στη ζωή μας. Και εφόσον είμαστε ο πυρήνας μιας κοινωνίας οφείλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να τα αλλάξουμε από την παιδεία', ανέφερε η μαθήτρια Μαρία Βομβολάκη, που μίλησε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Σε ερώτηση των 'Χ.Ν.' για το τι απαντούν σε όσους αναφέρουν ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες ή σε αυτούς που λένε ότι γίνονται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή για 'χαβαλέ' και για να χάσουν μάθημα η κοπέλα απάντησε πως 'δεν είμαστε υποκινούμενοι, είμαστε καθαρά η μαθητική κοινότητα. Στα συντονιστικά που έχουν γίνει δεν έχουν μπει κάποιοι με κομματικά συμφέροντα. Το ότι κάποια από τα αιτήματά μας βρίσκονται στις γραμμές των κομμάτων είναι μια σύμπτωση. Το ότι γίνονται καταλήψεις και κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα κάθε χρόνο δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε συνειδητοποιημένοι, ξέρουμε γιατί παλεύουμε. Δεν παλεύουμε για να χάσουμε μάθημα. Είναι σε βάρος μας να χάσουμε μάθημα'.
Σε κείμενο που μοίραζαν οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου εξέφραζαν την αντίρρησή τους στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, στα προβλήματα που προκαλούνται από την παύση χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, στις ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία καταδικάζει κάθε κινητοποίηση των μαθητών κ.ά.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εν τω μεταξύ, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ζητά 'να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της Αστυνομίας στη σχολική ζωή καθ’ οιονδήποτε τρόπο', με αφορμή την επιστολή της Γ’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, η οποία καλεί τους διευθυντές των σχολείων, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων, να ενημερώνουν εγγράφως το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Ο κ. Κουράκης κάνει λόγο για 'μεθοδεύσεις', με τις οποίες 'καταλύεται η θεμελιώδης παιδαγωγική σχέση εμπιστοσύνης των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους καθώς με υπόδειξη του Υπουργείου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταδώσουν τους μαθητές τους στην Αστυνομία'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου