Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ




ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ενδιαφέρον αγροτών για φωτοβολταικά


Στα φωτοβολταικά στρέφονται πάρα πολλοί αγρότες των Χανίων, όπως φάνηκε από την τεράστια συμμετοχή στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο. Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Κρήτη θα υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα, καθώς μέχρι σημερα αυτό που αναφέρονταν από επίσημα χείλη ήταν ότι θα μείνει έξω από τις σχετικές χρηματοδοτήσεις λόγω μη διασύνδεσης της με το κεντρικό- ηπειρωτικό δίκτυο.
Πάντως όπως φάνηκε από την προσέλευση είναι εκατοντάδες οι αγρότες και στα Χανιά που είναι έτοιμοι να βάλουν φωτοβολταικό στο χωράφι τους. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί έδωσαν μηχανικοί της εταιρείας "Αλκων" που συνεργάζεται με την ΠΑΣΕΓΕΣ, απαντώντας σε όλα τα σχετικά ερωτήματα.
"Δεν πρόκειται να αλλάξει το επάγγελμα του ο κάθε αγρότης. Η πολιτική βούληση είναι να προσθέσει κάποιο εισόδημα στο ήδη παραπαίων αγροτικό εισόδημα. Θα παραμείνει αγρότης αλλά για να γίνει ένας σωστός επενδυτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος. Εμείς ως τεχνικοί σύμβουλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε την αποστολή να ενημερωθούν οι αγρότες ώστε οι επιλογές που θα κάνουν δεν θα τους οδηγήσουν σε οδυνηρές εκπλήξεις. Οδυνηρή έκπληξη θα ήταν να εμπιστευτούν ανθρώπους που θα τους δώσουν υλικά κακής ποιότητας πχ. τρέξαμε τις προάλες στην Χαλκιδική γιατί ένα πάρκο μετά από ένα χρόνο πήρε φωτιά και καταστράφηκε" ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της μελετητικής εταιρείας "Άλκων" κ. Κώστας Κωτσόγιαννης μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η συγκεκριμένη εταιρεία μαζί με άλλες δύο έχει αναλάβει την υποστήριξη του σχετικού προγράμματος για όλη τη χώρα.
Σε ερώτηση των "Χ.Ν." γιατί γίνεται αυτή η ενημέρωση στα Χανιά, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι η Κρήτη θα μείνει έξω από τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων ο κ. Κωτσόγιαννης αναφέρθηκε σε δικές του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τελικά και η μεγαλόνησος θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. "Οι πληροφορίες οι δικές μας από τα Υπουργεία και την ΔΕΗ είναι ότι μια επιτροπή μελετάει τα περιθώρια τα οποία θα δώσουν για την Κρήτη. Μην ακούτε διάφορα που φημολογούνται να βλέπεται την πραγματικότητα. Μπορεί η πολιτεία να πει ότι οι αγρότες της Κρήτης είναι δεύτερης κατηγορίας και όλοι οι αγρότες της χώρας θα πάρουν αυτό το "δώρο" οι Κρητικοί όχι ; "ανάφερε.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ;
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εγκαταστήσουν οι αγρότες σε έκταση τους φωτοβολταικό σύστημα είναι τα παρακάτω :
- Ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι επαγγελματίας αγρότης (από τον ΟΠΕΚΕΠΕ), ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.
- Θα κάνει ένα τοπογραφικό για την έκταση που θέλει να διαθέσει. Το κτήμα θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο (τίτλος κυριότητας και πιστοποιητικό μετεγραφής στο υποθυκοφυλάκειο) για τον κάθε αγρότη ή να έχει κάποιο προσύμφωνο αγοράς αν πρόκειται να το αγοράσει. Για περίπτωση συνιδιοκτησίας υπεύθυνες δηλώσεις όλων των συνιιδιοκτητών ότι συναινούν στην εγκατάσταση σταθμού). Αν είναι οριζόντιο και δεν σκιάζεται είναι κατάλληλο, αν είναι επικλινές πρέπει να είναι στραμμένο προς νότο, πρέπει να είναι κοντά στο δίκτυο της ΔΕΗ, να μην είναι σε αρχαιολογικούς χώρους, καλό να μην είναι σε προστατευόμενη περιοχή Natura.
- Το τοπογραφικό διάγραμμα θα πρέπει να είναι με συντεταγμένες κορυφών πολυγώνου κατά ΕΓΣΑ ΄87 και απόσπασμα πινακίδας ΓΥΣ κλίμακας 1:5000.
- Υπεύθυνες δηλώσεις (χωριστές) του Ν. 1599/86.
- Στην περίπτωση που το πρόγραμμα δεν ανοίξει για την Κρήτη, με το κόστος του φακέλου που είναι 3700 ευρώ ( δεν θα το επιβαρυνθεί ο αγρότης. )
ΚΟΣΤΟΣ-ΟΦΕΛΟΣ
- Για μια έκταση 2,5 στρ. το κόστος κατασκευής του φωτοβολταικού φτάνει τα 300.000 ευρώ. Το 90% θα το καλύψει με μορφή δανείου η ΑΤΕ Leasing, της Αγροτικής Τράπεζας.
- Για την παραπάνω έκταση ο κάθε αγρότης θα λαμβάνει καθαρά, σύμφωνα με την εταιρεία "Άλκων" στα πρώτα 12 χρόνια θα εισπράτει 1500 ευρώ το μήνα , τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην ΑΤΕ και σε άλλες υποχρεώσεις. Και μετά τα 12 ή 15 χρόνια θα παίρνει γύρω στις 60.000 το χρόνο.
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να πάνε στις κατά τόπους Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών όπου ενημερωμένοι υπάλληλοι θα τους πουν όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

1 σχόλιο:

  1. I am a big fan of your blog.i am so excited by read of your blog's content.really great post.Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog.
    φωτοβολταικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή