Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΚΑΘΑΡΙ



ΣΚΑΘΑΡΙ


Μεγάλες οι ζημιές στα Χανιά


Η αδιαφορία των ιδιωτών και η κωλυσιεργεία των Δήμων έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επέκταση του σκαθαριού που καταστρέφει τους φοίνικες. Οπως επισημαίνει ο
γεωπόνος φυτοπροστασίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παντελής Βογιατζάκης "η κατάσταση έχει ξεφύγει" και ήδη έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία προσβολές σε 70 περίπου δέντρα τα 40 εκ των οποίων μέσα στο 2010. Ωστόσο όπως επισημαίνει ακόμα και τώρα τα πράγματα μπορούν να αναστραφούν αν άμεσα οι ιδιώτες και δήμοι ακολουθήσαν τις οδηγίες της Διεύθυνσης. "Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί οι ιδιώτες που έχουν προσβεβλημένα δέντρα και είναι υποχρεωμένοι να μας το δηλώνουν ώστε να τους δώσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τι πρέπει να κάνουν, είτε δεν μας ειδοποιούν, είτε γνωρίζοντας το κόστος της κοπής των φοινίκων αποφεύγουν να το κάνουν. Εχουμε περιπτώσεις που επανειλημμένα τους έχουμε ζητήσει να κοψουν τους φοίνικες ώστε να μην εξαπλωθεί το σκαθάρι αλλά δεν ακούνε" τονίζει ο κ. Βογιατζάκης.
Ανάλογη είναι η και η στάση ΟΤΑ όπως ο Δήμος Χανίων. "Τους είχαμε ειδοποιήσει να κάνουν τα δέοντα εδώ και μήνες και δεν έκαναν τίποτα για φοίνικες που ανήκουν στον Δήμο και είχαν προσβληθεί. Σήμερα (σ.σ. χθες) είπαν ότι ψέκασαν κάπου. Μιλάμε για μια κωλυσιεργεία η οποία μπορεί να κοστίσει ακριβά" λέει ο γεωπόνος.
Η υπηρεσία είχε ζητήσει να αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο το έργο του κοψίματος, εκρίζωσης και καταστροφής των φοινίκων που έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι. Ωστόσο ο διαγωνισμός που έκανε η νομαρχία απέβει άγονος και επαναλαμβάνεται τις επόμενες ημέρες.
"Ηλθε νέα οδηγία που λέει ότι πριν φτάσουμε στο ολοκληρωτικό κόψιμο του φοίνικα, δίνεται μια δυνατότητα εξευρένησης κατά πόσο το δέντρο μπορεί να ξαναβλαστήσει. Αν δούμε δηλαδή ότι μπορούμε να καθαρίσουμε το δέντρο χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και να εξασφαλίσουμε την μη προσβολή του τότε μπορεί να μην κοπεί" σημειώννει ο κ. Βογιατζάκης.
Στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης γεωπώνων στις 21 Οκτωβρίο στο ΚΕΓΕ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο εκπαίδευσης από ειδικούς επιστήμονες για την αντιμετώπιση του σκαθαριού . Παράλληλα το τμήμα φυτοπροστασία εγκαθιστά παγίδες σε διάφορα σημεία των Χανίων προκειμένου να διαπιστώσει την επέκταση του σκαθαριού. Ευτυχώς δεν παρουσιάζονται πληθυσμοί του σε Κίσαμο, Αποκόρωνα, ή στην περιοχή του Ινναχωρίου όπου υπάρχουν αρκετές συστάδες φοινίκων. Αυτό που πάντως επισημαινει ο κ. Βογιατζάκης είναι η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των Δήμων. "Πρέπει να δράσουμε τώρα, αν δεν θέλουμε την ολοκληρωτική εξαφάνιση του φοίνικα από την περιοχή μας και την Κρήτη γενικότερα" καταλήγει.


Που έχει επεκταθεί το σκαθάρι

- Πλατανιάς. Μεγάλη η προσβολή σε συστάδα δέντρων κοντά στην εθνική οδό και σε πάρα πολλά ξενοδοχεία.
- Χανιά: Σε φοίνικες στην ακτή της Ν. Χώρας και στον Αγ. Κωνσταντίνο. Στην Τράπεζα της Ελλάδος.
- Ταυρωνίτης, Κολυμβάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου