Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
NATURA 2000
ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Αδιαφορία για τις προστατευόμενες περιοχές
Κώνστας Γιώργος | 22-10-2010
Τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τα Χανιά αποτελεί ο μεγάλος αριθμός προστατευομένων περιοχών (Νatura) παρ’ ότι, με εξαίρεση το φαράγγι της Σαμαριάς, δεν έχει δημιουργηθεί κανένας άλλος φορέας για τη διαχείρισή τους.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, επεσήμανε πως το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του Νομού Χανίων είναι στο δίκτυο Natura 'όχι μόνο δεν είναι κατάρα, όπως κακώς αναφέρουν ορισμένοι, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως συγκριτικό πλεονέκτημα για να στηρίξουμε τον τουρισμό'.
Η Επιτροπή του προγράμματος Natura είχε συσταθεί στις αρχές της δεκαετίας, ωστόσο, αδρανοποιήθηκε μετά το 2004 από την προηγούμενη κυβέρνηση και επαναδραστηριοποιήθηκε τώρα έχοντας αναβαθμισμένο ρόλο σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
'Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν ισχύει ότι απαγορεύονται τα πάντα στις περιοχές Natura. Yπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις όπου θα απαγορευτούν τα πάντα γιατί έχεις έναν οικότοπο, ένα σπάνιο είδος. Yπάρχουν άλλοι χώροι στη ζώνη Natura, όπου είναι θεσμοθετημένες όλες οι δραστηριότητες, βιοτεχνικές, γεωργικές, τουριστικές', ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
'Οι ξένοι δεν θέλουν να έλθουν σε ένα περιβάλλον τεχνικό, θέλουν να βρουν το διαφορετικό που θα τους προσελκύσει, ώστε να φύγουν από το μπετόν της πόλεώς τους. Κανείς δεν θα έρθει στην Κρήτη, αν έχουμε μεγαθήρια ξενοδοχεία στις βόρειες παραλίες, ενώ αντίθετα μια προστατευόμενη περιοχή προσελκύει πολύ κόσμο. Οχι μόνο οικοτουρίστες αλλά επισκέπτες που θέλουν το διαφορετικό', ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής.
Σε επίπεδο Κρήτης ο μοναδικός φορέας διαχείρισης περιοχής Natura, που λειτουργεί, είναι αυτός της Σαμαριάς, ενώ σε κάθε περιοχή θα έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί φορείς και σχέδια διαχείρισης της κάθε περιοχής όπως και Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς έχουμε 28 φορείς διαχείρισης για 350 περιοχές.
'Μέσα σε δύο χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, για όλες τις περιοχές Natura, να έχει ενταχθεί σε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης κάτι που σημαίνει ότι όλα όσα καθυστέρησαν τόσα χρόνια θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Όταν αποκτήσουν σχέδιο διαχείρισης θα μπει μια τάξη, θα καθοριστούν χρήσεις, θα γίνουν βιοτεχνικά πάρκα, εκεί η γη θα είναι γεωργική, η περιοχή θα αξιοποιηθεί τουριστικά. Λόγω και των οικονομικών στοιχείων αποκλείεται να γίνουν και άλλοι φορείς διαχείρισης. Αντίθετα θα βρεθούν άλλες πρόνοιες, όπως τη διαχείριση περιοχών να την αναλάβουν μέσα από συμβάσεις το Δασαρχείο μαζί με ένα Πανεπιστήμιο, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Αρα τέτοιου είδους πρωτόκολλα ή συμβάσεις διαχείρισης θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα προκειμένου να προστατευτούν οι περιοχές', ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΕΠΜ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δημόπουλος και στην εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, που σε επίπεδο Χανίων έχει εκπονήσει ο Δήμος Ιναχωρίου για το Λαφονήσι. 'Ο λόγος που υπήρχαν αντιδράσεις ήταν διότι δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση. Με σωστή ενημέρωση οι κάτοικοι θα καταλάβουν ότι πρέπει να έχουμε εναρμονισμένες χρήσεις, να υπάρχει σχεδιασμός και αυτό θα είναι προς όφελος των ίδιων και των περιοχών'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου