Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010
ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ 2010
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ
Μνήμη ηρώων
04-10-2010
Ασβεστο στη μνήμη των ανθρώπων θα μείνει το ολοκαύτωμα των 3 χωριών του Ανατολικού Σελίνου, Μονή, Λιβαδάς, Κουστογέρακο. Χθες παρουσία πλήθους κόσμου, στο μνημείο έξω από το Κουστογέρακο, τιμήθηκαν οι 38 άμαχοι που βρήκαν τραγικό θάνατο από τους ναζί κατακτητές, στην επίθεση που πραγματοποίησαν στην περιοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου του 1943.
Στα ιστορικά γεγονότα της σφαγής αναφέρθηκε η κεντρική ομιλήτρια κα Αρχόντισσα Ναναδάκη- Παπαδερού. Αφού επισήμανε πως 'στο χωριό υπήρχαν δύο ασύρματοι ένας για να μεταδίδει πληροφορίες και ένας για την οργάνωση σαμποτάζ στο στρατηγείο της Μ. Ανατολής και την ίδια στιγμή τα φυλάκια των ασυρμάτων στελεχώνονταν από κατοίκους της περιοχής', τόνισε πως 'οι κάτοικοι ανάμεναν επίθεση των Γερμανών γι’ αυτό και οι οι άντρες τα βράδια ανέβαιναν στο βουνό και δεν έμεναν στα χωριά. Η μεγάλη επίθεση ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου με βομβαρδισμό των χωριών. Στη συνέχεια, εισβάλλοντας οι ναζί στα χωριά λεηλάτησαν τα πάντα και έβαλαν φωτιά στα σπίτια. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η συμπεριφορά τους στα γυναικόπαιδα. Αντρες δεν βρήκαν πέρα από ηλικιωμένους. Ομως στα γυναικόπαιδα συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα. Τα μάζεψαν βίαια σε ένα χωράφι και μετά τα πήγαν στο σχολείο. Τα παιδιά ήταν κατατρομαγμένα από τον βομβαρδισμό που είχε προηγηθεί. Οι ναζί σκότωσαν δύο κοπέλες πανέμορφες 15 ετών και τους υπόλοιπους τους πήγαν στην Αγιά για να τους οδηγήσουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία κάτι που, ευτυχώς, αποτράπηκε με τη συμβολή του μητροπολίτη, Αγαθάγγελου Ξηρουχάκη'.
Μιλώντας για τα γεγονότα στο Κουστογέρακο η ομιλήτρια σημείωσε πως οι κατακτητές 'έβαλαν τα γυναικόπαιδα εμπρός στο εκτελεστικό απόσπασμα, αν είναι δυνατόν να το σκεφθεί κανείς αυτό το πράγμα, ακόμα και μητέρα με το παιδί στην αγκαλιά και ήταν έτοιμοι να τους ανοίξουν πυρ. Ευτυχώς οι άντρες από τον λόφο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον πολυβολητή, οι ναζί νομίζοντας ότι τους γίνεται επίθεση διασκορπίστηκαν και πρόλαβαν τα γυναικόπαιδα να φύγουν. Αξίζει να θυμόμαστε την ιστορία μας, να μην την απεμπωλούμε. Μαθαίνω ιστορία δεν σημαίνει καλλιεργώ το μίσος και δίνω αφορμές για πόλεμο. Σημαίνει ότι διδάσκομαι από τα λάθη τα δικά μου και των άλλων και καλλιεργώ την ειρήνη'.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αν. Σελίνου, κ. Παπαδερός, επισήμανε πως 67 χρόνια μετά 'είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτούς που με το παράδειγμά τους καθοδηγούν όλους εμάς πως η ελευθερία κατακτιέται με αυταπάρνηση, θυσίες και ηρωισμό. 'Ο αντινομάρχης, κ. Γ. Γρυλλάκης σημείωσε 'τη βαρύτητα της πολύτιμης συλλογικής και ιστορικής μνήμης', που είχαν τα γεγονότα.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
'Υπάρχει μνήμη και θέλουμε να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για αρχές και αξίες που σήμερα θεωρούμε δεδομένες', ανέφερε η κα Ντόρα Μπακογιάννη συμπληρώνοντας πως το πιο σημαντικό μήνυμα αυτών των εκδηλώσεων είναι ότι 'πρέπει να θυμόμαστε ότι παρά τις δυσκολίες που ζούμε κάποιοι άλλοι, πριν από εμάς, πέρασαν δυσκολότερα και έδωσαν άλλου είδους μάχες και αυτό μας δίνει δύναμη μας δίνει κουράγιο να μην το βάλουμε κάτω και να κάνουμε τον αγώνα μας όπως πρέπει ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη, όπου τα μηνύματα είναι πολύ ζωντανά'.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Δαμιανάκης, δήλωσε πως 'ως Χανιώτης βουλευτής και ως Σελινιώτης παρευρίσκομαι και εγώ σε αυτήν την εκδήλωση τιμής για όλους εκείνους τους που έδωσαν τη ζωή τους πριν από 67 χρόνια. Η παρουσία του κόσμου καταδεικνύει ενεργά και δυναμικά ότι οφείλουμε να τηρούμε και να σεβόμαστε την ιστορική μνήμη'.
Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε ριζίτικο από τον σύλλογο το 'Ψηλάφι' και κέρασμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και ο βουλευτής κ. Χ. Μαρκογιαννάκης, ο πρόεδρος του Ν. Σ. κ. Μ. Παπαδάκης, ο δήμαρχος Πελεκάνου, κ. Γ. Ζουριδάκης, νομ. σύμβουλοι, δημ. σύμβουλοι .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου