Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία
12-10-2010

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει η ανασφάλιστη εργασία σε ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες του Νομού Χανίων καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.
Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, η οποία συζήτησε μια σειρά από σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
'Η ανασφάλιστη εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Προσπαθούμε μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ να κάνουμε κάτι αλλά δεν υπάρχει προσωπικό ούτε αυτοκίνητο για να κινηθούν δεν έχουν. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει φόβος και τρομοκρατία και οι συνάδελφοι φοβούνται να μιλήσουν', ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μανώλης Μπαμιάκης. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε υπάρχουν ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν 2 - 3 μήνες χωρίς ασφάλιση και μόλις το Σωματείο και οι Υπηρεσίες πηγαίνουν για έλεγχο στην επιχείρηση 'μας λένε ότι ξεκίνησα σήμερα δουλειά. Μα έτσι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς. Υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας. Βέβαια και κάποιοι συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλεύουν και να είναι στο Ταμείο Ανεργίας· δεν μπορούν να παρανομούν και οι ίδιοι'.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Μεγάλο είναι και το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων. 'Πάνε να τις καταργήσουν και να πάμε σε ατομικές συμβάσεις ο καθένας μόνος του. Αυτός θα είναι ο θάνατός μας. Εχουμε γίνει λάστιχο, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εμείς ως Σωματείο έχουμε 4 υποθέσεις στα Δικαστήρια με εργοδότες γιατί δεν προσέλαβαν άτομα και δεν επαναπροσέλαβαν γυναίκες που είχαν γεννήσει. Υπήρξαν συνάδελφοι που δεν έκαναν αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του Σωματείου και τους απέλυσαν μετά από 20 χρόνια εργασίας και τώρα δεν δικαιούνται αποζημίωση. Για αυτό και όλες οι αιτήσεις επαναπρόσληψης πρέπει να γίνονται μέσα από το Σωματείο', τόνισε ο κ. Μπαμιάκης.
Αναφορικά με τους μαθητευόμενους από άλλες χώρες της Ευρώπης που απασχολούσαν πολλές τουριστικές μονάδες χωρίς ασφάλιση και με χαμηλούς μισθούς ο κ. Μπαμιάκης επεσήμανε πως 'μπήκε μια τάξη σε αυτόν τον τομέα. Δεν ήταν αυτό που θέλαμε αλλά μπήκε ένα όριο 17% στα ξενοδοχεία έναντι 10% που ζητούσαμε εμείς. Ενα ξενοδοχείο δηλαδή με 100 εργαζομένους θα μπορεί να έχει 17 μαθητευόμενους που θα πρέπει να συνοδεύονται με έγγραφα ότι είναι φοιτητές σε Τουριστικές Σχολές. Γιατί υπήρχε το φαινόμενο οι περισσότεροι να ήταν από άλλες Σχολές που έρχονταν εδώ, έπαιρναν 300 ευρώ, ήταν ανασφάλιστοι και κρατούσαν μια θέση εργασίας. Από 1/1 θα ισχύσει ο νόμος'.
Εντονα απασχολεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και το θέμα της ασφάλισής τους και της υγειονομικής τους κάλυψης μετά την κατάργηση του ταμείου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου