Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
?Στην πολιτική δεν χρειάζεται καθωσπρεπισμός?
Κώνστας Γιώργος | 05-10-2010

Δηλώνει υπέρ του 'πολιτικού τσαμπουκά', πιστεύει ότι η 'σύγκρουση με το βαθύ κράτος και την καθεστηκυία τάξη' στα 4 χρόνια που είναι δήμαρχος Πλατανιά εκτιμήθηκε από τους πολίτες και δίνει απαντήσεις στις φημολογίες περί συνεργασίας του με άλλους υποψήφιους για τον νέο μεγάλο Δήμο του κόλπου των Χανίων. Ο νυν δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης, απαντάει σε μια σειρά από ερωτήματα των 'Χ.Ν.'.
Είχατε πει πριν από 6 μήνες, όταν δεν είχαν καθοριστεί ακόμα τα όρια των 'Καλλικρατικών' Δήμων, ότι ο νέος Δήμος Πλατανιά χωρίς τη Ν. Κυδωνία δεν θα είναι βιώσιμος. Η Ν. Κυδωνία δεν θα είναι στον νέο Δήμο, πιστεύετε ακόμα το ίδιο;
'Δεν το είπα ακριβώς έτσι ή αν το είπα ήταν πάνω στη φασαρία της υπερβολής, που θέλαμε τη Ν. Κυδωνία μαζί μας. Είπα ότι δεν θα είναι οικονομικά άνετος για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα υπάρχουν. Τότε είχα όλο το πολιτικό δυναμικό της πόλης των Χανίων εναντίον μου και δεν με βοήθησε κανείς, με εξαίρεση τον κ. Αρναντωνάκη. Η βιωσιμότητα λοιπόν του νέου μας Δήμου είναι σε μια κρίσιμη καμπή. Σε αυτό μεγάλη ευθύνη φέρει η Πολιτεία γιατί μας διαχώρησε από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας. Παρόλο που θα υπάρχει πρόβλημα οικονομικό με τα χρέη των Δήμων που συνενώνονται, ωστόσο ο νέος Δήμος θα έχει το παραγωγικότερο κομμάτι της Κρήτης από τον Αλικιανό μέχρι το Κολυμπάρι, τις βασικές υδρογεωλογικές λεκάνες της περιοχής και το πιο πρόσφορο για τουριστικές επενδύσεις κομμάτι της Κρήτης. Θα έχει, λοιπόν, κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία θα βασιστούμε ως νέα Δημοτική Αρχή. Πρέπει εδώ να πω ότι δεν έχει τελειώσει το θέμα της Ν. Κυδωνίας καθώς οι κάτοικοι της Αγ. Μαρίνας και του Σταλού μπορούν τον πρώτο χρόνο με τοπικό δημοψήφισμα να επιλέξουν ότι θέλουν να πάνε με τον Δήμο Πλατανιά και όχι με τον Δήμο Χανίων'.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Ακούγεται ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν θα επιτρέπεται στο κεντρικό κράτος να καλύψεις τις οφειλές των νέων Δήμων, πώς θα ανταπεξέλθετε σε αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα;
'Αυτό είναι αλήθεια. Μια πρόχειρη ματιά στα επίσημα χρέη των 4 Δήμων (Πλατανιά, Μουσούρων, Κολυμπαρίου, Βουκολιών) που συνενώνονται πρέπει να φτάνουν στα 2,5 - 3 εκ. Τα περισσότερα είναι δάνεια στο Παρακαταθηκών και σε Τράπεζες. Δεν ξέρουμε όμως τις υποχρεώσεις του νέου Δήμου απέναντι στους προμηθευτές, στην αγορά δηλαδή. Σίγουρα από τον κάθε Δήμο θα αφεθούν για τη νέα χρονιά κάποια ποσά στα ταμεία τους. Αν το τοκοχρεολύσιο που πληρώνει ο κάθε Δήμος φτάνει το 20% των τακτικών του εσόδων τότε μπαίνει σε επιτήρηση, που σημαίνει ότι οι δημοτικές ενότητες που χρωστούν δεν θα λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται για έργα, αλλά θα πηγαίνουν στην πληρωμή του χρεολυσίου. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να έχει ευθύνες ο κάθε δημότης αν ο δήμαρχος έκανε κακοδιαχείριση. Αυτό πρέπει να παραβιαστεί, να αλλάξει'.
Θα χρειασθεί ο νέος δήμαρχος Πλατανιά να αυξήσει δημοτικά τέλη, να βάλει νέους φόρους;
'Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά. Παίρνεις 10, επιστρέφεις 10 στον δημότη με τη μορφή έργων. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει καμία αύξηση. Οπως έκανα μέχρι σήμερα στον Δήμο Πλατανιά έτσι και αύριο στον μεγάλο Δήμο, νοικοκυρεμένα εκεί που φτάνει το χέρι μου, εκεί θα κρεμάσω και το καλάθι μου. Αν έχω ανάγκη να προσλάβω 50 εργαζομένους θα πάρω 35, ακριβώς για να μπορώ να τους πληρώσω και να μην χρεώσω τον Δήμο. Για τα μεγάλα έργα θα αξιοποιήσουμε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, ενώ θα γίνει πολύ καλή είσπραξη των ανταποδοτικών και των οφειλών απέναντι στον Δήμο'.
Πολλοί Δήμοι εν όψει εκλογών έχουν κάνει αναστολή εισπράξεων από ξενοδόχους, καφετέριες, ομπρελάδες... Εσείς;
'Εμείς πάντα τον επόμενο χρόνο εισπράττουμε τον προηγούμενο. Εχουμε δώσει αυτό το πλεονέκτημα στους επιχειρηματίες του τόπου μας. Ομως για τις απλήρωτες οφειλές έχει γίνει ενημέρωση δύο φορές, θα γίνει και τρίτη και μετά θα στείλουμε τα στοιχεία στην Εφορία. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό συνεχώς σε βάρος των καλοπληρωτών. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και θα το κάνουμε, να εισπράττουμε όλες τις βεβαιωμένες οφειλές.
Δεν είναι κορεσμένο το τουριστικό τμήμα του νέου Δήμου;
'Οχι δεν είναι κορεσμένο έχει πάρα πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες ακόμα και το Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατανιά. Βέβαια κοντά στον μαζικό Τουρισμό η βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην ύπαιθρο του νέου Δήμου. Υπάρχουν, όμως, παραλίες που μπορούμε να τις αναπλάσουμε, όπως κάναμε στο Μάλεμε, που αποτελεί ίσως το καλύτερε επενδυτικό πεδίο στον τουριστικό τομέα για όλη την Κρήτη. Η απορρύπανση του κόλπου με την ανάπλαση των παραλιών δημιουργούν το καλύτερο δυνατό επενδυτικό πεδίο'.
Σε ποιες περιπτώσεις 'σπάσατε αυγά' την τετραετία που τελειώνει τώρα και για ποιες περιπτώσεις θα συγκρουστείτε αν εκλεγείτε και πάλι;
'Συγκρούστηκα με το βαθύ κράτος, αυτό που λέγεται κακοδιοίκηση. Κάποιες κρατικές Υπηρεσίες αντί να εξυπηρετούν τους Δήμους που λειτουργούν σε όφελος του πολίτη, τους βάζουν εμπόδιο. Αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το δεχτώ. Δεν μπορώ να δεχτώ π.χ. ότι πρέπει να περάσουν 18 μήνες για να πάρω οριοθέτηση γιαλού για να φτιάξω ένα γήπεδο. Να σημειώσω βέβαια ότι σε όλες τις Υπηρεσίες υπάρχουν αρκετά καλοί και ευσυνείδητοι υπάλληλοι -παράδειγμα προς μίμηση. Δυστυχώς αυτοί οι φιλότιμοι κρατούν το κάρο της Δημόσιας Διοίκησης και κάποιοι άλλοι τους βάζουν εμπόδια ή δεν κάνουν τίποτα. Είχα και συγκρούσεις με την καθεστηκυία τάξη. Δεν υπάρχει διάθεση κάποιου που καταπατεί τον παλιό αιγιαλό να φύγει. Υποχρεωτικά θα φύγει και δεν το συζητώ καθόλου. Το ίδιο και γι? αυτούς που καταπατούν παρόχθιες περιοχές. Εκεί δεν κάνουμε καμία έκπτωση. Δίνουμε έμφαση στην εξυπηρέτηση του φιλήσυχου πολίτη'.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Πολλοί βάζουν θέμα για το χαρακτήρα σας. Οτι είστε πολλές φορές απότομος, χρησιμοποιείτε σκληρούς χαρακτηρισμούς και βαριές κουβέντες. Τι απαντάτε σε αυτό;
'Απαντάω ότι ο καθωσπρεπισμός στην πολιτική δεν χρειάζεται. Δεν μπορεί να χαϊδεύουμε το καθετί. Προτιμώ τον 'πολιτικό τσαμπουκά', που καμιά φορά ενοχλεί και πειράζει αλλά λέει πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια και ο ορθολογισμός μάς λείπει από τη σχέση πολίτη- Δημόσιας Διοίκησης. Κανείς δεν τολμάει να το καταγγείλει και να το καυτηριάσει. Βγήκα και μίλησα σκληρά για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Σούδα - Πειραιάς. Ομως η είσοδος στη γραμμή φέτος γρήγορου πλοίου δεν βοήθησε τον Νομό, δεν αύξησε την επισκεψιμότητα, δεν μείωσε τις τιμές των εισιτηρίων; Δεν έχω κάτι με την ΑΝΕΚ αλλά εμείς οι Δήμοι πρέπει να εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Και βλέπω τι ανταπόκριση είχε η πράξη μου στους απλούς πολίτες. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του δημότη μας'.
Σε ποιόν τομέα εκτιμάτε ότι δεν πετύχατε αυτά που θέλατε την 4ετία που ολοκληρώνεται;
?Πουθενά δεν τα πήγαμε όπως θα ήθελα. Παρόλο που έγιναν πολλά και το βλέπω και στα πεπραγμένα μας, όμως πάντοτε δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί πίσω από το καλό υπάρχει το καλύτερο. Δρομολογήσαμε, όμως, κάποια πράγματα που θα αποτελούν 'μπούσουλα' για τον νέο Δήμο. Μιλάμε για τις αναπλάσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο, το νοικοκύρεμα των Υπηρεσιών, την αυτεπιστασία σε πάρα πολλά έργα με αποτέλεσμα η καθαριότητά μας να είναι εξαιρετική, οικονομική και να δίνει δουλειά σε 40 - 50 ανθρώπους. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη λειτουργία της ΔΕΥΑΒΑ, που πέτυχε την πλήρη απορρύπανση του κόλπου των Χανίων. Ξεκινήσαμε ένας ημιτελές έργο υπό τον φόβο προστίμου από την Ε.Ε. πετύχαμε να φτάσουμε στους 40.000 συνδεδεμένους, να έχουμε 11.000 κυβικά λύματα. Αυτό το μεγάλο έργο δεν είναι έργο του δημάρχου. Εχει δουλέψει κόσμος και κόσμος και ειδικά οι υπάλληλοι με συμβάσεις έργου, με τα μπλοκάκια και δυστυχώς έφυγαν αλλά και το σημερινό προσωπικό. Το έργο αυτό βάλλεται από παντού και οι στόχοι είναι προφανείς. Κάποιοι θέλουν τη συνένωση της ΔΕΥΑΒΑ με την ΔΕΥΑΧ. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Και αν γίνει τότε δεν θα έχει η αγρότισσα του Δήμου μας τα τιμολόγια που πληρώνουν οι οικίες στην Μπόλαρη. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς καταφέραμε να έχουμε τα χαμηλότερα τιμολόγια σε όλη την Κρήτη και αυτό θα το προασπίσουμε'.

'Εγινε προσπάθεια
συνεργασίας αλλά....'

Φημολογείται ότι υπήρξε προσπάθεια, από τον κοινό σας πολιτικό φορέα το ΠΑΣΟΚ, για κοινή κάθοδό σας με τον κ. Μαλανδράκη και τον κ. Χηνόπουλο. Αυτό δεν επετεύχθη και βρίσκεται σε διαδικασία μια προσπάθεια κοινής συμπόρευσής σας με τον κ. Αρναντωνάκη. Τι ισχύει και τι δεν ισχύει από όλα αυτά;
'Εμείς δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα συνεργασίας με τον οποιονδήποτε αρκεί να γίνει με κριτήριο Αυτοδιοίκησης, π.χ. δεν θα μπορούσα να συμπορευτώ με τον κ. Νταγκουνάκη καθώς υπάρχει διαφορά πολιτικής ιδεολογίας. Ομως, με τους άλλους είμαστε ανοικτοί. Με τον κ. Μαλανδράκη έγινε κομματική προσπάθεια συνένωσης αλλά απέτυχε και θα αποτύχαινε γιατί δεν υπήρχε η αυτοδιοικητική πολιτική, που θα ένωνε τα δύο ψηφοδέλτια...'.
Μήπως δεν ήταν η αυτοδιοικητική πολιτική αλλά κάποια πρόσωπα...;
'Υπάρχει και αυτό. Ανάμεσα στα στελέχη του κ. Μαλανδράκη είναι ο κ. Κοτσιφάκης. Δεν συνεργάστηκα ποτέ μαζί του, αντίθετα τον βοήθησα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να αποδεχτώ τις απόψεις, τις ιδέες, τη μιζέρια που έχει για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο ισχύει και για τους δημάρχους που στηρίζουν τον κ. Μαλανδράκη, τους κ. Πολυχρονίδη και Ροσμαρή. Το μεγαλύτερο ιδεολογικό αγκάθι είναι ο δικηγόρος κ. Ευτύχης Μαυρογένης. Θέλω στελέχη της Αυτοδιοίκηση που να προσφέρουν και όχι καρεκλοθήρες και σκοπιμότητες. Με τον κ. Μαλανδράκη προσωπικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι αξιόλογο πρόσωπο αλλά οι συνεργασίες που έχει δεν είναι οι καλύτερες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τον κ. Αρναντωνάκη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, πολλά ακούγονται αλλά δεν ισχύουν'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου