Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΧΩΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ




ΝΕΑ ΧΩΡΑ
Η παραμελημένη αρχόντισσα
09-10-2010

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
Μια βόλτα στη Νέα Χώρα. Στα στενάκια της, τις πλατείες, το παραλιακό μέτωπο, το λιμανάκι. Κουβέντα με κατοίκους και επαγγελματίες, απόψεις ανθρώπων που καθημερινά ζουν ή περνάνε μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην συνοικία. Τους ζητάμε να μας αναφέρουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής, αυτό που κατά τη γνώμη τους η αυριανή Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Γνώμες και απόψεις πολλές, όλες καταγράφονται και παρουσιάζονται μέσα από το σημερινό ρεπορτάζ των 'Χανιώτικων νέων'.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
'Χωρίς πεζόδρομους - έλλειψη καθαριότητας'
'Για μένα που είμαι και κάποιας ηλικίας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα πεζοδρόμια. Δεν μπορείς να περπατήσεις'. Ο κ. Μανώλης Καλφάκης μας εξομολογείται πως για έναν άνθρωπο κάποιας ηλικίας η κίνηση μέσα στη γειτονιά μόνο εύκολη δεν είναι. Οπου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο υπάρχει αυτοκίνητο που εμποδίζει τη μετακίνηση, όπου πάλι δεν υπάρχει αυτοκίνητο... 'δεν υπάρχει και δημοτικός φωτισμός. Πώς να κινηθείς τις βραδυνές ώρες;', διερωτάται.
Στην οδό Σελίνου το κυκλοφοριακό είναι έντονο παρότι δεν είναι πολλά τα αυτοκίνητα στον δρόμο. 'Φταίει ότι έγινε μίζερο έργο. Μεγάλωσαν τα πεζοδρόμια και τώρα δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα δίπλα -δίπλα. Δεν λέω καλά τα πεζοδρόμια αλλά έπρεπε να πάρουν αυλές και κήπους και ο δρόμος να παραμείνει πλατύς', πιστεύει ο κ. Αντώνης που φαίνεται απογοητευμένος από την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής.
Παραπέρα στην ιστορική πλατεία Βαφέ βασιλεύει η... ησυχία. Μόνο κάποιο αυτοκίνητο περνάει κάθε λίγη ώρα. 'Εδώ και χρόνια δεν εχει γίνει τίποτα στην πλατεία παρότι συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση. Είναι τελείως αναξιοποίητη, κανένα έργο εξωραϊσμού της περιοχής', μας λέει η κα Ρούσα. Τις ζητάμε να θυμηθεί κάποιες αλλαγές που έγιναν εκεί στη γειτονιά: 'Δεν έχω δει να αλλάζει τίποτε. Πρέπει να φωτιστεί η πλατεία και οι δρόμοι, να υπάρξει καλύτερη σήμανση, να αναβαθμιστεί. Αν φτιαχτεί θα μπορεί να γίνει πόλος έλξης γιατί είναι οικογενειακή η ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε αυτή', μας απαντάει.
Στην πλατεία συναντάμε και την κα Αριστέα που μόλις επιστρέφει στο σπίτι της από τα ψώνια. Την απασχολεί η καθαριότητα της γειτονιάς όπως και η μικροεγκληματικότητα: 'Κάντε μια βόλτα στους δρόμους να δείτε τις ακαθαρσίες από ζώα και τα πεταμένα σκουπίδια. Εχουμε και πολλές κλεψιές τελευταία στη γειτονιά. Εννέα κλοπές μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα', μας λέει.
Το ζήτημα της καθαριότητας 'καίει' και την κα Ελένη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με ψιλικά: 'Το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν χειρότερη τώρα έχει βελτιωθεί. Η γειτονιά μας έχει ανάγκη πεζοδρόμια και πράσινο, περισσότερο πράσινο', είναι το δικό της παράπονο.
Πολλοί είναι και οι μετανάστες που είναι κάτοικοι της Νέας Χώρας, όπως ο Ηλίας που μένει μόνιμα στη γειτονιά: 'Η καθαριότητα είναι το πιο βασικό πρόβλημα. Τόσο στον δρόμο όσο και σε σημεία που υπάρχουν απορρίμματα', σχολιάζει.
Το ζήτημα του κυκλοφοριακού και της έλλειψης θέσεων στάθμευσης απασχολεί τον κ. Μιχάλη: 'Η στάθμευση των αυτοκινήτων είναι αφόρητη το καλοκαίρι και το κυκλοφοριακό δυσβάσταχτο. Δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, υπάρχει ανάγκη στήριξης των σχολείων και σε θέματα οργάνωσης και έλλειψης εκπαιδευτικών', σημειώνει.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
'Εδώ και δεκαετίες δεν άλλαξε τίποτα'

Κανένα έργο ανάπλασης δεν πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Νέας Χώρας εδώ και χρόνια, είναι το μόνιμο παράπονο κατοίκων, επαγγελματιών και παραθεριστών της περιοχής που δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η μοναδική παραλία του Δήμου Χανίων μέχρι και σήμερα δεν έχει αναβαθμιστεί.
'Είμαι απογοητευμένος από την κατάσταση. Μας έχουν ξεχάσει, δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό. Βλέπετε τα πεζοδρόμια σε τι κατάσταση είναι, τα δέντρα είναι ακλάδευτα, άσχημη εικόνα, εδώ και 15 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο', δηλώνει ο κ. Σήφης Κριαράκης, επαγγελματίας της περιοχής. Και ο ίδιος αγνοεί τους λόγους που η παραλία δεν έχει τη φροντίδα που της πρέπει.
'Για μένα ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η καθαριότητα. Η γειτονιά μας δυστυχώς είναι βρώμικη. Μόνο όταν είναι να αναρτήσουν τη γαλάζια σημαία ή στη γιορτή της σαρδέλας έρχεται κάποιος και πασαλείβει τα πεζοδρόμια με ασβέστη', λέει η κα Σοφία Κουκουβιτάκη, που επίσης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή. Μητέρα δύο παιδιών δεν τα πηγαίνει στην παιδική χαρά που βρίσκεται στην παραλία: 'Δείτε την, είναι σκουριασμένη, κανείς δεν την έχει βάψει, μια κατάσταση απαράδεκτη. Έπρεπε η Νέα Χώρα να είναι το πιο ωραίο τμήμα της πόλης και δυστυχώς δεν έχει γίνει κανένα έργο ανάπλασης. Και δεν είναι μόνο αυτά είναι και το πρόβλημα της προσβασιμότητας, η ανύπαρκτη οργάνωση και η έλλειψη ελέγχου. Δεν είναι δυνατόν εγώ να κάνω τον χωροφύλακα στον διπλανό μου. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου ως πολίτης', τονίζει μεταξύ άλλων.
Κάτοικος της περιοχής και ο κ. Βασίλης Βασιλείου: 'Η παραλία της Νέας Χώρας είναι αναξιοποίητη. Είναι σε κακή κατάσταση, δεν έχει κάποιο πεζόδρομο. Είναι πολύ εγκαταλελειμμένη', μας λέει.
'Από το 1975 δεν έχει αγγίξει κανείς, δεν έχει γίνει κυριολεκτικά τίποτα στη Νέα Χώρα', τονίζει ο κ. Αντώνης Θεοδωράκης. Επαγγελματίας στο παραλιακό μέτωπο και με σημαντική κοινωνική δράση βάζει ένα άλλο ζήτημα προς διερεύνηση από τους υποψηφίους δημάρχους: 'Υπάρχει ένα έργο που είναι υπεραπαραίτητο. Είναι η διάνοιξη του παραλιακού δρόμου της Νέας Χώρας και η επέκταση της Ακτής Παπανικολή μέχρι την Γεωργακάκηδων στο τέρμα του Κλαδισού. Η Ακτη Κανάρη ανατολικά δόθηκε για πάρκινγκ των πούλμαν· δεν μπορεί όλη η Νέα Χώρα να στριμώχνεται μέσα σε λίγα τετραγωνικά, επιβάλλεται να ανοίξει ο δρόμος, να γίνει πεζόδρομος, να γίνει ποδηλατόδρομος. Από αυτό θα ωφεληθούν όλοι', τονίζει. Παράλληλα εκφράζει την απογοήτευσή του από τους εκλεγμένους σε όλες τις θέσεις και από τη μέχρι στιγμής δράση τους.
Το φθινοπωρινό πρωινό απολαμβάνουν καθισμένοι σε ένα παγκάκι δύο γέροντες. Είναι κάτι που το κάνουν συχνά για να κουβεντιάσουν για το χθες και το σήμερα, να πουν ιστορίες, να δουν γνωστούς και φίλους: 'Προσωπικά θα ήθελα ελεύθερα τα πεζοδρόμια και τον δρόμο από τραπεζοκαθίσματα. Όπου δεν είναι τραπέζια βάζουν καρέκλες. Θέλουμε ελεύθερους χώρους. Βλέπετε τα παγκάκια ακόμα, είναι περικυκλωμένα από τα τραπεζοκαθίσματα', μας λέει ο κ. Αρης δείχνοντάς μας ένα παγκάκι για του λόγου το αληθές. Ανάλογα και τα πιστεύω του κ. Στέλιου: 'Δεν ξέρω τι γίνεται, μεροληπτεί ο Δήμος, δεν ελέγχει, δεν ξέρω. Ο δρόμος και τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα. Αυτό ισχύει σε όλη την πόλη όχι μόνο εδώ. Εδώ δυσκολεύονται να περάσουν και τα παιδάκια με τα καροτσάκια', καταλήγει.


ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ
'Αφέθηκε στην τύχη του'
'Δείτε όλο το λιμάνι από τη μια γωνιά στην άλλη. Κανένα έργο καλλωπισμού δεν έχει γίνει ούτε νερό έχει ούτε ο φωτισμός είναι καλός ούτε εξυπηρετεί όπως θα πρεπε τους πολίτες', δηλώνει ο κ. Αντώνης, τον οποίο και συναντάμε στην προβλήτα του μικρού λιμανιού. Ο ίδιος εκτιμά ότι η περιοχή είναι γενικά υποβαθμισμένη καθώς όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών έριξαν το ενδιαφέρον τους στην παλιά πόλη και στο Κουμ Καπί: 'Δεν λέμε να μην γίνει τίποτα εκεί αλλά όχι και να μένει υποβαθμισμένη η Νέα Χώρα', εξηγεί.
Ο αναξιοποίητος γερανός 'χάσκει' πάνω από το λιμανάκι κοροϊδεύοντας ψαράδες και περαστικούς. Μπήκε πριν από μια 5ετία αλλά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.
'Εχει πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο σε βάρος του λαού και δεν έχει δουλέψει ποτέ, μα ποτέ. Ο κάθε πολίτης υποψιάζεται ότι έχουν πάρει λεφτά ιδιώτες για την πάρτη τους, τον έβαλαν εδώ, όπως και σε άλλα λιμάνια, χωρίς να μπορούν να τον λειτουργήσουν', είναι η άποψη του κ. Βαγγέλη Μαλανδράκη. Μας μιλάει για τα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ο λιμένας. 'Το λιμάνι δεν έχει νερό και ρεύμα, η είσοδός του και όλη η λεκάνη θέλει εκβάθυνση. Μια τουαλέτα δεν υπάρχει σε ολόκληρο το λιμάνι. Είναι πράγματα που γίνονται χωρίς πολλά λεφτά, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, μόνο βούληση πρέπει να υπάρχει', τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου